Stiga traktor



Stránky: 1,  2   
host - 204.49 (?) 
11.5.2015 14:00, zobrazeno: 13483x

Dobrý den,

rozhodujeme se o pořízení zahradního traktoru. Už nás nebaví otrokařit za sekačkou.

Zahrada cca 7500m2, vlnitý terén, větší část zahrady v mírném svahu. Sečení cca 1x za 2-3 týdny. Rád bych využil i vozík o odvozu trávy od křovinořezu z nedostupných míst sekačkou, či na odvoz dřeva z jednoho konce zahrady na druhý, na jaře možná nějaké brány. Radlici ani jiné příslušenství nepotřebuji. 

Rozpočet do 80.tisíc. Dosupná servisní střediska jsou Stiga, Viking, Huskvarna, Club Cadet.

Potřebuji tedy výkonější traktor do členitého terénu. Je mi jasné, že nejsou určené na tahání klád z lesa, ale přeci jen by měl zvládnout občas něco odvézt.

Sekačku mám Stigu, dostává záhul a funguje již několik let parádně, jen se ulomilo jednou kolo (uznáno na záruku). Takže sem pochopitelně zabrousil nejprve z této značce. Pak jsem začal porovnávat a stále mi vychází nejlépe Stiga. Honda je asi lepší, ale drahá. Huskvarna má ve stejné ceně slabší motory a nemá například antiskalpovací kolečka, které považuji za velkou výhodu. Abych nechodil kolem horké kaše, vybral jsem Stigu Estate 6102 HW.

A rád bych se zeptal na několik věcí. Je udávaný výkon 22HP v reálu takový, nebo je to jen hra na čísla? protože u sekačky taky psali něco a na štítku je výkon nižší. Umím si představit výkon u auta, ale u zahradního traktoru vůbec nemám tušení, je tedy tento výkon dostatečný? Je to i tak dost peněz, tak si říkám, jestli třeba nevzít méně výkoný a bez skalpovacích koleček, ale zase nemám rovnou zahradu a nerad bych kvůli tomu traktor oddělal. A jak spolehlivé jsou hydrostatické převodovky? a na co si dát při prodeji pozor? např.by mě zajímalo uložení náprav napříč konkurencí. Upadlé kolo u naší sekačky mě poměrně převapilo, navíc v přední nápravě je dost velká vůle, podle prodejce se to dělá v Itálii a tak kvalita občas pokulhává. Oni to svařili a drží to dnes. Díky všem

P.S: zastánci Mountfieldu, jež vyhrál snad všechny testy traktorů na netu, prosím, aby se zdrželi komentářů :)

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 204.49 (?), 11.5.2015 16:40

Ještě bych rád doplnil dotaz, šířka záběru sečení je zároveň maximální šířka traktoru? musím vybírat i podle šířky dveří a rozměry traktorů nemůžu nikde najít.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 11.107 (?), 11.5.2015 20:26

Žací ústrojí by mělo mít vždy o malinko větší rozměr na šířku než zbytek stroje. Hlavně pak vnější rozměr, což vás asi vzhedem k těm dveřím zajímá nejvíc.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 35.135 (?), 11.5.2015 20:47
Favoritem do sta tisíc je pro mě honda-skvělé motory, kvalitní komponenty, pohodlný posez, vychytávky pro lepší sečení: širší tunel, pomocné turbínky, sukně proti prašnosti na koši.Stiga má částečně stejný základ, chybí jí ty vychytávky a japonský motor, ale jinak držák.Obě zn. používají nejkvalitnější hydra od kanzaki-tufftorky K46,což je sice základní, ale na sekání neúnavné.K tahání je vhodnější 60-tkový model, tuším K62,ale tam se nevejdete s cenou a honda ho myslím ani nemá.Tam má větší výběr starjet, taky se drží kvalitních komponentů, ale tam nemáte servis.Co se týká husqvarny, o nějaké vlákno níže je toho napsáno dost.Cubcadet, pokud používá hydro hydrogear, tak určitě taky nebrat.Takže do Vaší cenové relace nejlépe zapadá stiga, což je dobrá volba.Ohledně výkonu, tak 70-80 % si vezme sečení, ale naco by byl výkon, když ho převodovka nepřenese, což mě potkalo u husqvarny-15k v poho, hydro na dvě věci a ani jedna není dobrá.Takže kladu důraz i na hydro.Co se týká tahání vozíku, tak do 200kg v tom takový problém nevidím, což je ta tráva nebo větve, ale na brány to není, tam je místy velký odpor.Je to hlavně sekací traktor a tyto doplňky jsou spíše k vyšším modelům.Je to jako tahat za fiestou podval na auta-utáhne, ale něco musí odejít např.spojka.Ikdyž má výkon 80k, není nato stavěná, ikdyby to bylo legální.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 35.135 (?), 11.5.2015 21:10
Co se týká náprav, tak třeba stiga s hondou byly dále než husqvarna, protože používaly kloubky a nezáleží zda je litinová nebo plechová, litina když praskne litina, tak je na výměnu, plechová je prakticky nezničitelná, spíše se ohne osa kola.Ložiska nejsou podstatná v kolech-rychlost je max. 8km/h.Ať chceme nebo ne, mountfield je nejblíže stize v základních modelech, ale časově reklamaci(měsíc) a nacenění některých stejných dílů má strašné.Honda opravdu vybočuje a na záběr 100cm, stačí i 15koní, vyšší trávu stejně stěži proženete tunelem, to pak je lepší, když to přeroste na nejvyšší zdvih to pomlátit mulčově a pak dosekat.Tam je honda dobrá, má největší sběrací schopnost, ale jde to i výše popsaným způsobem.U stigy jsem spokojen s časovým dodáním dílů, na objednání do tří dnů a když nespěchám, do týdne.To platí i u hondy.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 208.241 (?), 11.5.2015 23:14

Děkuji všem na názory. Stiga tedy nejspíše vyhraje. Starjet by byla také dobrá volba a vlastně když si to tak uvědomuji, jeho servis také daleko nebude, pokud mají v místě výroby nějakou prodejnu se servisem. Tam ale už jsou vyšší ceny a více než 80tisíc nejsem ochoten za traktor dát. Zdá se mi to i zbytečné pro moje potřeby.

To tahání chápu, šlo mi spíše opravdu o občasný odvoz trávy, nebo nějaký stavební materiál třeba do hmotnosti co uvezu na kolečku.

V hydrostatech se nevyznám už vůbec, ani nikde jsem nenašel nějaké reference na určité typy, takže jsem rád, že je zmiňujete, jelikož slýchávám, že je to v podstatě nejpodstatnější a nejchoulostivější část.

Ono je pak těžké ptát se v prodejně, protože přirozeně každý si doporučí to své.

Nyní bych reagoval na pána, co si přímo tuto Stigu koupil a sice bych Vás požádal, jestli byste mi mohl změřit šířku traktoru, protože průjezdnost dveří je u mě poměrně zásadní. Maximum mám 110cm, ale velmi těsně. Děkuji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 235.33 (?), 12.5.2015 7:08
Sirka v miste pres sekaci talir je 105 cm. Pokud jsou dvere vnitrni svetlost 110 cm, tak projede bez problemu.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 204.49 (?), 12.5.2015 11:36

A to je tedy nejširší místo na traktoru? tak to by bylo super, to jste mě potěšil :) Měl jsem strach, abych nemusel hledat užší traktor. Díky moc.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 235.33 (?), 12.5.2015 19:55
Ano, to je nejsirsi misto.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 235.33 (?), 11.5.2015 21:09

Stigu Estate 6102 HW jsem koupil min. tyden v utery. Zatim jsem natocil 2 mth a vse ok. Kos plni v poradku, ovladatelnost dobra. Jen mi vadi nutnost mackat pojistku pri sekani na zpatecku. Ale dle prodejce to jde preklemovat v palubni desce. Za hodinu snadneho sekani to spotrebuje cca 1-1,5 l naturalu (odhadem z poklesu v nadrzce). Je to muj prvni traktor, ale mam pozemek ve svahu se klonem 13% a i s plnym kosem to jede velice svizne.

Zatim to ale bylo snadne, jen tyden stara a sucha trava. Az bude 3 tydny stara a po desti, tak se uvidi.

Pripadne dotazy zodpovim.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika