Mulcovac alebo bubnovu kosacku?



Stránky: 1,  2   
host - 83.106 (?) 
23.1.2015 14:40, zobrazeno: 12129x

Na chalupe mam zahradu 2000m, na nej len par stromov. Doteraz som ju kosil listovou kosackou, potom vacsinou sam pohrabal a potom sam niekam vyviezol. Ale uz by to chcelo novu masinu. Tak sa rozhodujem vpodstate medzi mulcovacom Bravo a bubnovou kosackou BDR 581SP Perla. Kosim tak 4-5 krat za sezonu. Keby som zobral bubnovu kosacku tak sa pre mna nic nezmeni len budem mat novy stroj. Preto ma zaujal mulcovac, ktory by mi asi zjednodusil pracu. Chcel som sa spytat ako si mulcovac poradi s nejakou pol metrovou - tristvrte metrovou travou. Na ake male kusky to asi dokaze posekat, ci to velmi vidiet ze tam ta trava vpodstate zostane. Aby som sa nemusel pred susedmi hanbit hehe.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 9.6 (?), 23.1.2015 19:20

A co kdyby v lepší kvalitě a za doboru cenu? VARI Lucina max...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 23.1.2015 23:43

Jestli chcete sekat méně než 5× za rok a louka je dosud rovná (dosud lištovka), tak rozhodně sekačku bubnovou s odhozem do řádku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 59.154 (?), 25.1.2015 12:41

Zdravim, podobny problem jsem resil pred rokem take. Koupil jsem zahradu cca 2300 m2 v dost spatnem stavu (polehla, prerostla trava, nekolik let nesekana). Po dlouhem zvazovani jsem to vyresil koupi bubnove sekacky Dakr Tekton Enduro zaroven s mulcovacim nastavcem. Bubnovou sekacku jsem pouzil na to prvni seceni te hruzy a od te doby pouzivam pouze mulcovac. Pravda ale je, ze kdyz je trava vyssi nez cca 20-30 cm tak uz i po mulcovaci zustavaji hromadky travy, ktera navic neni rozsekana na tak male kousky jak by si clovek pri mulcovani predstavoval (nechavam ji lezet tak jak je, nakonec se rozlozi). Takze nevim co by zustalo po mulcovani travy vyssi nez pul metru (asi hodne materialu, ktery potom lezi na posecene plose a postupne tleje). Asi take zalezi, jestli ma clovek nejake naroky na vzhled travniku, nebo ne. Jelikoz zahradu vyuzivam jako sad, tak anglicky travnik nevyzaduji a tudiz mi vzhled prijde vyhovujici. Uznavam ale, ze by obcas bylo lepsi travu vzit tim bubnovym nastavcem a pohrabat, nicmene hrabat se mi nechce :-) tak to nedelam. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 83.106 (?), 26.1.2015 10:04
Zahradu mam rovnu, pokosenu, obriadenu. Rastie tam vpodstate len fajn trava, nic nejake extra prerastene. Doteraz som kosil tak 4-5 krat rocne preto, lebo jeden den som kosil, druhy a treti som to pohrabal a stvrty den som travu vyviezol. A potom som bol vzdy taky zniceny, ze som sa na zahradu mesiac ani nechcel pozriet hehe. Ale tak keby som ju musel len mulcovacom prebehnut vtedy ked bude mat trava nejakych 20-30 cm aby to dobre rozsekalo tak s tym problem nemam a mozem aj raz za tri tyzdne kludne pobehat, to by mi problem nerobilo. Anglicky travnik tam nepotrebujem, je to predsalen zahrada kde mam par jabloni, hrusiek, sliviek, orech. Ale ak mi radite radsej bubnovku tak vpohode, troska fyzickej prace clovek potrebuje, necham si poradit od ludi so skusenostami, ja som len zaciatocnik
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 251.226 (?), 26.1.2015 10:24

Divím se, že trávu vyvážíte. Nejlepší možná bude zůstat u lištové sekačky a dokoupit obracák. Pokud se domluvíte s "koňáky" o doběru sena, tak jim to předsušíte s obracákem a oni si to odvezou polosuché k dosušení na žebřinách. Pokud se nedomluvíte, tak to obracákem naházíte do řady stromů, kde to zůstane ležet jako dlouhý mulč.

žebřinové sušáky
žebřinové sušáky
jehlanový sušák
jehlanový sušák

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 144.2 (?), 26.1.2015 12:06

Dobrý den. trochu se přidám. Mám dva ovocné sady s plochou přes jeden hektar. Meziřadí jsem nejdříve sekal lištovou sekačkou, ale pak jsem si pořídil mulčovač a určitě bych to už neměnil. O rostlinné zbytky není teba mít obavy, vše se velmi rychle rozkládá. Mulčuji asi tak 3x za rok, spíš dle nálady a výšky porostu. smakal.s@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 59.154 (?), 26.1.2015 20:26

Muze to byt take otazka vykonu mulcovace. S tim tektonem, ktery ma motor 6,5 HP se mi zda, ze to nestiha mulcovat tak dokonale jak bych si predstavoval. Ale je pravda, ze mam nastaveno mulcovani na strniste vetsinou tak na 3 cm, coz je hodne nakratko (vys to nastavuji pouze v mistech, kde trava roste bujneji). Mulc se do dalsiho mulcovani celkem v pohode rozlozi - nicmene travnik ma vyssi vlhkost a dokonce mi tam misty zacaly v trave rust houby (mohlo to byt take letosnim vlhcim podzimem). Proto jsem psal, ze by to chtelo asi obcas posekat tim bubnem a pohrabat. Jinak jsem s tim mulcovacem celkem spokojeny, jenom jsem dosel k zaveru, ze misto sekani 4x za rok (jak jsem si puvodne predstavoval) to budu delat tak 6x, ale zase to nemusim hrabat.  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 26.1.2015 10:29
Zahradu 2000m2 sekám obyčejnou rotační sekačkou maximálně tak 10x do roka, trávu nesbírám, nechávám ležet na zemi, do týdne se vždy ztratí. V květnu a červnu je třeba sekat tak jednou za 2-3 týdny, aby to sekačka zvládla, Pak se to prodlužuje a třeba v září už stačí jednou za měsíc. Doba jednoho sekání tak 2 hodiny, možná o něco víc. Proti vašemu trápení s lištovkou a následném hrabání je to asi pohodlnější. Ovšem trávu nehnojím ani nezalévám, abych ji nepovzbuzoval v růstu.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 114.91 (?), 6.2.2015 10:35

Ja mam sad cca 3600 m2 kosim to bubnovou kosackou 2 x max 3 x do roka podla zrazok. Je to Dakr panther. Je pravda, ze sa to musi hrabat, mam siroke drevene hrable, suchu travu davam ako mulc k ovocnym stromkom, tzn. hnojim. Mulcovanie je podla mna narocnejsie na spotrebu benzinu, opotrebenie stroja, motora ako kosenie bubnovkou. Naviac mulcovanie sa ma aj tak striedat s normalnym kosenim, lebo moze dojst k zakyseleniu pozemku. Dalej ako uz v tejto diskusii bolo spomenute, ste omedzeny vyskou travy u mulcovania, max. 20-25 cm, kdezto u bubnovky mozte kosit aj metrovu travu. Ja inak kosim travu bubnovkou ked je vysoka cca 30 cm, lebo chcem chodit po sade a nie cez dzunglu. Naviac je to ochrana proti kliestom, mokremu obleceniu, bot od rosy atd.

Takze jednoznacne bubnovu kosacku, napr.skladacku ako panther, ja mam k tomu vozik KOR 220, drticku.

PG

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika