Zkušenosti se sekačkou Stiga Combi 53 SQ BW Honda



Stránky: 1,  2   
jan.brazdil - (9) - 125.47 (?) 
6.6.2010 10:01, zobrazeno: 39433x

Dobrý den,
po dlouhé úvaze jsem se rozhodl k nákupu rotační sekačky Stiga Combi 53 SQ BW, Honda. Na 1800 m2 pozemku mi dlouhé roky trávu sekal kosou soused pro svůj dobytek. Měl jsem pouze stařičkou elektrickou sekačku, kterou jsem vylepšoval trávník v blízkosti domu. Tento nový model Stigy 2010 by podle všeho měl být přesně to, co potřebuji, tzn. kvalita, dostatečný výkon, 53 cm záběr, cena do 15000, mulčování a boční výhoz (na přerostlou trávu na jaře). Myslíte si, prosím, že jsem vybral dobře nebo byste mi doporučili jinou sekačku?

Jediné motorové nářadí, které vlastním, je dvoutaktní křovinořez. Byla by zde, prosím, nějaká dobrá duše, která by mi dala pár tipů do začátku ohledně této sekačky? Zajímalo by mne jaký použít olej (na jednom eshopu radí CASTROL 10 W – 40) a hlavně jak se mám k sekačce chovat při záběhu? Jaké koupit příslušenství? Sekačka má ocelové pozinkované šasi, myslíte, že je možné, ostříkat po sekání podvozek proudem vody ze zahradní hadice? Nebo existuje rychlejší / šetrnější způsob čištění?

Velice Vám všem děkuji.
Jan Brázdil

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 114.220 (?), 6.6.2010 20:21

  Táto kosačka je v celku fajn, akurát záber na daný motor je veľký.Kosenie hustého trávnika a aj vlhkého bude trochu problém a o mulčovaní v ponímaní ako sa používa u nás nemôže byť ani reči.

 Čo sa týka oleja-ja by som tam polosyntetiku nelial - je to zbytočné.Stačí tam predpísaný viacrozsahový 15W-40 alebo 15w-30.Ale neuškodíte motoru ani 10w-40

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
jan.brazdil - (9) - 43.172 (?), 8.6.2010 9:15
Dobrý den, velice Vám děkuji za reakci a za infomace k oleji. Co se týče výkonu motoru a záběru, tak právě proto jsem zvolil motor Honda s 5,5 HP. Je mi samozřejmě jasné, že nemohu mulčovat přerostlou trávu, ale že by byl problém se sekáním, to mi nejde do hlavy. Proč by Stiga dělala sekačku, kterou nelze použít? Děkuji, Jan Brázdil
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6487) - 70.100 (?), 8.6.2010 10:32

Jestli trávu useče, či neuseče je čirá spekulace. Pokud jde o záběh, sekačka po startu okamžitě točí 3 tis. otáček a s tím nic nenaděláte. Je na to zvyklá. Zpočátku nesekejte dlouho a v horkém počasí. Včas vyměňte olej podle doporučení výrobce. Víc pro to udělat nemůžete.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
jan.brazdil - (9) - 125.47 (?), 8.6.2010 18:49

S tím horkým počasím to asi nevychytám, ale během sekání budu dělat přestávky na vychladnutí. Děkuji za tip. Také mám v plánu nechat sekačku delší dobu jet na prázdno, než začnu sekat. Zahřátí před samotným sekáním jí budu samozřejmě dopřávat i v budoucnu, ale během zájezdu tuto dobu prodloužím. Olej určitě vyměním dle informací v manuálu, k sekačce si chci koupit „AL-KO Servisní sada Comfort“ (pumpička na vytažení oleje), takže by to mělo jít snadno. Děkuji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 114.123 (?), 8.6.2010 19:34

  Honda tú servisnú sadu nepotrebuje.Môžete spokojne vylievať olej preklopením kosačky podľa manuálu..

Add.53cm záber kosačky - Stiga, tak ako každý výrobca, vyrobí presne to čo chce zákazník.Ak zákazník chce záber 53 cm -má ho mať.Aspoň je taká slušná že tam pichne 160 GCV hondu.Táto aspoň teoreticky je schopná kosiť bežnú trávu.Pri hustejšej alebo vyššej tráve je potrebné kosiť na pol záberu a aj to len s problémami.Už som videl zázračné stroje z 3,5-4k briggsamizo záberom 50+ a pri jednom bol dokonca vo výbave mulčovací klin.Ale to boli značky s trochu iným menom.

 Ináč Vám prajem, nech sa Vám kosačka vydarí a nech máte stále ostrý nôž.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 64.82 (?), 8.6.2010 20:23

Nejlepší je provozovat nový motor hned aspoň na částečnou zátěž, bez zátěže neprobíhá záběh správně. Ono také při zátěži se motor rychle ohřeje na provozní teplotu a při startování po několika minutách už není nutno použít sytič. A motor Honda GCV 160E na záběr 53 cm bohatě stačí, podívejte se na tisíce spokojených vlastníků Stigy Turbo 53S, tenhle nový model má stejné sekací parametry. Když to vezmu ze své strany, používám sekačku o záběru 48 cm, která je osazena Hondou GCV 135. Po záběhu je motor i ve vyšší trávě naprosto nezastavitelný, prostě je znát, že tady kroutící moment nechybí.

Hodně štestí při výběru, ta Stiga nevypadá vůbec zle! Stále je to jedna z premiových značek u nás.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 114.123 (?), 8.6.2010 21:36

Stiga je dobrý štandard, osvedčená technika.Prémiové značky sú trochu iné.Ale to by bolo na dlhšiu debatu.Navrhujem sa pozrieť na Sabo, Viking,Hq, Honda... a aj to len na TOP 3-4 modely.To sú aktuálne prémiové stroje.Použitá technika, riešenia a komfort, a je tam aj istá nevýhoda - cena a predpoklad výrobcu že nikto nebude riešiť samodomo poruchy.Jednoducho všetko je podriadené komfortu, spoľahlivosti a kvalite kosenia.Cieľová skupina sú ľudia ktorých netrápi cena 1000 až 3000 Euro a sú ochotný servisovať stroj s donáškou a prevzatím o nich doma - a sú to ochotný zaplatiť.Týto ľudia nemajú tendencie rozobrať doma briggsa a potom sa na nete spytovať ako patria ku sebe značky na rozvode,

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
jan.brazdil - (9) - 125.47 (?), 9.6.2010 10:16

114.123: Děkuji za tip s vylíváním oleje. Právě čtu manuál k motoru a je to fakt, žádná pumpička není třeba.

64.82: Děkuji. Při záběhu budu samozřejmě provozovat motor na částečnou zátěž, tzn. budu sekat nižší trávu. Ale nebudu se sekačkou vjíždět rovnou do trávy okamžitě po nastartování, nebo se mýlím? Moje znalosti pramení ze starých aut, z dvoutaktního křovinořezu, atd. kde je vždy lepší nechat zahřát motor, než ho zatížím, aby po zatížení (když nůž vjede do trávy) to pěkně mazalo a nebylo zbytečně velké opotřebení motoru.

114.123: Vyšší modely v popsaných značkách jsou nad mé možnosti, takže jsem se po nich ani nedíval. Hledám dobrý poměr cena (do 15t) / výkon a kvalita a zmíněná Stiga vypadá, že to opravdu splňuje.

K oleji: V manuálu k motoru je zmíněn 10W-30. Raději tedy nebudu blbnout s 15W-40 a koupím tam zmíněný CASTROL GTX 10W-40 (doporučují ho na mall.cz).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Silviu Szkipala - (4) - 169.30 (?), 23.4.2015 8:01

Jano, tak ako vam to jazdi? uz tu kosacku mate par rokov a uz bude jasne ci to bola spravna volba. Tiez pokukujem po tejto kosacke a vas nazor by mi pomohol rozhodnut sa.

dakujem

s

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika