novy krovinorez



Stránky: 1,  2,  3,  4   
host - 16.110 (?) 
21.5.2008 19:37, zobrazeno: 40813x

pri kupe noveho krovinorezu sa chcem spitat ci ho treba zabehnut a akym sposobom

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 21.5.2008 19:53

Hlavní máte v návodu. Tedy jak míchat pohonnou hmotu, nebo pokud je to 4 takt, jakou používat. Obecně to platí, jako u každého motoru, než se spotřebuje cca 10 nádržek, tak jej nepřetěžujte, aby se chladil a nepřehříval. Není třeba nijaké zvláštní opatrnosti, ale motor by měl běžet bez velkého odporu. Takže si vyberte méně hustou trávu, nebo co budete kosit. Po prvním sestavení a vyzkoušení je vhodné provést kontrolu dotažení šroubů, ověření namazání úhlového převodu - vždy je třeba se zeptat, zda je úhlový převod namazán prodejce. Měl by být, ale nevím co kupujete a kontrola, nebo zeptání prodejce je otázka chvilky. Je vhodné ověřit správné nasazení vzduchového filtru a upevnění nástroje, krytu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
jekyll - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (498) - 214.25 (?), 21.5.2008 20:57

Tiež by som mal jednu možno triviálnu otázku.

Ako často sa maže / kontroluje uhlový prevod? Resp. podľa čoho poznám, že je potreba namazania? A čím?  (Stihl na túto tému nič v návode neuvádza).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 220.253 (?), 22.5.2008 8:16

Podstatný dotaz. Některý výrobce uvádí cca dobu, jiný intenzitu provozu. Obecně je to jako s každým převodem, který je třeba mazat, ale zde je velké zatížení a velké otáčky. Proto je třeba u nového přístroje - resp. při používání přístroje od nově zakoupeného ověřit, zda tam mazací tuk vůbec je. Potom bych provedl kontrolu při seřízení po záběhu, dále - opět jak bude stroj zatěžován - např. celodenní směny jsou nesrovnatelné s vysečením jedné nádržky, a to ještě po chvilkách při přemisťování u dosíkání. Takže při velké intenzitě provozu bych kontroloval po kratších časových úsecích a podle stavu tuto lhůtu upravil. Mazací tuk doporučuji takový, který je určen k tomuto účelu. Např. Oregon jej má tubu v ceně kolem 100,-Kč. Jedna okolnost je kvalita mazacího tuku a druhá kolik ho tam dát. V každém případě nepřeplňovat, v odborném servisu jsou plničky - dávkovače potřebného množství. Důvod je ten, že zcela vyplněný prostor převodovky úhlového převodu mazacím tukem způsobuje větší tření, tím dochází k nadměrnému přehřívání a vysoké teploty i přetlak způsobují problémy a mohou poškodit hřídelová těsnění, dále je kladen motoru větší odpor, což se projeví snížením výkonu  -  znatelné zejména u slabších strojů. Já do mazacího tuku přidávám nejen u křovinořezu, ale kde je třeba, přípravek na vylepšení mazání. Uvádím to pouze pro zajímavost, je to taková pojistka - mě se osvědčuje.    

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 90.168 (?), 22.5.2008 9:33

100,- Kč za tubu vazelíny je asi jako 10 kč za jedno kolečko salámu ;-) - O. koupí barel za pár korun, nacpe to do tuby a zisk je v tisících procent...   Gl.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 4.243 (?), 22.5.2008 9:47

Proč je vůbec potřeba průběžně doplňovat mazací tuk do úhlovky?To někudy utíká nebo se nějak spotřebovává?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
jekyll - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (498) - 214.25 (?), 22.5.2008 10:43

Vďaka za informácie. V predajni sa mi snažili predať ku krovinorezu aj tubu Oregonu, ale vtedy mi nebolo celkom jasné, či sa náhodou nejedná iba o horlivosť predavača. Takže si to pre istotu dokúpim.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 90.168 (?), 22.5.2008 9:29

No nevim, v návodech jsem ještě nikdy zmínku o záběhu neviděl ;-)

Obecně platí nepřetěžovat (nepřehřívat), nevytáčet zbytečně bez zátěže do vysokých otáček. Ještě k tomu můžete nastavit lehce bohatší směs a nižší max otáčky, používat kvalitní benzín (OMV), neškodí ani přidat olej (například místo 1:50 dát 1:45; zbytečně moc oleje taky není dobré). Pro záběh rozhoduje prvních několik hodin.

Asi nejdůležitější je nenechat se zlákat novým strojem a nezkoušet hned co to dovede, je třeba zkrotit vášně a schopnosti stroje zkoušet až po záběhu ;-)   Gl.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 220.253 (?), 22.5.2008 11:20

Konkrétně u mého křovinořezu mám uvedeno, že úhlový převod je třeba nepřeplňovat a měl by to přesně a správně dělat odborný servis. Tím je dáno i to, že servis provede kontrolu stavu a v případě nutnosti se starý černý šmír, pokud tam alespoň ten je, vyčistí a naplní úhlový převod novým tukem. To, co popisuji při údržbě je cesta k tomu, že nebude nikdo řešit, proč se poškodilo těsnění, nebo ložisko na úhlovém převodu. Ne vše je v návodech a některé úkony se nevyplatí ošidit. Co si z toho kdo vezme, nebo ne je na každém majiteli přístroje. Je jasné, že není třeba kontrolovat každý den, stejně tak, že nelze použít nějakou vazelínu, která je doma a její mazací schopnosti i otáčkový faktor jsou nevhodné. Pokud se Vám zdá 100,- za tubu moc, tak si kupte obyčejnou kosu, ale nevím jestli nebudete nadávat zase kolik stojí brousek. Nebo je to možno řešit tím, že si koupíte o 2 krabičky cigaret méně atd., možností je dost, konečný důsledek  - oprava je o dost dražší, než jedna tuba kvalitního maziva.  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 90.168 (?), 22.5.2008 12:19

Vzhledem k tomu, že reálná hodnota tuby vazelíny je tak deset korun, tak 100,- mi přijde opravdu moc. Navíc, když stejnou vazelínu jde běžně sehnat za normální cenu. Přesně to sedí na ten salám - kilo stojí 200, řezník vám ale prodává jen speciální salámová kolečka za 10,- Kč/ks, tj. kilo za 10000,-

Když už se do mě navážíte - kde radím používat jakoukoliv vazelínu s tím, že "to stačí"???

Ad vaše návody: Řídit se návodem je dobré, ale neplatí to vždycky doslova. Např. podle návodu není žádný záběh potřeba, tak bych se tím asi měl řídit a rovnou využít 100% možností stroje. Ale sám víte, že to je blbost a dobrý záběh je pro výkon a životnost motoru nutnost..

A vaše představa, že značkový servis = zaručená správná údržba - zkuste někdy udělat pár kontrolních závad a dát něco do servisu jako běžný uživatel, možná se budete divit jak kvalitně může pracovat značkový servis. Zní to pesimisticky, ale mluvim podle svých zkušeností. (Těm několika málo dobrým se omlouvám).   Gl.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika