Merunka a nejen ta, jake podnoze do maleho prostoru 2,5m sirka



kulda.kulda - (21) - 97.117 (?) 
9.2.2015 20:41, zobrazeno: 4559x

Resim jake a jestli vubec nejake stromky mohu dat do prostoru viz obrazek uvazuji o 2 az 3 stromcich (na obr zakresleny zelene cisla 1-3, a zelene prostor kam max mohou zasahovat vetve). Je na ne prostor o sirce 2,5m a delce 9,3m to jsou max rozmery, kam se museji vnestnat, na druhou stranu bych rad, aby ten prostor vyuzili tak akorat. at to neni nejake korunka 1m v prumeru. Jak je tedy videt z obrazku, koruna je limitovana 2,5m na sirku. Rad bych tam dal merunku Veselka (asi pozice c.3 kvuji nezname budouci vysce tujek), dale visen nejspise Morela Pozdni, vim ze mi prisla chutna na zahrade u rodicu (uvazuji na jidlo, ev. dzem ev. griotku ev. visnove, pokud mi poradite lepsi odrudu jdu do ni). Rad bych na zahradu svestku co nejpodobnejsi chutove svestce domaci, ale co nejodolnejsi sarce zatim mne to vychazi na Gabrovskou, ta jak ale tusim tak neni sance aby se vesla do tak maleho prostoru nebo se mylim a je tam sance? U svestky vidim jeste problem ze Gabrovska je jen castecne samosprasna. Existuje odruda co je podobna chutove svetce domaci a je sarce odolna a samosprasna? Tu bych preferoval. Pokud by se tam nevesla svestka, muze tam byt jablon. Jakou v tom pripade pouzit podnoz na jablon? Tj slozeni merunka, visen, svestka nebo jablon. Ktery strom byste dali na kter misto c.1. az 3.Zahrada je ve vysce 180 metru nad morem, polabska nizina, ze vsech stran zastavba, zadne pole i kdyz tak pred 15 lety tady bylo vsude. Puda je na vrchu cca 25cm - 35cm jilovitejsi ornice ne uplne sypka cernozem a pod tim velmi piscita puda, hloubeji pisek a nekde v hloubcecca 1,5m nebo vice jilove vrstvy, spodni voda hloubeji nez 2m. Ted jake podnoze pro vyse uvedene stromy pouzit, aby
I/ rostli max tak jak potrebuji, ale aby zase neplodili nejake malinke ovoce (zda se mi ze Morela co maji ted rodice ma sice korunu tak 1,5m v prumeru ale plody jsou mensi)
II/ aby to idealne nebyli uplne zakrsky ale spise ctvrkemy nebo o kousek vyse at se vice dostanou ke slunicku (soused tuje, soused barak z jihu) a at se pod nim da projet sekackou. merim 1,9m na vysku tak snad na ty plody dosahnu:).
Predem diky moc za rady zkusenejsich, zahradniceni jsem se ucastnil jako dite pak jsem z toho na skoro 20let vypadl, rad bych je koupil a zasadil co nejdrive.


Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
termet - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (68) - 127.10 (?), 23.2.2015 12:28

Máte spoustu požadavků, které aby člověk pochopil tak by si musel text přečíst vícekrát což se vzhledem k délce popisu nikomu nechce.
Kdybych byl na vašem místě řešil bych to takhle: Na Jižní stranu bych dal Meruňku, doprostřed Višeň a na Severní stranu švestku.
myšleno na Jih půjde strom, který bude nejnižší a na Sever zase Nejvyšší.


a podle toho volte i podnože. Taky by bylo vhodné domluvit se sousedem jak ty túje plánuje velké a podle toho si pořídit podnože/stromy.


taky se rozhodněte jak budete stromy střihat. vzhledem k nedostatku prostoru bych já volil pěstovat švestku jako vysoký štíhlí strom. kde budu sbírat plody ze štaflí, a meruňku udělat třeba hodně kotlovitou, a višeň něco mezi.
Rozhodně zasaďte co nejdříve pár let trvá než ochutnáte plody, nebo zjistíte jestli se dané odrůdě daří.


Já osobně jsem řešil něco podobného s třešněmi, tak jsem zasadil více odrůd na menší prostor s tím, že až ochutnám plody tak v rámci opylení mezi sebou si nechám ty co mi nejvíce prosperují a chutnají.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
termet - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (68) - 127.10 (?), 23.2.2015 12:32

Až teď jsem si všimnul že Jih máte směrem k tůjím, i tak bych na pozici 1 volil štíhlou vysokou švestku o to více bych nasázel stromů vedle sebe a vybral bych si pak ty nejchutnější

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů10:55
Nářadí pro průklest vysokých stromů9:50
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika