Rotační sekačka - mulčování?



megajvr - (3) - 200.1 (?) 
12.5.2013 20:06, zobrazeno: 9000x

Mám takový problém. Po 12 letech jsem koupil novou rotační sekačku s mulčovací sadou. Jedná se o sekačku zn. Florabest z Lidlu. Motor je B&G s readystartem. Se sekačkou jako takovou nemám problém, jenom se mi zdá, že při mulčování mi zůstávají docela velké kusy trávy. A proto se chci zeptat... existuje nějaký dobrý, nebo speciální nůž na mulčování??? Nikdy jsem neměl sekačku s funkcí mulčování, ovšem dle mého selského rozumu by měla být tráva po mulčování řečeno napadrť. Nebo se mýlím, prosím poraďte.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 151.133 (?), 13.5.2013 7:43

Mám sekačku Stiga a mám takovou zkušenost, že pokud mulčuju trávu do cca 10-15cm, tak za sekačkou opravdu nic nenajdete. Když mulčuju větší trávu, nebo hustší porost plevele (pampeliška), tak za sekačkou zůstává taková mazlavá hmota. Taktéž záleží na vlhkosti.

K sekačce mám originál vlnitý nůž (nevím jestli je určen k mulčování, předpokládám že ano) a plastový klín, který strčím do zadního otvoru, takže ze sekačky nic odnikud "nelítá", ale tráva je neustále drcena, dokud není na úplně malé kousky - odhaduju, že sekačka nadrtí porost na cca 1-2mm, kousky, které se v trávníku prostě "ztratí".

Když jsem poprvé mulčoval trávu, tak jsem nechtěl věřit tomu, že za sekačkou opravdu nic nezůstává a po chvíli zastavil a díval se pod sekačku - myslel sem, že se tráva "kumuluje" pod sekačkou. Tak dobře prostě mulčuje.

Taky mohu říct, že sekačka potřebuje k mulčování větší výkon motoru. Když vjedu do vyššího hustého plevele, tak má motor viditelně větší zátěž.

S mulčováním u sekačky Stiga jsem tedy celkem mile překvapen.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 142.9 (?), 13.5.2013 8:27

Dobrý den. Co máte za typ sekačky Stiga?

Píšete, že sekačka potřebuje k mulčování větší výkon motoru. To mě zajímá. Já seče bez mulčování (nemám ho) a pouštím posečenou trávu na zem. Potom to shrabu. Nahrabu tak jednu třetinu trávy, než kdybych trávu sbíral do koše. Seču až když musím - t.j. zjara po dvou a pak i více týdnech. Sekačka má v hustším porostu co dělat (Briggs Stratton 190ccm, záběr 56cm), brousím před každým sečením. Přemýšlím nad novou sekačkou s mulčováním, ale mám obavu, že to mulčování je značně náročnější na výkon. A sekat (mulčovat) každý týden nechci. Zkuste mi, prosím, nějak přiblížit o kolik je to mulčování náročnější na výkon. Děkuji vám i ostatním.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 68.188 (?), 13.5.2013 16:57

Mám Stiga 53cm s motorem Honda 190cc, takže zhruba stejné jak u vás. Zkoušel jsem hodně hustý (pampeliška cca 20cm) porost a rozdíl s a bez mučování jde znát ale motor to ještě dává, akorát zůstává zelené bláto. Při sekání do koše "pohoda", motor ani moc nezvyšuje výkon.

Taktéž hodně závisí na "nárazovosti" porostu - mám vyzkoušeno, že pokud je kontinuálně hustý, sekačka automaticky drží vyšší výkon a není to problém, pokud se však střídají ostrůvky hustého a řídkého, je to horší.

Mám pocit že k mulčování je potřeba vlnitý nůž, ale možná se pletu? Pravděpodobně by to šlo i rovným, ale nebyl by tak dobrý výsledek.

Každopádně jsem ještě moc nemulčoval, tak to berte s rezervou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 13.5.2013 13:31

pokud mulčuju trávu do cca 10-15cm, tak za sekačkou opravdu nic nenajdete....tak to máte tu Stigu nějakou buď jinou než já nebo máte špatné brýle. A to spíš. Taky mám nějakou tu Stigu s tím mulčováním a mohu vás ujistit, že pokud použiji ty správné brýle, tak při mulčování 15 cm trávy je tam ten mulč opravdu dobře vidět. Takže byste si možná mohl zajít k očnímu a nešířit zde nepravdivé informace. Správná informace totiž je taková, že při mulčování 15 centimetrové trávy na šesti centimetrovou mulč nespatříte pouze v případě, že máte špatný zrak.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
megajvr - (3) - 200.1 (?), 13.5.2013 15:52

Trávu seču jednou týdně a momentálně roste jako z vody. Stiga jako jeden z velkých výrobců zahradní techniky prodává své šasi i jiným výrobcům sekaček. Takže se vám klidně stane, že koupíte noname sekačku např. v OBI a šasi je od Stigy. Tím chci jenom říct, že tvarem sekačky ten problém není. Motor mám nový model od BG, tam taky problém nevidím. Opravdu mi jenom vychází ten nůž. Víceméně je plochý a jenom blíž k ose je mírně zvlněný. Taky křidélka nejsou nijak výrazně ohnutá. Tak co vy na to?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 68.188 (?), 13.5.2013 16:46

Správně mělo být napsáno dle hustoty a vlhkosti porostu. Samozřejmě hustý a vlhký porost zanechá za sebou zelené "bláto". Každopádně jsem s výsledkem spokojen, čekal jsem to horší.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 124.49 (?), 15.5.2013 7:05
Taky máme už 10 let Stigu, ale nikoliv sekacku, ale vyloženě mulcovac. Takže s ni nemůžeme ani sbírat do koše, ani boční vyhoz, ale ono to není potreba. Umělců je tak poradne, ze takovou funkci proste nepotřebujeme, trávu rozesílá na cimprcampr. Při bližším ohled ani trávníku kousky trávy samozřejmě vidět jsou, ale brzy buď zasáhnout, vyhniji nebo je vytr vyfouka nebo nova tráva zaroste. Každopádně to funguje hlavně proto, ze máme na pozemku vlhk, často tam Mží, prsi a jsou mlhy. Do suchých míst se vyloženě jen mulcovani nehodí, tam se to musí kombinovat se sběrem do koše. A když smekám vysokou trávu, třeba 3o-40cm, tak musím sekat pomaleji a na trávníku něco zůstává, ale taky se to rozpoutá a za dva dny je to pryč, jen to trva dele - máme bez pojezdu, takže si reguluje mě rychlost sekání sami. Motor BS 450 šlape jak hodinky. A nůž je úplne rovny.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika