Každoroční zasychání mladých větví na jaře



host - 29.149 (?) 
2.8.2015 9:21, zobrazeno: 7668x

Dobrý den,

už několik let se potýkám se stále stejným problémem - bez ohledu na odrůdu meruňky. Vše se týká mladých stromků meruněk (do cca 6 let stáří), starší zatím nemám. Během vegetačního období se vytvoří pěkný obrost. Na jaře začne meruňka kvést, ale v podstatě všechny větvičky, na kterých jsou květy, po odkvětu zaschnou. Zůstanou kosterní větve a některé obrostové větve, na kterých květy nebyly. Během roku se zase vytvoří nový obrost. A tak pořád dokola. Výsledek je ten, že žádné meruňky-plody nemáme. Bydlíme ve městě na okraji polabské nížiny, nadmořská výška cca 230 m n.m., meruňky máme vysázené na chráněném místě na jižní straně (za nimi směrem na sever je zeď cca 2,5m vysoká zeď), takže teoreticky by se meruňkám dařit mělo. Nevíte, prosím, v čem by mohl být problém? Děkuji předem za jakýkoli postřeh a radu:-) R.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 157.239 (?), 2.8.2015 9:28

Nejspíš moniliový úžeh. Jaké pěstitelské zásahy-kromě výsadby-provádíte? Odstraňujete alespoň zaschlé části? Nějaká chem.ochrana někdy proběhla? S.P.,Ch.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 232.74 (?), 2.8.2015 13:30

Je to určitě monilia. Na mladých stromcích, které nejsou chemicky ošetřeny, se vždycky vyřádí a někdy padne i celý stromek. Starší stromy to obvykle přežijí, ale mají často mnoho větviček zaschlých nebo spálených. Bez ochrany mladých meruněk proti monilii nebo šlechtěných broskvoní proti kadeřavosti nemá smysl v ČR tyto stromky vůbec pěstovat. Takže příště na poupata s Horizonem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 134.12 (?), 2.8.2015 9:39

To s snad vymýšlíte. Něco takového neznám a nezná ani literatura.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 243.114 (?), 2.8.2015 9:59
Asi nečtete tu správnou literaturu.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 192.99 (?), 2.8.2015 10:00

Může se jednat o pseudonomas syringae. pravděpodobně tato choroba zlikvidovla všechny šlectěné švestky na Valašsku, tedy i mne. Dokoce zlikvidovala poblíž rostoucí šeřík nebo okrasnou vrbu. Zkuste zadat heslo této choroby do vyhledávače. zde jsem to publikovat pod názvem "konec šlechtěných švestek na Valašsku". Nejvíce to odnesla Jojo, pak Stanley a Valjevka ale ani Toptaste není imunní. Zajímavé je, že Domací a Durancie se to ani netkne.

Poznámka:

Zkuste pohledat, zda se na větvích nacházejí "léze", to jsou takové jakby se hojící ranky po řezu nožíkem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 137.210 (?), 2.8.2015 11:46

Zdravím, s největší pravděpodobnosti to bude spíše moniliový úžeh(Monilia laxa),pán píše(každoročně v době květu).Choroba je nejlépe zmapová právě na tomto foru, průběh nemoci, ochrana,prevence, to všechno najdete ve starších vláknech, stačí je trochu zapátrat.Pseudomonas je boží trest za snahu nahradit staré dobré slivoně (Domácí, Durancie) za různé Topy, Tipaly a pod.Po čtyřech letech pěstování byly postupně napadeny suchou skvrnitostí, Pseudomonas syringae a nakonec je dorazila PPV (příznaky na listech, plodech i peckách) takže jediné tolerantní odrůdy k PPV a Pseudomnas jsou na Valašsku právě Domácí a Durancie.Sázel je ještě múj otec, šárku mají od nepaměti, nějak se s ní naučily žít, plodí spolehlivě a slivovice z nich je bezkonkurenční.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 29.149 (?), 6.8.2015 20:35

Děkuji všem za Vaše postřehy a rady. Je pravda, že stromky na zahradě (kromě broskvoní proti kadeřavosti) nestříkám ničím. Prostuduji doporučovaná starší vlákna k monilii a zkusím s tím v příští sezoně něco provést:-), tedy pokud se nemusí stromek ošetřovat v době, kdy už má plody, protože to se mi příčí mít na domácím ovoci chemii:-) Ještě jednou děkuji moc. Jen pokud by to nějakého odborníka zajímalo, jednalo se o odrůdy Exnarova, a pak různé "lednické" - leala, lejuna...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů10:55
Nářadí pro průklest vysokých stromů9:50
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika