|
Moniliosa - pomozte mi se v tom vyznat
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18311) - 92.38 (?) 3.3.2015 11:45
Chápu, že za 3 dny se zaschlý postřik nevypaří, nota bene, když tam ty zaschlé kapky stále vidíme. Jen bych chtěl tochu tlumit to nadšení, které mají lidé jako paní Lenka ("přesně to, co jsem hledala...").
S ochranou proti monilii ve dřevě asi nikdo problém nemá (já tedy do plného květu nestříkám, bez ohledu na to, jestli se ten Horizon v pylu rozptýlí či jiným medem naředí). Ale postřik plodů v době jejich vybarvování či zapalování mi zatím nejde. Nemám strach o zdraví, ale kousnout do švestky či hrušky, z jejichž slupky ty kapky ani nejdou pořádně setřít, se mi jaksi ekluje. Pravda je, že možná kvůli tomu mi letos ztráty jablek hnilobou ve sklepě dosáhly neskutečných 50%.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2, 3
|
|
|
|
host - 92.38 (?), 3.3.2015 9:15
No jo, slovu furt rozumím, ale Ty zkušenosti zatím chybí - jsem "pouze" zahrádkář nadšenec amatér, zkušenosti zatím minimální. Proto velmi ráda čtu tyhle diskuze a vážím si každé rady. Děkuji a pěkný den. Lenka
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 216.228 (?), 3.3.2015 10:17
Postřikem v době květu zabráníte moniliové spále, která může stromek úplně zlikvidovat. Na moniliovou hnilobu plodů musíte, bohužel, stříkat znovu, hlavně pokud jsou k rozvoji houbové choroby vhodné podmínky - počasí. Sama se taky snažím vyhnout používání postřiků, tedy spíš nadužívání, ale na plíseň bramborovou a moniliozu prostě nic jiného dělat nejde. Co se týče rajčat, jsem "KUKY v sukních", a peckoviny následují. Mám dokonce moniliovou spálou chycené jablko James Grieve red, ale to vyřeším v dohledné době pokácením, protože mi nechutná a jiných jabloní mám dost.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 92.38 (?), 3.3.2015 10:34
Další super rada, za kterou děkuji, to je přesně to, co jsem ještě potřebovala na toto téma slyšet. Pokud je pravda, že Teldor má OL 3 dny, tak je to přesně to, co jsem heldala. Ještě jednou díky Lenka
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 244.2 (?), 3.3.2015 11:11
OL - ochranná lhůta není totéž co doba účinnosti přípravku. Ideální přípravek by měl OL =1 a dobu účinnosti "nafurt" (IOP = 365 dní). Na dobu účinosti většinou ukazuje interval opakování postřiku (přibližně DU90 = IOP, DU50 = 2× IOP)
Je dobré, pokud se OL blíží ideálu ale někdy je to pouze marketingový tah odvozený od toho, jak je daný ovocný či zeleninový druh zastoupen v spotřebním koši. Další věcí, která s bere v úvahu je způsob přípravy - omytí > oloupání > naředění smícháním do meníčka.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18311) - 92.38 (?), 3.3.2015 11:45
Chápu, že za 3 dny se zaschlý postřik nevypaří, nota bene, když tam ty zaschlé kapky stále vidíme. Jen bych chtěl tochu tlumit to nadšení, které mají lidé jako paní Lenka ("přesně to, co jsem hledala...").
S ochranou proti monilii ve dřevě asi nikdo problém nemá (já tedy do plného květu nestříkám, bez ohledu na to, jestli se ten Horizon v pylu rozptýlí či jiným medem naředí). Ale postřik plodů v době jejich vybarvování či zapalování mi zatím nejde. Nemám strach o zdraví, ale kousnout do švestky či hrušky, z jejichž slupky ty kapky ani nejdou pořádně setřít, se mi jaksi ekluje. Pravda je, že možná kvůli tomu mi letos ztráty jablek hnilobou ve sklepě dosáhly neskutečných 50%.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 244.2 (?), 3.3.2015 15:08
Pokud udržíte Presentu řídkou a plody budou probrány na vzdálenost, že se nebudou vzájemně dotýkat, tak se udrží i bez postřiku.
Jinak já švestky dodávám do malé soukromé pekárny, takže nemusím být tak opatrný na užití fungicidů jako ti co potřebují stejné nebo větší množství kvasit. Blbý je, pokud reziduální účinnost fungicidu brzdí kvašení krásného modrého ovoce.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3
|
|
|
Pergoly: nápady a inspirace pro krásné venkovní prostory
Pergola je krajinný prvek, který musí být v souladu s venkovním designem a architekturou domu. Velik...
Venkovní kuchyně: inspirace pro perfektní letní vaření
Pokud máte to štěstí, že bydlíte v domě, nevynechávejte myšlenku na vybudování venkovní kuchyně. Vař...
Nápady na malé zahrady, které udělají velký dojem
Pokud jde o zahrady, ne vždy platí, že větší je lepší. Zvláště pokud si můžete prostor přizpůsobit p...
7 nejprodávanějších AKU sekaček na trávu v českých e-shopech
Jaro se blíží a s ním i čas, kdy naše zahrady vyžadují více péče. Pro mnohé z nás, kteří hledají efe...
8 zahradnických tipů pro krásnou a úspěšnou zahradu
Zahradničení může být terapeutickým způsobem, jak se zbavit stresu, strávit čas o samotě a kochat se...
|
|
|
|