Výběr čerpadla



Stránky: 1,  2   
host - 39.219 (?) 
3.3.2014 17:06, zobrazeno: 14775x

Prosím o pomoc s výběrem čerpadla.         Po 17 letech shořel motor čerpadla které mi sloužilo k rozvodu vody od studny po zahradě a k zásobení chaty vodou. Na zahradě jsme v provozu cca půl roku, čerpadlo je umístěno na rámu přímo ve studni, saje vodu z hloubky 6,5 m. rozvod od čerpadla směrem k chajdě je zhotoven z 1" PE trubky, délka trubky cca 30m. Potrubí vedoucí k chatě slouží s odbočkami současně jako rozvod tlakové vody po pozemku a slouží povětšinou k závlahám. Na vstupu potrubí do chaty je expanzní nádoba 30l.

Po určité selekci při výběru jsem vyřadil z výběru ponorná čerpadla. Z horních, samonasávacích se mi zatím jeví k výběru                Grunfos SP-5            Calpeda NGX 4A           Z důvodu napojení několika závlah v letním období na potrubí mám požadavek na čerpadlo kolem 5 kubíků/hod na výtlaku při zachování el. výkonu do 1 kw z důvodu jističe.      

Za všechny jiné tipy nebo zkušenosti s uvedenými čerpadly děkuji      j.c.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 213.126 (?), 3.3.2014 18:21

To že vydrželo povrchové čerpadlo ve studni 17 let je úspěch.Jinak jste si vybral dobře ale do studny to vhodné moc není.Proč zavrhujete ponorné čerpadlo?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 39.219 (?), 3.3.2014 18:54

Jít do ponorného mám obavy z několika důvodů. Studna pracuje se silným pramenem ale nevysokým sloupem vody,    Výška odpovídající ponorky plus kabel a plovák dajískoro výšku sloupce kterou využívám. Částečně mám obavu z písku v potrubí a tím samozřejmě ve ventilech a bateriích - vím, dá se to odfiltrovat. Děsí mne netěsnost mezi motorovou a hydraulickou částí čerpadla.  Navíc po skušenosti se stařičkou Lowarou... těžko hledám důvod na změnu   Trápil jsem tam teďka měsíc automatickou vodárnu G MQ 3-45 ale její předřazená dvoudecová expanzka se nemohla dohodnout s expanzní nádobou v chatě, protíkajícím záchodem a vzduchovým bublinami ve 2 bojlery v chatě tak čerpadlo stále spínalo a mělu snahu dotlakovat i když nebylo vlastně coa nastavení spínacích a vypínacích tlaků nebylo možné. Průtokově to byl ovšem mazec a při zkoušce to utáhlo víc postřikovačů než vlastníme Pokud by měl někdo zájem, asi půjde za pár korun.     j.c.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Beny2 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (759) - 150.232 (?), 3.3.2014 19:18

Ponorná čerpadla mohou pracovat se stejnou výškou vodního sloupce, jako sací. Je to jen otázka montáže. Pokud dáte sací čerpadlo s motorem do studny, pravděpodobně vám (to co je nyní na trhu) nevydrží více, jak několik let. Když se obáváte ucpávky u motoru (vydrží v pohodě min. 10 let), pořiďte si starou dobrou Sigmonu (ta žádnou nemá) a dejte ji naležato.

Ponorné vodárny jsou prima, ale chce to zase trochu zkušenosti a hlavně nekapající systém.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 220.133 (?), 4.3.2014 10:51

Bohužel nepopisujete převýšením mezi vodním zdrojem a tlakovou nádobou... zkuste mrknout na HC32-0,75, je sice ponorné, ale mohlo by Vás zajímat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 39.219 (?), 4.3.2014 16:08

Tři odpovědi a tři doporučení na " ponorky " takže svůj výběr ještě přehodnocuji. Pro doplnění informací - převýšení od hladiny vody po vstup do chaty což je horní konec potrubí bude odhadem 9m. U naposled doporučeného čerpadla so mi v technickém listu líbí hodně průtok, nikde jsem se ale nedopídil tlaku jakého umí čerpadlo v systému dosáhnout. Dá se odvodit z max výšky čerpání???    díky      j.c.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 6.7 (?), 4.3.2014 16:31

Tlak je velmi dolezity, pretoze ak mate v urcitej vyske uz nulovy tlak, mate aj nulovy prietok. Dolezite parametre su maximalny tlak a maximalny prietok, z toho sa da nieco odhadnut. Lepsie je ak je k dispozicii pracovna krivka cerpadla, prietok v zavislosti od vysky resp tlaku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Beny2 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (759) - 150.232 (?), 4.3.2014 18:58

Všechna solidní čerpadla mají výtlak 70 až 80 metrů. Průtok je závislý nejen na převýšení, ale i průměru hadice. Uváděné čerpadlo HC32-0,75 není asi nejvhodnější do tlakových systémů. Má také menší výtlak (a tedy i průtok při větším převýšení). Vybírejte z čerpadel, které mají vývod na horní části pláště.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 6.7 (?), 5.3.2014 18:07

To je nezmysel ze solidne su tie co daju 70 m vytlak. Solidne cerpadla maju aj omnoho mensi vytlak ako 70 m. Vykon neurcuje kvalitu. Naopak, vysokovykonne cerpadla vyzaduju ine napajanie, co moze byt zbytocna komplikacia. Dolezite je, aby parametre pasovali poziadavkam v konkretnom pripade. Zaujimave je, aky tlak a prietok sa pozaduje na konci rozvodu. Z toho sa potom odvodi ostatne. Pre hlboke vrty treba vysoky vytlak a naopak pre plytke studne staci aj polovicny 35 m. Ak su dobre rozvody 1 col tak je tlaku habadej.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?), 5.3.2014 19:07

Když se vrátíme na začátek, je otázka proč nedat jen převinout motor, když systém byl navržen natolik správně, že fungoval dobře 17 let. Důvodem pro změnu však může být zaklesnutí vody pod sací hloubku a v tom případě je namístě celý systém znovu posoudit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika