Meruňka - naprasklá větvička a vytékající smola



host - 107.18 (?) 
5.8.2016 9:01, zobrazeno: 6365x

Prosím vás o radu:

U meruňky, zasazené letos na jaře, mi napraskla jedna větev (jakoby se rozštěpila kůra) a vytéká z ní smola. Poraďte mi prosím, co s tím. Nevím, jestli to je nebo není vážné - každopádně nechci o tu meruňku přijít.

A ještě jeden dotaz: Kdy nejlépe odstranit nežádoucí výhony na kmínku? Je to jedno nebo je lepší počkat do podzimu?

Děkuji.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 5.8.2016 9:15

1.Jde patrně o projev moniliové spály. Vážné to je. Je-li to možné, je lepší napadenou větvičku odstranit. 
2. Kdy nejlépe odstranit nežádoucí výhony na kmínku? Jedno to není, ale na podzim je nejblbější doba. Ideální je to v době květu nebo po něm. V tuto dobu je to taky ještě možné, později už radši ne.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 107.18 (?), 5.8.2016 9:37

Díky moc za reakci. Jsem zahradník začátečník, tak se moc nevyznám a jsem moc rád za pomoc.

1) Monoliovou spálu jsem teda netipoval. Myslel jsem si, že ta se projevuje uschlými konci větví atd. - ta větev je naprasklá už měsíc, možná dva, a já na meruňce žádné příznaky schnutí (ani větvičky ani listy) nevidím. Jinak ta naprasklá větev je jedna ze tří větví, které by měly tvořit korunu (meruňka mi přišla ze zahradnictví už zastřižená) - větvičky, které z ní vyrazily, vypadají zatím v pohodě.

2) No, jak jsem říkal, jsem zahradník začátečník - jak vidíte :-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 113.117 (?), 5.8.2016 12:21

Keď na marhuli (meruňce) praskne kôra a objaví sa glejotok, spravidla sa to neskončí dobre a skôr či neskôr vetvičku treba odstrániť - bez ohľadu na to či to je alebo nie je prejav moniliózy. Takže súhlasím s pánom Vysloužilom že odrezanie postihnutej vetvičky bude zrejme nutné. Určite by ale bolo vhodné ak by Ste to vedeli odfotiť a poslať foto (detail prasknutia a fotku celého stromčeka). V prípade že by z prasknutej vetvičky rašil zdravý výhonok ešte pred miestom prasknutia (teda medzi kmienkom a prasklinou), dalo by sa uvažovať o reze na prevod na tento výhonok v záujme akého-takého zachovania architektoniky budovanej korunky. Ak by bola fotka, vedeli by sme Vám zrejme poradiť viac.

Tie nežiadúce výkonky z kmienka môžete odstrániť teraz (ranky aj keď budú malé zatrieť balzamom alebo voskom).    IH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 107.18 (?), 5.8.2016 13:02

Díky moc. Nafotím a doplním.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
zahradnik_zacatecnik - (2) - 135.34 (?), 5.8.2016 17:07

Tady jsou ty fotky. Líp se mi to nepovedlo.

meruňka 1
meruňka 1
meruňka 2
meruňka 2
meruňka 3
meruňka 3
meruňka 4
meruňka 4
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.73 (?), 5.8.2016 19:13
Stromček vyzerá byť okrem tej jednej vetvy zdravo. Podľa mňa to monilióza nie je. Marhuľa niekedy robí psie kusy bez evidentnej príčiny, stačí sa na ňu len zle pozrieť (ak by išlo o mechanické poranenie tak toho by ste si boli určite vedomý). Ten konár ale nevyzerá dobre, najmä na tej 2. fotke pri pohľade zospodu. Myslím že vyčkávanie by asi k zahojeniu neviedlo, ja by som ho amputoval (rez na prevod možný nie je). Štruktúru korunky to veľmi nenaruší, máte tam v blízkosti ďalší konárik, aj keď tenší. Je to mladý stromček ktorý sa dá ešte pekne tvarovať. Ten výhonok v dolnej časti kmienka pokojne odstráňte teraz. IH
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
zahradnik_zacatecnik - (2) - 135.34 (?), 7.8.2016 10:48

Moc děkuji.

Pokud se ještě můžu zeptat: Co by se stalo, kdybych tam tu větev nechal a ona se nezahojila (což, jak jsem pochopil, se vzhledem k jejímu stavu asi dá očekávat). Postupně by uschla? A mohla by nějak "ohrozit" i zbytek stromku? Děkuji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 113.117 (?), 7.8.2016 11:10

Iste sa dá aj počkať, riziko by to bolo najmä ak by išlo o moniliózu (na tú to ale nevyzerá). Môžete skúsiť zoškrabať alebo vyrezať z postihnutého miesta vetvy to čo je evidentne suché resp. odumreté, až do zdravého tkaniva, a zatrieť balzamom či voskom. Ak by vetva postupne usychala, tak niet na čo čakať, mŕtve drevo by na strome zostávať nemalo. Marhuľa je ale nevyspytateľná, iste viete že občas podlieha apoplexii bez evidentnej príčiny. Regeneračná schopnosť stromov je niekedy fascinujúca, moja skúsenosť je však skôr taká, že vážnejšie poškodená vetva na marhuli sa síce môže načas zaceliť, ale väčšinou už nebýva plne funkčná a časom ju tak či tak treba odstrániť. Je to aj miesto možného prieniku infekcie do dreva. Ak sa už objaví glejotok tak to nebýva dobrý prognostický znak. Navyše - čím väčšia je rana po odstránení vetvy, tým ťažšie a dlhšie sa dané miesto hojí, tiež nie je dobré robiť na marhuli väčšie rezy neskoro na jeseň. Ak by išlo o jabloň, tak by som bez obáv vyčkal, ale marhuľa nie je jabloň...  Takže záverom: počkať môžete, k úspechu (trvalej záchrane vetvy) to pravdepodobne nepovedie, ja by som ju radšej odstránil, ale nikto nie je vševedúci a stromy nás neraz prekvapia, takže to čom som napísal berte len ako radu, nie ako príkaz na konanie.   S pozdravom:  IH 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika