Meruňka Maďarská - jaké máte zkušenosti



Stránky: 1,  2,  3,  4   
host - 248.205 (?) 
27.4.2013 11:00, zobrazeno: 55491x

Dobrý den. 

Chtěla jsem do zahrady meruňku. Měla jsem vybranou odrůdu, ale pán v zahradnictví mi vnutil Maďarskou, že je spolehlivá, úrodná, chuťově dobrá. Teď jsem se ale na internetu dočetla o jejich vlastnostech a nenadchlo mě to. Já chtěla nějakou s hustčí korunkou, vysoceplodnou meruňku s plody měkkými a sladkými, jako jsou ty co se v létě dají koupit v zelenině (nevím co je to za odrůdu). Jak to teď ovšem čtu, nevím zda zrovna ta Maďarská je ta pravá. Proto prosím o zkušensoti, zda má vůbec cenu jí sázet, nebo si raději koupit novou. Já chci opravdu něco spolehlivého, co bude vyhovovvat mým požadavkům.

Jistě záleží na poloze. Zahrada je přibližně 244 m.n.m. Jiho západ. 

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
cechura - (42) - 39.219 (?), 28.4.2013 19:37

Prodejce vám nelhal. Maďarská je přesně jak ji popsal. Spolehlivá, úrodná, chutná. Plody dozrávají poměrně naráz.  Jejím jediným nedostatkem je v příznivých letech tendence přeplozovat, což znamená drobnější plody. Mám ji zastoupenou takřka polovinou v sadu, neměnil bych.    j.c.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 213.119 (?), 28.4.2013 21:13

Maďarská a Velkopavlovická jsou chuťově stála nepřekonané odrůdy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 223.233 (?), 14.5.2013 12:09

Máme maďarskou na zahradě, 250 m.n.m. v úrodné hluboké půdě. Je to velký strom, jehož větve se rozkládají hodně do šířky. Chuťově vynikající, ale v deštivějším období při dozrávání se na slupce tvoří praskliny a meruňky hodně hnijí, což se stává téměř každým rokem. Na zavařování je potřeba je trochu podtrhnout a rychle zpracovat, vybarvené plody totiž rychle měknou.   Mila

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 158.99 (?), 23.5.2013 22:21

vážení- jsem z Prahy 10,Zahradní město, bývalo to okrajové satelitní městečko rodiných domů se zahradami, skoro všude pěstovali merunky.Pochopitelně na slunečné straně a blízko domu, tedy dobré podmínky klimatické, navíc původní půda byla dříve obdělávaná, tedy lehká půda kolem 50 cm, Místní, pokud vím s tím nikdy nic nedělali, po válce se žádné postřiky "nenosily"  a stromy pravidelně plodily- jako kluk jsem chodil na "drbes" k sousedům a vše bylo v pohodě.Když jsem po peripetiích za soc. koncem 70 let postavil domek tak první strom byla merunka, hezky u domu na jižní straně. Vydržela poctivých 30 let! Samozřejmě jsem koupil, co bylo k dostání a byla to Velkopavlovická s nádhernými velkými a chutnými štavnatými plody. Jaká byla úroda záviselo na počasí - chladné dny při květenství, nebo vícedenní chladna po úspěšném nasazení na plod, kde pak došlo k zastavení růstu a posléze k opadaní- ale zhruba každý druhý rok byla nadúroda, kde jsme sklizenou úrodu i z poloviny rozdali sousedům.Prostě pohoda a desítky let bez postřiků!!! Ale časy se mění a vloni strom po odkvětu začal zasychat, nejprve větvičky od krajů, pak i plody zaschly a listy celého stromu ztratily tonus a poklesly. Tedy mrtvice? nebo odborně Apoplexie? Nebo spála,,úžeh či něco jiného,? Prostě se stromem jsme se museli rozloučit a porazit.  (Přitom dodávám, že znám v této lokalitě stromy, které jsou přes 40 let staré a stále plodí!!) ještě dodám, že jsem asi před 15 lety koupil Maďarku, taky výborná, plody sice menší, trochu sušší, ale po dozrání nádherně vybarvené a když se nechají úplně dozrát na max. jsou i dostatečně štavnaté. Tedy po Pavlovické hned na 2. místě!  Doporučuji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 189.156 (?), 24.5.2013 9:54

40 let není na meruňku žádný zvláštní věk, ve své původní domovině, v kontinentální oblasti Himalájí, se meruňky dožívají věku mnoha staletí. u nás je situace samozřejmě trochu jiná, nakoli kjsou tady stresovány nevhodným téměř oceánským klimatem- protože nejsou to zimní mrazy, které jsou pro tento druh stresující, ale právě změny teplot. Viděl jsem krásné meruňkové stromy v dost kontinetální oblasti Ukrainy u hranic s Běloruskem, přitom v zimě tam teploty běžně klesají pod mínus 30. Na jižní Moravě lze stále najít na zahradách stromy jejiž stáří se bíží 100 let a jsou stále bohatě plodné. Jako podnož se často používala Durancie a samozřejmě merunkový semenáč, který nemá s tamními vyhřevnými půdami problém.

Maďarská a Velkopavlovická prakticky jedno jest, stejně jako Sabinovská. Patří všechny do jedné rodiny a je tam samozřejmě mnoho různých klonů, mezi nimiž mohou být i v rámci jedné odrůdy větší rozdíly než mezi odrůdami jako takovými.

           Ing. Fidla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
milanfiala - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1142) - 65.131 (?), 13.7.2014 17:00

Konečne dozrela aj Madarska je vyborna patri medzi chutovo najlepšie marhule.

Madarska
Madarska


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10026) - 70.240 (?), 25.9.2014 13:20

...marhula Maďarská je ponúkaná stále skoro v každej ovocnej školke na Slovensku aj keď je tiež dosť náročná na teplú polohu.

Mám podobnou odrůdu s názvem Velkopavlovická a v posledních letech s ní nejsem spokojen. Ukazuje se pravdivé tvrzení z jakési publikace, že tato odrůda poskytuje uspokojivou sklizeň pouze třikrát do deseti let. V prvních letech bylo toto tvrzení vyvráceno, ovšem teď jsem si na něj opět vzpomněl. Nejhorší je samozřejmě vymrzání v květu, ale i deštivé počasí má na kvalitu plodů špatný vliv a je to jedna ze starších odrůd, která před dozráváním trpí hodně hnilobou. Stejné zkušenosti mám i s Karolou, která je sice o něco odolnější v květu, ale hniloba před sklizní je úplně stejná.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 234.129 (?), 26.9.2014 22:47

Pán Petr Maďarská je ešte náchylnejšia na vymŕzanie v kvete ako Velkopavlovická. Velkopavlovická je ale náchylnejšia na apoplexiu ako Maďarská. Obidve sú ale veľmi chutné, kedysi som ich mal. Maďarskú som vykopal lebo mala šarku a každý rok jej vymrzla vačšina kvetov a Velkopavlovická odišla v piatom roku na apoplexiu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 137.210 (?), 19.7.2015 15:06

Zas, až taková citlivka to nebude, tady v pobeskydí patří k těm plodnějším odrudám.Za 20 let pomrzla v květu jen jednou, malé plůdky pomrzly zhruba čtyřikrát, ale to zmrzly i ostatní odrůdy, včetně broskvoní.Zrovna začíná pozvolna vybarvovat, plody bubou díky šílenému suchu a přeplozeni max. 50-ti gramové.




Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika