Karola



Stránky: 1,  2,  3   
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?) 
28.5.2013 19:17, zobrazeno: 24534x

Zatímco si pořizujeme moderní velkoplodé odrůdy převážně z teplejší Francie, tak nás pan Wendy inspiruje staršími meruňkami velkopavlovického typu.Sám jsem tomu rád, protože už  tolik nehledím na velkoplodé odrůdy, ale zaměřil jsem se na hybridy, které vznikají ze starších semenáčů odrůd, které u nás někdy vydrží i třicet let, a svou chuťí mají stále co nabídnout i náročnému konzumentovi.V mnoha případech jsou dokonce lepší,s plnější chuťí.V některých doporučeních, jak si máme poskládat svou skladbu odrůd na svých zahradách zaznamenávám jednu důležitou radu.Tak jako u broskvoní doporučují mít zastoupení i Redhavenem, tak u meruněk to bývá v oblastech, kde nezmrznou jarní květy, nasazené plůdky Velkopavlovická meruňka,která by neměla chybět ve větší výsadbě.Karola je takovou variantou, protože vznikla ze zajimavého semenáče Kloboucká ranná +Velkopavlovická meruňka.Letos jsem se dostal k roubům této zajimavé sorty, proto budu zvědavý, zda se ujmou na Pincotu.V případě nezdaru mám na příští rok další pokus, protože mám zajištěný zdroj od příbuzných.Je velmi chutná, a hodí se i do okrajových oblastí.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 11.174 (?), 29.5.2013 16:48

Souhlas, Karola je raná a velmi chutná odrůda. Plodí ovšem poněkud líně - nelze čekat ze stromu metrák plodů. J.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (802) - 199.106 (?), 29.5.2013 19:53

Kamarád měl Karolu vždy obsypanou plody. Často jsem mu radil, aby plody protrhával, což nedělal a byly menší. Jistě by byly v jeho případě chutnější, kdyby tak činil. Je to, dle mého úsudku,  dobrá odrůda.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 81.42 (?), 29.5.2013 19:46

Karola.

Pan Rosti&slavík. člověče, vy mně mluvíte z duše. Zatím jediná odrůda z Francie, která se velmi rozšířila byla Angomoa. Určitě ji znáte- zralý plod spadne a je z něj na zemi marmeláda. Ale chuťově výborný. Mám zkušenosti nejen s Pincotem(cotpy),Sylvercotem(cotsy)Kioto a Orangeredem, Ale i s dalšími, které u nás nejsou popsané. Protože rád experimentuji, žádal jsem svého syna, který má t tomu přístup, aby mi tyto sorty sehnal. Byl jsem upozorněn- budeš mít problémy. A že jsou dosti velké jsem se přesvědčil při vysázení meruňkového sadu někým jiným- právě s těmito sortami, na slabých podnožídh a bez pravidelné závlahy. První rok po výsadbě propad 60-65%. A ono to dále pokračuje. Je to pro srovnání jako odrůda jabloně na M9 bez opory, intenzivního hnojení a závlahy. Takže dnes jsem rád, že jsem dal na synovy rady a počkal. Tím ovšem memyslím, že bych tyto odrůdy sám dobudoucna nechtěl. Ale asi na jiné podnoži.

Wendy

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 81.42 (?), 29.5.2013 19:59

Karola

Ještě k tomu, že o tom takhle pí´ši- Jsem s nimi stále ve styku a rok před výsadbou jsem jim dělal rekultivaci(meruˇky-,5,5ha-svazenka a Nová výsadba jabloní-2ha hořčice). Mimochodem ty jabloně nedopadly o moc lépe-stromky byly z Polska a propad 45-50%. podnož M26 a M7.

Wendy 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 29.5.2013 21:38

Zdá se, že ani jarní živá voda, která v tomto období poprchává z nebe už nepřivede k životu na mrazy odolnou, a už loni vzkříšenou Sylvercot.Tentokrát se zdá, že už je to definitívní.Mám tedy volnou ruku pro výběr nové odrůdy velkopavlovického  typu-VP, Maďarská,Karola, Sabinovská.Mým tajným příním je VP, nebo madarka.Nevím, zda se mám o to pokoušet, abych pak neměl úrodu jednou za pět let.Ale abych se trochu pojistil, tak do koruny bych naštěpil velmi kvalitní, a dekoratívní Kioto.Abych Vás pane Wendy uklidnil, tak jsem měl ještě nedávno i Orangered, už zmíněný Sylvercot, Pincot,i Kioto.Letos jsem si pořídil i Tomcot.Však působením střídavých teplot zůstaly už jen poslední tři, a to Kioto ještě stísněné v padesátilitrovém kontejneru.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 0.146 (?), 31.5.2013 11:20

Tu úrodu na VP jednou za 5 let můžu potvdit můj otec jí má a za poslední 4 roky bylo v ks.  2,5 , 7 a až letos díky počasí je strom obsypán plůdky takže to vypadá že bude pěkná úroda. V minulých letech vždycky stačil lehký ranní mrazík v době květu a bylo tak na ochutnání. Poloha HK.  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 31.5.2013 9:51

Pan Wendy, odrůdu Angomoa neznám, ale podle Vašeho popisu to bude specifická odrůda, která se asi běžně nevyskytuje.Při zběžném hledání jsem ji ani nenašel, ale kdybych takovou měl, jistě bych si pochutnal na marmeládě, právě padlé ze stromu.Jestli Vám můžu poradit, tak odrůdy podobné Sylvercotu nekupujte, ušetříte si chuťové zklamání.Některé budou možná kvalitní, ale některé ještě nejsou dostatečně prověřeny.Raději se poohlédněte po dalších, jiných kvalitních maloplodých chuťovek, podobné odrůdě Karola, nebo specifických chutí některých starších semenáčů.Popřípadě ještě mohou být dobré některé kultiváry, vzešlé z Kloboucké ranné, nebo meruněk velkopavlovického typu-Minaret, Marlen,Svatava.Všechny je ani neznám.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10084) - 70.240 (?), 31.5.2013 10:50

Problém Karoly, VP, ale i Minaretu, jehož zmiňoval david, může být ve vyšší míře výskytu moniliové hniloby. Je proto zapotřebí si za včasu připravit např. přípravek Teldor, který vytváří kolem plodu ochranou voskovou vrstvu. Zvláště pokud by bylo podobné počasí jako v současné době. OL Teldoru jsou, pokud se nepletu, pouze tři dny.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 81.42 (?), 1.6.2013 19:22

Karola.

Pan Rosti&slavík. S radostí mohu oblažit Vaše zmučené srdce, že nemůžete najít odrůdu Angomoa. Předem se též omlouvám za nesprávnou výslovnost v jazyce Francouzském- správně Angumoa. Je to stará francouzská odrůda, kterou u nás rozšířil pan Jandl- ovocnářský inspektor po 1 světové. Správný název j Angoumois de Qellins. Její popis- i když podle mně ne úplně přesný najdete v malé pomologii č. 4 F. Hladíka. Já sám si ji pamatuji, jako velké až velmi velké stromy s velikým množstvím pěkného ovoce- nesmělo se nechat přezrát. Dokonce i ne úplně vybarvené plody byly velmi dobré. Výborná byla též na pálení-hospodář ani jinou nechtěl-ale méně vhodná byla na zavařování. Při tom, jaká byla maminka hospodyně, nikdy nechtěla tuto sortu na zavaření, protože říkala-ať dělám co dělám, vždycky se mi rozvaří. Další neduh, kterým tato odrůda trpěla, byla Apoplexie, a to v míře, jakou jsem u jiné sorty nikdy neviděl. Nejlépe prosperovala na meruňkovém semenáči. A kynuté knedle s Angumoa s tvarohem z kuchyně mé babičky pane Rosti&slavíku, to byla Ambra ambrosiana, nebo táč-nevím jak se to nazývá u Vás-na Hané Leanec-to stejné. Je sobota večer, sedřený jsem jak šmirgl, takže přestávám kecat(aspoň na chvíli).

Wendy

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika