Vřetenová sekačka - elektrická? Jakou zvolit?



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
Georginator - (46) - 64.174 (?) 
5.7.2012 18:38, zobrazeno: 80523x

Ahoj,

řeším výběr vřetenové sekačky, zvolil bych asi elektrickou, než manuální. Spolu se sběrným košem.

Budu sekat trávník na zcela rovném terénu do 300 m2, sekačku bude používat občas i žena, takže nejen chlap  - tudíž snadné ovládání a pohon nožů elektrický už z důvodu snadného sekání, oproti ručnímu. Sekat budu na výšku cca 3 cm a vyžaduji sběrný koš.

Travní osivo je Barenbrug Gazon.

Chci menší vřetenovou sekačku, žádný velký stroj na golfové hriště.

Trávník bych chtěl, aby byl co nejvíce vzhledný, což by měla vřetenová sekačka oproti rotační plnit lépe, pokud se nepletu? Samozřejmě na kvalitu trávníku hraje více faktorů, než jen sekačka, ale vřetenová jistě tomu pomůže více, než rotační ne?

Koukal jsem různě po internetu a objevil jsem hodně druhů, zatím mě nejvíce zaujala firma GARDENA a to výrobkem 380 EC, byla by to dobrá volba pro kvalitní údržbu krátce koseného trávníku nebo byste doporučili něco jiného v podobné cenové hladině - cca do 7 000 Kč?

Nejspíše bych zvolil právě tuto elektrickou, sice dělají to samé ještě bateriové, je už ale zase dražší a kdo ví, jak dlouhou bude mít životnost baterie, abych ji nemusel za půl roku kupovat novou.

Očekávám vaše názory na daný typ sekačky, případně jiné návrhy sekaček, ať už jiný výrobce, tak jiné provedení.

Budu kupovat v brzké době, takže čím více rad a čím dříve se odpovědi dozvím, tak budu jedině rád. Nechám si od vás poradit, samozřejmě se poradím i s prodejcem. Ale více názorů a rad více poradí, než jen ten prodejcův :)

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Georginator - (46) - 64.174 (?), 6.7.2012 11:56

Tak jsem objevil ještě jednu vřetenovku, která mě zaujala také.

Jedná se o Brill RAZOR CUT LION 38, je akumulátorová. Zarazilo mě akorát, že když jsem přešel na stránky výrobce, tak jsem tam našel akorát ruční vřetenové sekačky, ale žádné elektrické nikde.

Že by Brill přestal vyrábět elektrické vřetenovky?

Když jsem tak popřemýšlel, nakonec budu volit asi akumulátorovou, místo té kabelové verze, už jen představa zápasení s kabelem mi nedá spát a snad i ty 2000 Kč bych si za to připlatil.

Takže zatím spadá mezi výběr:
1) Brill RAZOR CUT LION 38 - lehčí o 3kg
2) Gardena 380 Li - větší kapacita baterie o 0,6Ah, ale oba výrobci udávají výdrž až na 400 m2, takže bych stejně musel před každým dalším sekání nabíjet (nebo koupit jednu baterii navíc a vždy jen vyměnit a sekat)

Jak to vidíte? Co zvolit raději (tedy jestli Brill vyrábí vůbec ještě elektrické vřetenovky)?
Případně máte nějaký jiný typ a návrh? Díky

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 20.193 (?), 8.7.2012 11:13

Mám podobné dilema... udržovaný trávník 350m2 kolem RD, bohužel členitý díky několika okrasných ostrůvků.

Jen se obávám, že sekat mých 350m2 ručně 2x týdně je nadlidský výkon, tak přemýšlím o elektrické sekačce, konkrétně Bosch ASM32F. Také ještě spekuluji nad sekačkou Allett 12E (14E), ale ta cena je již dost vysoko a neví, jestli výsledný efekt bude odpovídat cenovému rozdílu oproti té sekačce Bosch.

Poradí tedy někdo, nejlépe uživatelé těchto strojů?

Díky.

Jarda

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 224.63 (?), 8.7.2012 14:16

Jarda, ak tam mate vela prekazok, zvolte hlavne malu a lahku sekacku. Aby ste sa pohodnlne vyhli prekazkam, musi byt sekacka mensia. Velka vykonna sekacka v takej zahrade je prekliatim. Darmo urobi kus roboty po rovnom terene dopredu, ked ju budete musiet na male plochy len s namahou otacat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Georginator - (46) - 64.174 (?), 8.7.2012 18:51

Ty sekačky od Gardeny a Brillu jsou také elektrické, stačilo se podívat více, takže asi oba řešíme elektriku. Nemyslím si, že by byl problem 350 m2 posekat ani ruční, zabralo by to tak 30 minut jedno sečení. Jde mi spíše o to, abych nemusel za sekačkou běhat, jak pomatetý (nebo žena), takhle se to točí pěkně samo a nemusím za tím "utíkat" :)

Poradí už někdo prosím, spěchá a spěchá to, více a více :)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 20.193 (?), 9.7.2012 12:59

Gardena je sice elektrická, ale nemá válec, takže nedělá pruhy.

Protože nemám žádné praktické zkušenosti s použitím vřetenovky, tak nebudu ani oponovat těch 30 minut na 350m2, ale rotační Gardenou 36 mi to trvá cca 45minut (psal jsem, že v trávníku je několik překážek-ostrůvků).

Máte pravdu, že oba řešíme elektriku, já chtěl jen přidat další možnosti do výběru, protože mám stejné dilema.

Ještě jsem našel elektrickou vřetenovku s válečkem Qualcast Concorde 32, který lze v Anglii koupit za cca 3500Kč vč dopravy do ČR a je v podstatě stejná jako ten Bosch. To bude asi můj favorit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Georginator - (46) - 64.174 (?), 9.7.2012 15:51

To víte, že má válec, sice ne klasický kovový, ale je to ruční sekačka, akorát v elektrice, což nemění nic na tom, že ta Boshka nebo ta USA home made vám pruhy dělat bude. Je to nesmysl. Snad si nemyslíte, že vám bude 13 kg sekačka dělat pruhy? Ten váleček po té trávě sotva pojede, spíše pojetí :) Co jsem se dočetl, tak Gardena ty pruhy dělá, není to žádný zázrak, ale na to že je to ruční sekačka akorát ostří se otáčí pomocí elektriky, tak je to slušné.

Když chcete pruhy, kupte si raději tu za 13 000 Kč od firmy ATCO.
Nejdříve bych vám ale doporučil se jít někam podívat, byl jsem na pozemku 300 m2, jenže je to malý pozemek, takže na každé straně baráku byl "kouset" trávy a dané pruhy nebyly pomalu ani vidět, protože když jste si stoupl před trávník, tak jste koukal ze shora a ten efekt nebyl nijak výrazný.

Takže pokud si myslíte, že dosáhnete výrazných pruhů se sekačkou o hmotnosti 13 kg a že to bude na ploše 350 m2 nějak výrazný, tak jste spíše na omylu. Používal tam právě tu nejlevnější od firmy ATCO, což funguje perfektně a pruhy to dělá moc pěkné, ale bohužel jak je to pár metrů trávníku není to moc viditelné, když s tím vyjede na hřiště, vypadá to moc pěkně.

A pokud vám jde jen o pruhy, můžete si koupit rotační sekačku a k ní si koupit doplněk v podobě válce, do kterého nasypete písek a bude vám dělat pruhy také, které stejně na svém pozemku neuvidíte, tak jako já :)

Každopádně ani já stále netuším, co nakonec zakoupím. Něco jsem si o různých výrobcích přečetl, ale zatím mě nic nedonutilo se rozhodnout. Takže když bude mít někdo radu, sem s ní :)

Gardena 380
Gardena 380
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 20.193 (?), 9.7.2012 16:48

Tak teď jste mě dostal... ;-)

Prošel jsem si trávník, udělal si skicu a asi máte pravdu, protože jsou to kolem baráku různě úzké travnaté pásy od 3-6 m, v délkách 6-12m a tam ty pruhy asi opravdu moc nevyniknou. Takže výhodu pruhů škrtám... resp. není to pro mne rozhodující vlastnost.

Tak jsem detailněším studiem zjistil, že jak Bosch, tak Qualcast Concorde 32 mají nože na vřetenu dělené, což mi nepřijde jako ideální, oproti řešení u Gardena, Brill, Allett (ATCO), jenž mají nože průběžně po celé šířce vřetena.

Z těch klasických ručních se mi nejvíce líbí Brill RazorCut 38, bohužel není již dodáván s el.pohonem. Další priorita pro mě je sbírání do koše.

Ach jo, co teď?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Georginator - (46) - 64.174 (?), 9.7.2012 19:38

Přesně tak, Brill už asi elektické rotační nevyrábí. Poslal jsem tam v pátek večer dotaz, zda třeba v blízké době nezačnou vyrábět nebo jen neuvádí, že vyrábí i elektrické. Protože v pár internetových obchodech se dá stále koupit, ovšem asi to budou jen nějaké skladovky z dřívějška.

Kdybych chtěl opravdu luxusní trávník, zvolil bych ATCO, ovšem cenově se mi zdá poněkud drahá (cca 12 000 Kč), je fakt že na mých 300 m2 jsou to spíše vyhozené peníze a myslím si, že i v menším provedení rotačky oproti ATCO bude i Gardena velice slušně sekat, vzhledem k tomu, že další volby na výběr nejsou, tak asi stejně nezbyde nic jiného, než koupit od Gardeny, škoda že není více konkurence, ale určitě bude sekat dobře, toho se nebojím.
Cena oproti ATCO a Gardeny jsou sice "pouhé" 3 000 Kč, ale i to je dost a na menší pozemek bych řekl zbytečnost a určitě se dá vypěstovat krásný trávník i s Gardenou, toho se nebojím. Vždy to bude lepší, než s rotační sekačkou.
Samozřejmě je třeba i hnojit, provzdušňovat a podobné kravinky, co k tomu patří a sekačka mezi to patří také.

PS: K té Gardeně sběrný koš je, také ho vyžaduji. k 380 EC (tedy kabel) je třeba si jej přikoupit cca 800 kč, u modelu 380 Li (tedy baterie) tam žu je koš součástí a není třeba ho přikupovat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 20.193 (?), 9.7.2012 22:22

Prosím o vysvětlení, zda je nějaký významný rozdíl ve funkci vřetene na obr.1 a obr.2. (dělené nože x nože po celé šířce).

Díky.

vřetena
vřetena
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika