Kvitnutie marhul 2014



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
P.Z. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (717) - 192.41 (?) 
12.1.2014 19:56, zobrazeno: 35769x

Dnes ku veceru ked som prechadzal okolo mojej Vehardy, som si vsimol ze kvetne puky su trosku ine ako koncom roka. Nehovorim ze ide kvitnut ale trosku pohnute boli. No mozno sa mi to iba zdalo, nakolko uz bolo sero. Ako to vyzera u vas ostatnych? 

Vyhlad pocasia na najblizsie dni, nic moc...

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 39.219 (?), 12.1.2014 20:14

Díky tomu, že se Jižní Morava od vánoc topila prakticky v mlze a inverzích, nalívání pupenů vlivem teplot není nijak markantní, přesto je po tomto slunečném víkendu patrné, že se pupeny pohly a květní jsou již patrné. Vliv současného počasí je myslím neohrožuje, u nás probouzí nakvítání stromů teplo koncem února a sněhové přeháňky v době květu.      j.c. Vojkovice nad Svratkou

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 39.219 (?), 12.1.2014 21:33

Ehm, v poslední větě mi vypadla polovina zamýšleného textu.

Vliv současného počasí je myslím neohrožuje, u nás probouzí předčasné nakvítání stromů teplo koncem února. Sněhové přeháňky v době květu, noční mrazy v době kvetení a krátce po něm úrodu spolehlivě ničí.  A to jde někdy řádově jen o hodiny.   j.c.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 224.56 (?), 12.1.2014 22:21

...nerobte paniku. Je tu pocasie Franzuzska, anglicka... cize mierna zima... nic hrozne sa nedeje. Teploty su zvacsa pod 10 st najcastejsie okolo nuly, ked zaratame aj nocne teploty. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
P.Z. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (717) - 192.41 (?), 7.2.2014 20:14

Myslim ze najblizsie dni pestovatelov marhul v teplejsich polohach nepotesia. Ma sa oteplit co by mohlo znamenat ukoncenie nutenej dormancie a tym aj velke nebezpecenstvo v pripade ze by sa neskôr silnejsie ochladilo. Tento zaciatok roka, vyzera dost skepticky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 200.142 (?), 7.2.2014 22:18

A ta riziková teplota je kolik? Myslím, aby byla přerušena dormance.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10084) - 70.240 (?), 11.2.2014 18:10

Stejně jako pan P.Z., tak ani já nemám vůbec žádnou radost, ze zřetelného pohybu květních pupenů u meruněk. Minulý rok nám dlouhá zima dopřála opožděné kvetení a tím i únik květů před jarními mrazíky. V letošním roce to naopak vypadá, že stejně jako v roce předminulém, budeme kolem kvetoucích stromů rozhazovat žhavé uhlí, klást svíčky, či provádět postřiky měďnatými prostředky, nebo Boraxem, aby nám nakonec zbylo jen pár plodů na odolnějším Bergeronu. Jedinou nadějí je spoléhat na studený březen, který by začátek kvetení oddálil. A to i přesto, že by někdo naříkal, že nemůže v takovém počasí na zahradu. Ovšem jak napsal v minulém roce pan P.Z., tak "něexistuje chladné počasie, existuje len slabé oblečenie". Napsal jsem to tak správně, pane P.Z.? Určitě bychom rádi přišli o nějaké ty ještě zavřené květní pupeny, které po březnové mínus jedenáctce opadaly (např. Goldrich), či byly jinak poškozeny mrazem, než aby zmrzly všechny již rozkvetlé květy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
P.Z. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (717) - 192.41 (?), 11.2.2014 19:15

Myslim ze spravne.

Hm, zvlastna to zima, taku si este nepamätam, skonstatovala moja babka. Rozculeny z vody ktora mi zaliala cast zahrady (mali sme tu dost snehu a do toho vela naprsalo, tak sa to vsetko roztopilo) som iba odvkrol ze si toho nepamäta viac, ale kazda zima je ina, tak mozno fakt presne taka este nebola... :)

Ale k teme, mam sen mat vysadenych viacej odrôd marhul, no v tejto situacii som rad ze mam iba 2 Vehardy a jednu mladucku Leskoru. Som pripraveny urobit vsetko preto, aby som pripadnemu zmrznutiu kvetov zabranil, hoc by som mal presediet cele noci pod marhulou pri grile a prikladat polienka na ohen.

O kvitnuti je mozno este trosku zavcasu hovorit, no vyhliadky (ktore sa mozu mylit) hovoria ze najblizsi mesiac tu zimu z biedy uz nevytiahne, takze ostatne statisticky tepla a my sa mozme len domievat co to znamena pre nase milovane stromy. Aj ked pri pri niektorych pracach v zahrade ma prepadaju myslienky, ako sa dobre pracuje v takom pocasi, tak hned vytriezvem ked sa pozriem na puky stromov a uvedomim si ze je zaciatok februara.

Co uz, nie je to dobre a nic s tym nenarobime, len mi je luto tej prirody, ktora si u nas tuto zimu nevydychla a ani nevydychne, pocasie neobmedzilo tazbarov, a tak mohli posledne zbytky nasich lesov drancovat pocas celeho minuleho roku, a tak je tomu aj tento rok. Poslal som desiatky mailov na vsetky adresy ktore som nasiel v spojeny s nasimi lesmi, no ako z rozpravky prisla iba jedna odpoved, v ktorej som sa dozvedel ze zasoba drevnej hmoty narastla. Najsmutnejsie je ze ked som naposledy isiel napriec slovenskom, tak to tak vôbec nevyzeralo, no papiere nepustia, drevnej hmoty pribuda, aj keby u nas ostal iba jeden strom. Hm odbocil som, no chcel som aby ste o tom vedeli. :)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10084) - 70.240 (?), 11.2.2014 19:50

Já Vás úplně chápu, pane P.Z. Máme tady na okraji města takový asi půl kilometru široký a tak kilometr a půl dlouhý les. Visely tady plakáty o zcela zbytečném kácení, které se tady chystá a taky k němu došlo. Kus lesa prostě zmizel a sousedé měli ještě radost, že mohou stromy, které rostly mnoho let, prohnat pěkně komínem. Ve městě je tohle kácení hotové zvěrstvo, ale co naděláte. Co se týče této zimy, tak i kdybych se vůbec nezajímal o průběh počasí, tak vidím, že sousedův komín nám chrlí neustále svůj kouř přímo do oken, takže převládá proudění z jižních směrů. Teplá zima je příjemná pro pobyt venku a jako ráj hlodavců a všelijakých škůdců, ovšem pro naše meruňky nic dobrého z hlediska budoucí úrody nevěstí. Pokud se nic nezmění, tak stromy rozkvetou už v březnu a musela by to být velká náhoda, že by později květy nebo plůdky nezmrzly.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 182.227 (?), 11.2.2014 19:56

Je to sice trochu mimo téma, ale od roku 90 je to nejméně čtvrtá zima (nevím, jestli ne pátá),kdy vůbec půda nezamrzla.Teda jestli si aspoň trochu zimy pamatuju.A před třinácti lety byla zima snad ještě teplejší, protože 15.února bylo vše narašené ještě víc.Takže zase tak zvláštní zima to není.Sice pupeny jsou již dost rozjeté, ale pokud nepřijdou extrémní mrazy, nic se neděje.P

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika