Jak zkrotit meruňku



Stránky: 1,  2   
pcnatko - (17) - 37.210 (?) 
9.5.2015 21:41, zobrazeno: 14748x

Dobrý den,

vím že něco dělám špatně, jenom nevím co. Všechny stromy, (meruňka, švestka, třešeň) které jsem loni prosvětlil, mi vyhodily velmi dlouhé pruty.

Šel jsem do toho moc prožezal moc? Možná v tom hraje taky roli to, že stromy jsou "v zákrytu" (kromě třešně) a tahají se za sluníčkem. Tu meruňku terorizuje cypříšek.
Ano úroda je na tom bohatá, ale bez podpory to nevydrží.
Prosím o radu, jak tyto dlouhé pruty zkrátit, aby mi ale přístí rok znovu nevytáhlo ty pruty, ale stávajíci větve zesílily?

A ještě jeden dotaz prosím. Lze ještě přesadit meruňku na fotce? Kmen má v průměru cca 10-12 cm a je na tom stanovišti cca 4-5 let. A lze ji při presázení nějako razantněji pokrátit?

Děkuji

Merunka
Merunka
plody
plody
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Jaroslav u Prahy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (174) - 131.142 (?), 10.5.2015 14:40

Vyhnání prutů (vlků) po razantním řezu je běžné, čelí se tomu letním řezem: Každý letorost, který nechceme použít jako budoucí nosnou větev, zaštípneme za 3.-5.listem. Jakmile vyrostou nové letorosty, řez opakujeme. Tím zamezíme růstu dlouhých "prutů", zkrácené letorosty zesílí a obalí se květnými a listovými pupeny. Stávající pruty po sklizni odstraňte hladkým řezem nebo na patku. Příští rok věnujte letnímu řezu.

Přesazení vzrostlé meruňky nedoporučuji, těžko by to přežila. Zato doporučuji dobrou příručku (1000 rad...), dočtete se tam podrobnosti o způsobech řezu a pěstování. J.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Dave3 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (102) - 220.132 (?), 10.5.2015 22:44

Prosím, mám dotaz, to zaštípnutí za 3.-5. listem, to se počítá od špičky, od plně vyvinutého listu, že se o ten kus letorost zkrátí? Nebo od plně vyvinutého listu od báze letorostu se napočítá 3-5 listů a tam se štípne?

A ještě jeden dotaz mám, kdy je jaká doba pro letní řez? V literatuře jsem se dočetl o letním řezu vždy v červnu nejdřív, tady na fóru ale občas padne zmínka o dřívějším, že červen už může být z nějakého hlediska pozdě.

Jak je to s řezem u meruněk a jak u ostatních peckovin? Už mě cuká ruka, když procházím kolem švestek a rynglí. Chci potlačit růst konkurenčních letorostů ve prospěch budoucích kosterních větví, popřípadě regulovat růst postranního obrostu, aby moc nebujel.

A u jádrovin můžu kdy zaštipovat?

Nebo se to všechno řídí jen délkou přírůstků? Nějak jsem to všechno pozapomněl, už jsem to kdysi kdesi všechno četl. Vzpomínám si jen, že od poloviny června se už letním řezem nezbrzdí růst kořenů, ale pro vývoj větví už takovýto řez moc význam nemá, nebo se mýlím?

Zdraví Dave

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 248.7 (?), 11.5.2015 0:02

Zaštípnutí 5.-5. list od báze letorostu wink.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Jaroslav u Prahy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (174) - 233.197 (?), 11.5.2015 16:03

Při zaštipování v 1.míze (nyní) se počítají listy od báze letorostu. Letorost se buď odstraní celý, když jej nebudeme potřebovat, nebo se zaštípne v potřebné délce, když jej budeme používat pro další rozvoj stromu, pro zvýšení úrody, vypěstování další nosné větve a pod.

Já zaštipuji průběžně, když letorost doroste na 5.-6. listů, v květnu-červnu. Po zaštípnutí se růst letorostu na čas zastaví, ev. se rozvětví. Tvaruji tak všechny ovocné i ostatní stromy. Na kořeny toto letní zaštipování vliv asi nemá, po červnu už není co zaštipovat. V 2.míze pak zaštipuji na úrodu v příštím roce - dif. pupenů. Zdravím - J.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
termet - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (68) - 127.10 (?), 12.5.2015 16:19

Meruňky jako takové vytvářejí nejdelší přírustky z ovocných dřevin. když tomu přičtete zmlazení, nebo střih - přírustky mají bez problému i 2m. Můj názor na zaštipovaní není kdy a jak, Ale jdu kolem stromu vidíl půlmetrový šlahoun, který se mi nelíbí a zkratím ho na požadovanou délku tím se jak zde již psali zpomalý růst šlahounu a rozvětví se. Pro meruňku není problém vyhnat i na tomto zaštípnutým dřevě 2 dalsí 1m šlahouny. když se mi zase nelíběj zkratím na půlku atd. vždy nechávám tak 1/3 až 1/2 šlahounu/vlku. nikdy né méně. pokud to není vlk směřující přímo do koruny

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
pcnatko - (17) - 37.210 (?), 12.5.2015 22:35
Tak se do toho tedy pustím, ale s těžkým srdcem :-(Na těch šlahounech je nadmíru bohatá úroda, ale meruňka je pozdní tak v době letního střihu jsou plody ještě hodně zelené. O hodně úrody tak přijdu i když asi by se pod takovou úrodou ty šlahouny všechny polámaly :-( Když to ale prospěje úrodě a v příštích letech má to smysl.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 157.239 (?), 12.5.2015 23:12


Právě nástup do plné plodnosti je ta nejlepší brzda bujného růstu, samovolné rozložení větví díky váze narůstajících plodů je nad všechny pilky a nůžky. Pokud odoláte pokušení, tak se v ohbí plodících větví v půli léta objeví krásné, nové, svěží, nadějné výhony, které Vás budou těšit úrodou v letech dalších. Takže nachystejte s předstihem opory-pěkné vidlice-např.z lísek, bezinek, jasanů... a nějaký řez a střih si nechejte na ihned PO SKLIZNI. S.P.,Ch.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
termet - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (68) - 78.211 (?), 12.5.2015 23:13

Nevěšte hlavu a pora'dte si. Vemte provázek přivažte ho na druhou třetinu šlahounu tak aby se vám větev nezlomila a vyvažte k silné větvi na terminál(samozřejmě kolem terminálu uděláte z nějaké široké gumy očko aby se provázek nezaříznul). plody vám dozrají to že se provázek zařízne vám vadit nebude protože po úrodě sestřiháte větve podle vašeho obrazu. mezitím všechny nové přírustky za provázkem vylamujte a pokud budete mít výhon před provazkem tak ho zapěstujte k obrazu svému podle rad, které jsem zde již zmínil a po úrodě ustřihnete větev pod provázkem nebo za zapěstovaným výhonem. tím se celá větev zkrátí, zesílí a zároveň budete mít i plodonosné dřevo. Takže výhra na všechny strany ne? :)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
pcnatko - (17) - 37.210 (?), 12.5.2015 23:27
Ani si neumíte představit, jakou radost jste mi udělali když to stačí řezat až po sběru. Vylekal mě termín "letní řez" a v nějakém příspěvku bylo že je kvůli zpomalení růstu nutný řez v červnu. Z té úrody se fakt těším, protože jsou větve opravdu doslova obsypány plody. S oporou si dám samozřejmě záležet a upřímně moc a moc děkuji.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika