Výběr el. sekačky, pohon řemenem



Stránky: 1,  2   
host - 224.14 (?) 
1.5.2014 21:03, zobrazeno: 18970x

dobrý den sháním novou el. sekačku na sečení kolem chaty, na krátký střih - anglický trávník, kdy jsem si vybral tyto tři druhy tak bych se chtěl zeptat na Vaš zkušenosti se značkami a, kterou by jste mně doporučili : SHARKS SH 6123, VeGA GT 5610,   Riwall PRO REM 3816 - u této sekačky jsem vyčetl, že by měl být nůž poháněn klínovým řemenem, tak se chci zeptat jetli máte někdo s tímto pohonem zkušenosti, třebas s údržbou a životností řemene, děkuji za jakékoliv odpovědi nashlednaou

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?), 1.5.2014 21:25

Toho klínového řemene se nebojte. Jde o převod rychloběžného motoru do pomala. Čím rychloběžnější motor, tím při stejné Watáži je lehčí. Pro sečení trávy je však nejlepší, aby otáčky nože sekačky byly v závislosti na jeho délce od 1400 do 2200 ot./min. Převodováním do pomala se získá lepší kroutící moment než má motor s nožem přímo na ose.

Jinak, koukal jsem na všechny tři typy, a podle provedení šasi, nože a pohonu bych volil jednoznačně VeGA GT 5610. Za ní by následovaly dražší nevyjmenované od Bosche a Gardeny, pak by byl Riwall PRO REM 3816. Na Sharks bych zapoměl nejen pro špatné zpracování (bude se ucpávat a dusit) ale i pro velmi špatné zkušenosti s jinými výrobky této značky.

tak toto ne
tak toto ne
VeGA GT 5610
VeGA GT 5610
Bosch Rotak
Bosch Rotak
rozkreska Bosch Rotak
rozkreska Bosch Rotak
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 140.103 (?), 1.5.2014 23:30 Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 224.14 (?), 2.5.2014 8:25

Děkuji za vyčerpávající a poučnou odpověď, akorát se chci zeptat zda sekačka Vega GT 5610 má nůž poháněn normálně na motoru nebo také tím řemenem, nikde jsem se o tom nedočetl. Sekačku vybírám z důvodu, že na chatě mám starou elek. cca. 10 let výkon 1000 W a minulý rok a letos část zahrady nově zatravňuji, kdy trávy je pěkně hustá a místy s ním má stará sekačka problém, tak se chci zeptat zda výkon 1200 W bude dostatečný na sečení hustého, nízkého ang. trávníku, možná dnešních 1200 W je úplně o něčem jiném než před 10 lety 1000 W. Jenom co se týče požadavků na novou sekačku tak jsem chtěl : cena do cca. 2500,- Kč, centrální nastavení výšky, spouštěč přes celé madlo. Děkuji za odpověď 

Děkuji za odpověď   

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 2.5.2014 8:39

Všimněte si toho trojůhelníkového výstupku v přední části spirály pro vedení trávy. To je krytování kolem menšího kolečka/řemenice na ose motoru. Vega tedy taky patří k převodovaným rychloběžnkám. Tady je díky převodování v širokém rozsahu kroutící moment jako u 1,5× silnějšího motoru s nožem nepřímo. Takže pocitově ta sekačka i při menší vatáži 1,2kW seká jako sekačka silná 1,8kW. A protože dobře vyhazuje trávu, nedusí se "vlasními zvratky", jak výstižně říká jeden z mých sousedů. Momentu setrvačnosti zase napomáhá tvar nože, který je těžký na okraji (tvaru Z nebo S podle toho jestli koukáte zhora nebo zespodu). Setrvačnost je dobrá při výsky tu jednotlivých drobnýh dřevitých odrostků či nárazu na mraveniště.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 210.113 (?), 2.5.2014 11:26
takže teda myslíte, že sekačka vega odpovídá mím požadavkům a v mé cenové kategorii je to nejlepší volba
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 2.5.2014 11:47

Podle všeho si vzala to nejlepší od Gardeny a Bosche a udělala to levnější v neznačkovém provedení. Navíc přidala vlastní vychytávky (výškové nastavení madla klečí pro osoby vyšší než 185 cm nebo nižší než 165 cm neocenitelné).

Přerostlou trávu doporučuji sekat nadvakrát. Poprvé na vyšší pojezd bez koše a podruhé po zvadnutí těch posekaných vršků sekáním na požadovanou výšku se sběrem do koše. Tu směs čerstvé a polosuché trávy dokáže do koše nadupat tak, že počet vysypávání koše je i poloviční oproti sekání rovnou na požadovanou výšku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 229.100 (?), 2.5.2014 12:00

Zdravím, je také dobré vědět, proč je u některých el. sekaček nůž poháněn přímo hřídelí motoru a proč u některých je pohon přes řemínek (většinou plochý zubatý) a nůž je na samostatné hřídeli. Hlavní rozdíl je v použití různých elektromotorů. Jednodušší způsob (nůž na hř. motoru) je použit jednoduchý asynchronní elektromotor, nemá komutátor a uhlíky, tímto se zde nemá co opotřebovávat (kromě ložisek). Jeho nevýhodou je hmotnost a objemnost vůči výkonu, ale zase si nechá hodně líbit a životnost je vysoká. Druhý způsob využívá lehkého komutátorového motoru s otáčkami přes 10 000 a již zmíněnými uhlíky a komutátorem. Je mnohem lehčí, dnes i lacinější a výdrž je zlomková od asynchronního. Osobně bych pro delší sekání volil klasiku a pro malé plochy a dobu sekání do 1/2hod lze použít i komutátorový motor s převodem. Rozhodně nepočítejte s výdrží jako u klasiky. Standa.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 2.5.2014 12:21

Jestliže cenu motoru nejvíce ovlivňuje cena mědi, pak vinutí lehkého vysokootáčkového motoru (jako je např ve FlexiBrusce) je cca 5× lehčí a tudíž cena je tak pětinová a ušetřený peníz jde na lepší zpracování šasi. Zmenšit otáčky asynchronnu na 1400 znamená zdvojnásobit počet pólů oproti 2800 a tedy zvětšit cenu vinutí.

Další věcí, pro většinu sekaček s přímým náhonem je konečná ve formě ohnutí osy EM. Oprava asynchronního levného motoru není rentabilní. U převodované se prý dá vyměnit osička, pokud nedojde k vylomení celku z ložiskového domečku. Možná se ním ozve nějaký servisák. Osobně u mne jede převodovaná BOSCH už více motohodin než předchozí MTD s přímým náhonem. Jo, zatím jedu první uhlíky, pokud tam jsou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 6.7 (?), 2.5.2014 13:22

Cena medi v motore urcite nerozhoduje o cene kosacky. Medi je tam za par drobnych. Skor je to cena montaznika a dalsich zamestnancov, co urcuju cenu kosacky. Kolko ma plat, kolko sviatkov v roku, ci pracuje 40 alebo 70 h v tyzdni. Ake su odbory, a ci sa majitel boji strajkov. Na druhom mieste je to cena reklamy. Ak je to znacka, a vsetci veria ze je to kosacka najlepsia, mozu si za nu viac pytat. No a potom nasleduje laska akcionarov k peniazom zo svojich investicii. Kde je laska vyssia, tam su aj ceny hore. :-) Len aby sa to predalo... potom moze byt cena medi, technologie, atd, atd.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika