Technika orby s tk 14 a podobným typem - Holdr



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
host - 196.190 (?) 
21.12.2009 22:39, zobrazeno: 133875x

Zatím jsem se setkal jen s příspěvky ohledně orby s terrou či vari (jednonáprava), ale mne zajímá jaké máte postřehy a nápady s orbou s holdrem. Já jednou v roce (podzim) s tímto strojem ořu - kopám(není můj jen majitelka sním nechce orat - vlastním dělaný trakrorek 4x4 a ořu s dvoumi konskými pluhy).To není orba, ale rýpání. Buď mi pluh nic nebere, nebo je až po rám v zemi a nebo zvláště v zatáčce (vinohrad) bere moc nebo nic - zametá to jako liška ohonem.Používám originál pluh jedno radličný - obracák(pravý i levý).Je tam i předradlička (talíř). Stroj je vyrobený cca v 1991 roce.

Taky asi 3x v roce dělám s originál rotavátorem  (něco -100), tam mám taky pár postřehů, ale to až v diskuzi.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
ondrejb - (8) - 114.114 (?), 23.12.2009 10:07

Len na upresnenie: TZ4K14 a HOLDER!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 196.190 (?), 23.12.2009 19:59

Takže asi TZ4K14. U nás taky prostě Holdr. Kopie + vylepšení východoněmeckého stroje - Holdr. Všechny tyto stroje mají shodnou konstrukci - motor před přední nápravou, lomení v půli, lehký zadek, náhon na všechny kola atd. O tento typ se mi jednalo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standam - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (471) - 128.254 (?), 24.12.2009 9:25

Zdravim, také orám samodělem 4x4 s upraveným koňským dvojákem se záměrem 2x20cm. Pokud chcete orat krátké oblouky, nesmí být pluh nesený, ale pouze tažený na svislém čepu, aby nekopíroval podélnou osu traktoru, hloubku orby udržuje stavitelé kolečko a zvedá se klasicky hydraulikou traktoru. Před zvednutím se pomocí dvou táhel automaticky zafixuje do podélné osy s traktorem a po spuštění se uvolní do plovoucí polohy, takže můžete orat zatáčky na obě strany a pluh udržuje stejnou brázdu. Doby kdy se oralo poze koňmi jsou pryč a půda je více utlačená, proto je třeba pluh zatížit, v mém případě cca 80 kg. Standa.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Jiříček - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (463) - 211.38 (?), 24.12.2009 13:04

Stando, prosím vlož fotodokumentaci, všichni se rádi poučí, díky

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 208.166 (?), 24.12.2009 19:58
Zdravim oráče.Pan Standa použil patrně špatné výrazy jako je plovoucí hydraulika, to je výraz pro vertikální nastavení hydrauliky která nikterak neovlivnuje její pohyb po spuštění pluhu do země nahoru a dolu a nikoliv horizontální, dále bych chtěl podotknout že do oblouku se dá orat i s neseným pluhem akorát orba není tak pěkná na pohled. Co se týče pluhu poloneseného /taženého/ tak bych si dovolil tvrdit že pokud nemá ovládání zadního zahlubovacího a směrového kola od zavěšení na traktorové hydraulice tak do oblouku orá hůře než nesený pluh, pro ty kteří si to nedovedou představit, je ovládáno zadní kolo pluhu táhlem přez páku od ramen hydrauliky traktoru v opačném směru, to znamená když traktot zatáčí do prava tak zadek pluhu zatáčí do leva a naopak takže oblouk lépe kopíruje a snaží se jakoby dohánět podélnou osu traktoru
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 11.107 (?), 24.12.2009 21:53

Já to nepochpil. Jak může pluh uměrňovat do boku kolečko? Pata se opře o dno a bok předchozí brázdy a nějaké kolečko s ním nehne, si myslím, takže jak si to kdo začne tak oře. Stanislav Melaga má kloubák?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 208.166 (?), 24.12.2009 22:43
Opoměl jsem dodat že se jedná o pluhy za velké traktory, konkrétně třeba 5phx 35. který je polonesený, to znamená že ve předu je na ramenech hydrauliky a vzadu jede po kole které se tím táhlem řídi.Máte pravdu že kdo jak si začne tak oře ale s pluhem se dají dělat různé kousky když tomu přijdete na chut´
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standam - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (471) - 128.254 (?), 25.12.2009 11:17

Zdravím, pro upřesnění dpolním několik údajů. Traktor není "kloubák", pluh není plonesený, ale nesený, kolečko pro nastavení hloubky orby je z boku, nikliv vzadu. Představte si nesený pluh uchycený na ramenech hydrauliky přes svislý čep, takový pluh se po zvednutí zvrátí na některou stranu od podélné osy. Při oráni je to výhoda, protože můžete traktorem zatáčet a pluh si drží nastavenou brázdu, při zvednutí je to nevýhoda, protože by pomačkal při zvrácení do strany zadní blatník, proto jsem sestrojil mechanizmus, který při začátku zvedání pluh uvede do podélné osy s traktorem a tam ho zaaretuje. Standa.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 125.250 (?), 25.12.2009 17:20

Poloneseny nebo tazeny jak chcete pluh za tk si ani neumim predstavit no jestli to nekdo ma tak je to prinejmensim pekna hovadina at se nezlobi ale pri tehhle parametrech to nemuze mit zadny smysl, no pokud mate jednoduchy nebo obracak tak se snima moc dobre neore radlice jde na kraji a s traktorem to umi hazet, dulezite je dobre serizeny naklon, vetsinou dane jiz vyrobou, a postaveni na spici stavecim sroubem, takovy dvojak je jina, druha radlice jde za stredem a jinak to drzi v brazde nehlede ze to jinak ubyva, dulezite je zase nastaveni druha radlice musi byt ve stejne hloubce, pozor pri zvedani a spousteni nemaji stejnou uroven je to dost dulezite stejne jako ze druha rad.  musi byt niz je to jiz konstrukci dane vetsinou se to moc ovlivnit neda jedine celkove predelat u doma delanych pluhu v tom byva nekdy chyba, vemte si ze kola jedou v brazde takze traktor jede sikmo ale pluh musi byt rovno pokud je rovno s traktorem je to spetne, pri konstrukci se to dela tak ze brazdova kola se podlozi o pozadovanou hloubku a pluh je rovne se zemi pak se to privari nebo nejak zaaretuje pokud to je nastavitelne, ikdyz budete hloubku orby mnenit nehraje to takovou roli jako kdaz tam bude nula u tkacek se osvedcila cihla na lezato a pozor na korozi rezavi pluh a mokrejsi nebo jilovitejsi puda rovno katastrofa je to zalepene a hrudu neudelate vypada to hrozne, no nechtel jsem zdrzovat tak orbe zdar Jarda.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika