Odrůda Meruňky Leala



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
host - 0.146 (?) 
9.1.2012 9:57, zobrazeno: 72208x

Chtěl, bych se zeptat na vaše zkušenosti s touto odrůdou, chci pořídit meruňku rodičům na zahradu která je cca 300mnm, dočetl jsem se že je odolná proti mrazíkům a že je to snad nejpozději nakvétající merunka. Má s ní někdo zkušenosti i co se týče kvlaity plodů a velkosti sklizně. Díky. Radas.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 220.54 (?), 9.1.2012 10:53

Loni jsem vybírala také novou meruňku, stáhla jsem si z netu informace snad o 90ti odrůdách. O Leale mám psáno, že zraje 7 dní po VP, velikost plodů střední, od pecky jde, chuť velmi dobrá, šťavnatá, stabilní plodnost. Odolnost mrazu vysoká, nenáročná, i okraj.oblasti, menší vzrůst, nutná ochrana proti monilii. Vlastní zkušenost nemám.

Přemýšlela jsem o Lenově a Darině, vyhrála Darina, bylo tady o ní také psáno.           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 9.1.2012 13:57

Mám s Lealou zkušenost pouze se třemi malými úrodami. Plody jsou i v době zralosti jen bledožluté, jakoby nezralé, ale chuti překvapivě sladké. Meruňkové aroma je slabší než u nejchutnějších odrůd. Leala ale není určena pro pěstitele v ideální poloze a ti v té horší jí nedostatky v barvě a vůni prominou. Náchylnost k monilii jsem větší nepozoroval, růst je skutečně slabší. Loňským mrázem po odkvětu utrpěla většina plodů taky.  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 40.135 (?), 10.1.2012 9:07

Zdravím, Lealu můžu doporučit, roste skutečně slaběji než např. Velkopavlovická, sice plod hůře vybarvuje ve švu, a je kropenatý, méně atraktivní než třeba Pinkot, ale zase odolnost v květu je velice dobrá a stromy poměrně spolehlivě plodí. Je sladká, a myslím že by byla dobrá i na pálení. Musím ale konstatovat, že ochrana na monilii v květu je nutná. Jinak souhlasím s p. Vysloužilem, že je do okrajových poloh, jsou i atraktivnější merunky, ale zas v jistých znacích náchylnější. david

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 0.146 (?), 10.1.2012 10:23

Díky za odpovědi, jde o to že na zahradě kde ji chci sázet mi tchán tvrdí že mu meruňky nejdou, je pravda že je to zahrada otevřená do polí ale on to vždy sázel do volného prostoru já sem vybral chráněné místo mezi dřevníkem a altánem, ale stejně bude potřeba nějaká odolná proti jarním mrazíkům, což leala snad bude a podle toho popisu vypadá že je i sladká a dobře rodí -). 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10026) - 70.216 (?), 10.1.2012 11:46

Pro hledače těch nejlepších chutí jako jsem já, nemají odrůdy Leala, Lenova, Kompakta, Lemeda atd. žádný význam. Z hlediska chuti můžu doporučit z pozdních odrůd Harogem a Bergeron. Hlavně Bergeron letos v chuti překonal i VP, která byla v deštivém počasí nekvalitní. Další špatná vlastnost u pozdních odrůd meruněk je silná náchylnost na strupovitost peckovin. Pokud se vám nechce plody meruněk chemicky ošetřovat, tak Harogem vůbec nedoporučuji. Leala na tom není o mnoho lépe. Záleží na oblasti a na počasí. Ještě k chuti. Můj názor je ten, že zvýšená sladkost v plodech bývá často na úkor meruňkového aromatu, proto mně tyto plody moc "nejedou". Jiné odrůdy by zase naopak více cukrů potřebovaly. Ideální odrůdou v tomto směru je Bergeron. Přesně takovou by měla mít meruňka chuť. V dobrých letech je tady samozřejmě nepřekonatelná VP, i přes nerovnoměrné vyzrávání obou polovin plodu. Pokud jde o odolnost proti mrazu v době květu, tak se uvádí jako nejodolnější Lenova. Má sice podřadné plody, ale chápu, že lepší mít nějaké plody, než žádné. Pro mě osobně tedy Leala zatím nic moc. Zaměřil jsem se teď na odrůdy pocházející z Veselé u Piešťan a konečně také na populární, leč rozporuplné odrůdy z Escande.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 163.208 (?), 10.1.2012 12:51

Pre pána 0.146 na začiatku vlákna: V prípade, že máte záhradu na svahovitom pozemku, je lepšie sadiť marhuľu do voľného priestoru- čo najvyššie, aby mrazivý vzduch nestagnoval, stiekol dole a nepoškodil kvety. V dreve sú marhule odolnejšie ako broskyne. Ak máte záhradu na rovine, potom je lepšie sadiť čo najbližšie k obývanej stavbe. Vyžarujúce teplo aspoň čiatočne zmierňuje účinky jarného mrazu. Z nových krížencov pochádzajúcich z Veselého pri Piešťanoch odporúčam Velitu, Vesnu alebo Vesprimu, ktoré majú mrazudolnosť porovnateľnú s Bergeronom. Velita a Vesprima majú oproti Vesne iba stredne veľké plody, chuťovo však lepšie a sú samoopelivé. Vesprima má oproti Velite veľmi dobrý zdravotný stav.  Paľo

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 0.146 (?), 10.1.2012 13:52

Díky za tip, ještě bych se chtěl zeptat ohledně podnože je půda tam je cca 40cm pěkná ale pod tím je tuhý jíl, co by bylo nejlepší? nějaká slivoň? 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 163.208 (?), 10.1.2012 18:54

Dobrý večer! Nenapísal ste, či máte naspodu vlhký alebo suchý íl. Väčšina stromkov sa predáva na semenáčoch alebo myrobalánu. Tie ale nie sú moc vhodné do ťažších pôd. Obidva typy podpníkov som vyzkúšal v ťažkej suchej ílovici na svahu. Semenáč dosť podporoval rast ale aj úrodnosť. Ak byste si chcel očkovať sám, potom odporúčam ako podpník Bielu event. Červenú slivku (Prunus insititia pumariorum event. var.rubra). Stromy dobre rastú, dožívajú sa vysokého veku a pravidelne rodia. Výskyt apoplexie je menší. Červená slivka namŕza menej ako Biela. Do ťažkej a vlhkej pôdy odporúčam ako podpník zelenú ringlotu. S výskytom ílu naspodu by som si nerobil ťažkú hlavu. Dôležité je zeminu premiešať, prevzdušniť, vylepšiť humusom a do jamy dať štartovacie hnojivá na prvé roky života stromkov (hnoj, síran draselný, fosfátové sklo alebo iné fosforečné hnojivá, event. organominerálne granule s obsahom mikroprvkov. V prípade voľby čiastočne samoopelivej sorty nezabúdnite na opeľovača! Veselské odrody (aj Bergeron) sa ale vyznačujú vysokým stupňom samoopelivosti, s výnimkou VS27/8, ktorá je cudzoopelivá.  Paľo

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 134.38 (?), 10.1.2012 17:32

Zdravím, pán Peter. Na akom mieste v chuťovom rebríčku sa u Vás, ako u veľkého labužníka, nachádza Veharda? Vďaka a veľa úspechov pri pestovaní marhúľ!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika