Motorová sekačka Al-ko BR520 Silver



Stránky: 1,  2,  3,  4   
host - 40.108 (?) 
14.4.2008 16:34, zobrazeno: 87490x

Potřeboval bych poradit jak na výměnu oleje u tohoto stroje, prodejce nám řekl, že po dvou hodinách provozu (v manuálu píšou po 5-ti) se má komplet vyměnit nově naletý olej. Stejně jako prodejce, i manuál je konkrétně v tomhle tématu dosti strohý a my se dozvěděli pouze, že se to dá provést buďto horem, nebo spodem a že motor musí být teplý, taky že se nemá sekačka nikterak moc naklánět nedejbože obracet.No jsme v tomto lajci a tak bychom nic nechtěli zvorat, proto se ptáme na podrobnější vysvětlení jak výměnu provést, ještě se zmíním, že jsme do nádrže pro olej naleli 0,5 litrů nového synt. oleje (tip nevím, ale je to ten co nám zaručuje šestiletou záruku) a pak posekali naší novou hrbolatou, drnovitou zahradu asi do hodiny. Na to jací jsme doma oba amatéři na všechno co má motor, (již dvakrát jsme se oba pokusili dle návodu nastartovat dva druhy sekaček, sousedovu a rodičovou, a nikdy se nám to nepovedlo. Buďto jsme málo zatahovali nebo málo či hodně zachlastali nebo jak se tomu říká. Do nákupu naší výše zmíněné sekačky jsme se dlouze rozhodovali, zda ji vůbec koupit (uvažovali jsme o tipu s elektrostartem, ale jsou podstatně dražší, asi o 5 tisíc nahoru!) Nakonec jsme sehnali tu 520-ku za pouhých 10500,- v Baumaxu, v nějaké super akci! No, rozhodně jsme ale neprohloupili, sekačka je vzkutku bezvadná a troufám si tvrdit, že ji nakopne i naprosté jelito a to pokaždé napoprvé! Moje žena po každé již na poprvní zatáhnutí, stejně tak já, stačí stlačit pedál či brzdu na říditkách a lehce zatáhnout za klasickou šnůru, žádné pumpování tudíž chlastaní či přechlastání se nekoná, paráda, no to bude asi ten Easy Start, skutečně je dost EASY! Taky nás překvapil poměrně tichý chod, v porovnání se sousedy fakt rozdíl.

P.S. Kdyby se našel někdo, kdo by poradil jak se provádí ta výměna oleje, předem moc díky, máme strach sekačku jakkoli otáčet či naklánět, protože v návodu píšou co se takto všechno může podělat, až jsme z toho vystrašení, něco ze svíčkou zanést filtr vzduchu apd. Tak fakt nevím, údajně je někde dole nějaký šroub, ale kde dole? A jak mám tu sekačku naklonit? Musí být motor teplý? Je vůbec fakt zapotřebí ten nový olej v nové sekačce skutečně tak brzy měnit?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 29.75 (?), 14.4.2008 18:32

AL-KO prodává výměnnou sadu na motorový olej, to jest odsávačka, kterou připojíte k vrtačce a olej z motoru pohodlně odsajete vrchním plnícím hrdlem. Předpokládám že tenhle model je vybavený m otorem Briggs Quantum XRM 60 nebo podobným a vypouštěcí šroub je nad nožem na spodní straně motoru.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 103.151 (?), 18.4.2008 7:00

Taky jsem si ji v Baumaxu koupil za 10,5t. Nejdřív jsem myslěl že mě šálí zrak, protože 520 se prodává přes 13t, a oni ji tam měli ještě levnější než užší 460, která stála 10,9. Jak jsem to pochopil, je to loňský model s napůl látkovým košem, ale výbava by měla být shodná s letošním. Po rozbalení to měli jiný typ motoru než vzorek v obchodě. B&S 675, 190cc (systém Easy start - bez pumpičky) a i některé detaily jsou jiné. Barva černá, rukojeť bez gumy. Co bylo ale nemilé byla cena oleje ARAL, který stál 1L přes 300,- (Castroly stály ~ 150,-). Na šestiletou záruku jsem musil koupit 2. To samé doporučení po 5ti hodinách vyměnit a neklopit. Jinak akce dobrá, doufám že na tenhle kauf budu v dobrém vzpomnat :)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 189.93 (?), 18.4.2008 7:42

Ten olej by som rozhodne vymenil v intervale predpísanom výrobcom. Prvá výmena býva po krátkej dobe preto, že počas zábehu motora sa vo zvýšenej miere uvoľňujú pevné častice, ktoré je potrebné z motora odstrániť. Tieto "jednosuchšie" motory na záhradnej technike zvyčajne nemajú olejový filter a z toho dôvodu sa častejšie vymieňa olej, aby nečistoty nebehali dlho v motore.
K typu oleja asi toľko: je v podstate jedno, či je to Aral, Castrol, alebo čo. Dôležitá je výkonnostná a viskozitná trieda. Hlavne v prípade syntetických olejov konečný výrobca znamená pramálo, nakoľko výrobcov základných komponentov pre syntetické oleje je na svete strašne málo (tuším traja) a ostatní len miešajú oleje z ich výrobkov.
JARO

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 85.27 (?), 18.4.2008 7:58

Včera v Mladé frontě byl srovnávací test samochodných sekaček - zajímavý, ale dle mého nenápadně podlepený Mountfieldem. Sekačce Aklo Silver vyčítal příliš velkou hmotnost.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 11.142 (?), 18.4.2008 12:24

Dobrý den pane Vysloužile,

reaguju na poznámku o Alku. Sám mám Stigu, má necelých 30 kilo. Brácha má to Alko Silver a na zahradě dost keřů a stromů. V porovnání s mojí sekačkou je při práci ta váha dost znát.

Zdravím Pospíšil

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 21.147 (?), 18.4.2008 13:35

Taky jsem četl ten test, mám sekačku John Deere a musím říct, že to sedí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 85.27 (?), 18.4.2008 14:03

Nechci výsledk testu zpochybnit. Málokterý zahrádkář zvažující koupi sekačky si připlatí 10 tisíc za John Deera. V tom je kouzlo reklamy, aby zvítězil ten, kdo vlastně nezvítězil.
   Mimo téma. Vzpomínám jak v jednom motoristickém časopise byly porovnávány vozy různých značek stejné (nižší střední) třídy. Na voze A, který byl nakonec ohodnocen nejvíce body, ocenili autoři testu kvalitnější plasty interiéru, jistější vedení v zatáčkách při rychlosti 160 km)hod a kultivovanější chod motoru. Auto B, vyhodnoceno jako horší, mělo při stejné ceně větší kufr, nižší spotřebu a silnější motor. Které byste si asi vybrali? Smotného mě to nenapadlo, upozornil mě na to můj autoopravář.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 153.130 (?), 18.4.2008 14:52

Vážený pane, ve druhém slově vašeho příspěvku, které zní "výsledk", jste možná chtěl napsat původně "výsledky", nevím, proč jste tak neučinil. Možná jste si nebyl jistý, zdá tam má být i nebo y, tak jste tam radši nenapsal nic, ale to je od vás, když tak rád opravujete chybičky druhým, pěkná kulišárna. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 85.27 (?), 21.4.2008 15:07

Máte pravdu, pane guru, nevím, jaké "i" se na konci slova "výsledk.."  píše, tak jsem raději nenapsal žádné. Myslel jsem, že si toho nevšimnete.
P.s. "Zda"  se píše s krátkým "a".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika