Technika orby



host - 116.82 (?)
10.4.2007 21:59
Já samozřejmě věřím, že chyba je mezi klávesnicí a židlí :-). Zkusím se pohrát s nastavením pluhu a vzít si něco z vašich zkušeností.
Ono to časem přijde.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
host - 113.37 (?), 9.4.2007 23:26, zobrazeno: 618604x

S dovolením jsem založil toto téma,  protože jsme se začali bavit o orební technice v diskuzi Malotraktor - Vari IV nebo Dakr-RZS, jejíž předmět ale byl primárně jiný a můj dotaz byl již zodpovězen..

Další řádky jsou reakcemi na příspěvky mezi 9.4.2007 20:50 a 21:37 z uvedené adresy...

  • Podmínky záruky samozřejmě ctím.
  • Pluh jsem pořídil "obracák", tedy oboustranný.
  • Vůli výkyvů do stran jsem nastavil zřejmě automaticky na něco víc než cca 0.5cm s tím, že by si pluh své místo najít měl - jak píše pisatel z 20:50.
  • Uzávěrku jsem použil, podobně jak píše pan J.S. Při otáčení jsem vždy na jedné straně nastavil volnoběh vpřed, tak jsem se otočil v podstatě na místě.
  • Závaží jsem použil všechna - velké do konzoly i obě na tyč. Půda byla tvrdá a léta neobdělávaná, proto kola stejně prokluzovala. Mou chybou asi bylo, že jsem asi oral více na špici. Ještě pro jistotu (podle obroušené barvy) zkontroluji, nakolik a vezmu si z toho ponaučení.
  • V každém případě odstranit barvu asi není úplně špatný nápad, po kontrole pluhu ho zrealizuji.
  • Na kráječ se mi zachytávaly drny a občas i jiná "havěď". Bohužel někdo kultivoval v minulosti půdu i zaorávaním kusů cihel (nebo i celých), betonu nebo řetězů. Chlácholím se myšlenkou, že jejich počet každou kultivací klesá a limitně se časem přiblíží (přiPlíží) k nule. Nebo, že časem najdu poklad...
  • Měl jsem trochu problém s tím, že jedno koleso již v zorané půdě bylo níž než druhé. Pokud správně chápu (snad?), s tím faktem je potřeba se smířit a opětovně přenastavit pluh tak, aby svíral kolmici se zemí.


V každém případě platí, že jsem se nadřel víc než orební sestava, sčásti to bylo asi tvrdostí půdy a vyorávaním různého balastu, z větší částí asi mou orební "netechnikou".

Další pokračování bude probíhat v podobné půdě (snad už bez balastu), avšak s několikaletými zarostlými brázdami podél každé části plotu - jednou půda nahrnuta kamsi vysoko k plotu, potom zase na opačnou stranu brázdy.  Výsledný efekt je neúměrně zvlněný pozemek, zejména na krajích.
Kladu si a vám proto otázku, jak ho zorat, aby se půda v staré hluboké brázdě také zorala, ale poté zůstal pozemek bez vyvýšenin a depresí.
Rovněž si nejsem jist, jak se GCV-160 může naklánět do stran - jestli nebude potřeba vždy orat tak, aby byl vzduchový filtr nahoře. Při daném náklonu stroje jak má být nastaven pluh? K čemu má být kolmo? K půdě ve svahu brázdy nebo k "zemské osi", aby se půda brázdy lépe odorávala?

Ďekuji za reakce.
-F.D.-

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Leoš - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (82), 10.4.2007 8:52
Asi vám moc nepomůžu, ale váš popis práce mi hodně připomíná pohled na přessousedy kteří si takové stroje koupili.
Při návštěvě jednoho z nich z jiného důvodu jsem koukal jak má oblek propocený a pot mu dokonce kapal i z brady. Poorané pole zas tak na první pohled špatně nevypadalo, bylo obdělávané již několik let.
Na otázku „jak to jde?“ odpověděl “vidíš, docela dobře“ a ohlídnul se po poli. Zdálo se mi, že se ale stroj na poli houpe jak vosák na bomboně, nevím zda to dělala ta nízká váha nebo vysoko (nevhodně) uložené těžiště.
V sousední vesnici si jeden samoživitel dovezl z Německa podobnou mašinku, ale od firmy Holder. Práce s touto mašinkou se mi zdála podstatně jiná. U orby jakoby vzal veškerou práci na sebe stroj a do pole přejeté rotavátorem se mi prst zapíchl do hloubky 20cm snad vlastní vahou, kdežto u strojů které tu byly uvedeny mi to spíš připadá jako okopávačka než rotavátor.
Stroj nebyl nový a tím cenově přijatelný. Pro informaci dole na obrázku uvedený stroj stojí 1000 – 5000 eur.
Tuto adresu uvádím pouze pro inspiraci. http://www.holderfreunde.de/
malotraktor
malotraktor
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 4.243 (?), 10.4.2007 12:18
To, že se to oralo jednou do rozpluhy a jednou na sklad je dobře. Tak se to dělá. Podmítka po obilí do rozpluhy (v prostředku zůstane brázda). Na podzim a na brambory opačně. To, co jsem si přečetl jak jste to převzal nebo co, tak Vari a hlavně obsluha si dá zabrat. Křivé a navíc ten bordel. Nic jiného vám nezbude než to nějak zpacifikovat. Doporučil bych v tomto případě obracák používat jako jednostranný pluh a začal orat vždy od prostředku ke krajům. Nějak to dopadne a zbytek rotavátor. Možná by se hodilo oddělat krojidlo aby cihly  a řetězy lépe prošly. Brázda nebude moc čistá, ale čert to vem. Teť je důležité to nějak podrápat a zkulturnit. Je taky pravda že Vari na tyto podmínky prostě nemá a moc hesky to asi nevypadá. Jakmile se ale dostanete s tohodle srabu, za pomocí i rotavátoru, tak rovné a udržované pole bude i s krojidlem a dobře nastaveným pluhem obat dobře. Nevěřte tomu, že kvalita půdy nemá vliv na orbu. !! A jakou. Pluh v jílovité půdě má daleko větší odpor!! Pro tyto případy existují orebné návleky, které zajistí nesrovnatelný přenos výkonu kol na zem. Dále by neškodilo krojidlo a náklad (pluhové ostří) svěřit kováři. Dobrým vykutím se talé sníží odpor pluhu. Je to jako s tupím nožem.  Je toho dost a pluh a orba je, ač se to nezdá, věda. Nvzdávejte se!
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 64.142 (?), 17.9.2009 7:19

Orba je ZÁKLAD!!!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 110.74 (?), 20.7.2013 9:15

Na orání byl nejlepší DT-54 s 5 radl. pluhem. Stál pár korun, převezl se na P-V3S , spotř. 50-70 l. nafty za šichtu, měrný tlak na půdu byl MENŠÍ,  než tlak ženy na zem, na jehlových podpatcích. Náhradní díly byly za hubičku. Oral jsem s ním v r. 1975 5 ha.,za 8h. šichtu. Byl vyroben v r. 1951 a rám, kabina, sedačka, nádrž, kapota -  byly původní.Klimatizace   žádná, vytápění od motoru.Dnešní  "kolosy" zorají víc, ale jsou několikanásobně   DRAŽŠÍ !

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 103.201 (?), 10.4.2007 16:34
Boční náklon nevadí, pokud není tak velký, že hrozí převrácení stroje. Nevím jak to bylo pochopeno, ale já jsem uváděl, že druh půdy nemá vliv na orbu, ale jeho nastavení. Takže pokud je řeč o obtížnosti, odporu nebo jestli to jde lépe v lehké půdě je jasné, že ano. Ale nastavit pluh musíte na každou půdu stejně.Orba do skladu a rozoru - já to střídám, jinak bych pořád odorával a přihrnoval a v prostřed pozemku by byla hromada, nebo brázda. Vari je silné, ale lehké, proto je vhodné přidávat závaží a tím max. využít tažnou sílu. Další možností jsou orebné návleky, ale z důvodu manipulace i nutnosti přehození na dopravu se mě to nezdá praktické. Já používám už 8 sezónu 2 montážky i při orbě a pouze za strojem chodím. Jak to vypadá mohu ukázat na fotkách. J.S. 
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 116.82 (?), 10.4.2007 21:59
Já samozřejmě věřím, že chyba je mezi klávesnicí a židlí :-). Zkusím se pohrát s nastavením pluhu a vzít si něco z vašich zkušeností.
Ono to časem přijde.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 168.158 (?), 10.4.2007 23:08
Co,prosím znamená "dvě montážky".Děkuji za odpověď.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
J.S - (10), 11.4.2007 20:01
Jsou to dvě kola vedle sebe. Pro mě to má hlavně význam v lese a při jízdě s vozíkem je malotraktor stabilnější a nekopíruje každou nerovnost. Nakonec jsem zkusil orbu a nemá to chybu. Prostě větší styčná plocha se zemí = větší záběr, menší prokluz. V těchto terénech je tento stroj k nezaplacení, navíc si vše dopravím k cestě pro odvoz multikárou. 
Technika orby
Technika orby
Technika orby
Technika orby
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 12.146 (?), 12.4.2007 14:49
No, tak to je krása...

Ta kola jsou kupovaná jako další pár od Vari?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika