Mulčovací sada a deflektor na zahr. traktor Stiga 3084 H



host - 90.135 (?) 
3.6.2015 12:37, zobrazeno: 9633x

Dobrý den,
v loňském roce téměř koncem srpna jsem zakoupil zahradní traktor STIGA ESTATE 3084 H. K traktoru jsem obdržel mulčovací sadu (záslepku tunelu a dva mulčovací nože) a nyní zvažuji dokoupení deflektoru. Sadu jsem ještě nepoužil, zatím pouze sekám a sbírám do koše.
Chtěl bych poprosit vlastníky tohoto zařízení pokud navštěvují toto fórum o předání praktických zkušeností s mulčovací sadou včetně deflektoru       a to:
1) Zda deflektor se skutečně pouze nasadí místo koše bez další montáže jak jsem kdesi četl, či zda je nutné nějaké další mechanické upevnění deflektoru a pokud ano, jak je asi časově náročné
2) Jak dalece deflektor brání například při větru a sečení poblíž domu rozptylu posekané trávy třeba na chodník, příjezdovou cestu atd.
3) Zda mulčujete s původními sekacími noži, či zda je vždy měníte za nože mulčovací, případně zda jste zkoušeli obě varianty a jaký je výsledek mulčování pokud se tam nechají sekací nože.

Prosím nemám zájem o teoretické úvahy různých přispěvatelů, kteří s touto sadou nemají vlastní praktickou zkušenost a naopak děkuji předem všem za každou konkrétní odpověď k věci.  Mirek

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 90.135 (?), 3.6.2015 13:27

Ještě bych rád opravil můj dotaz na mulčovací sadu a deflektor na traktoru STIGA. uvedený v bodě 2), kde se ptám na rozptyl, což je poněkud nesmysl. Při mulčování by se do stran nic rozptylovat nemělo a deflektor je pro vlastní mulčování nepodstatný, protože přez mulčovací záslepku kanálu by při mulčování nic k deflektroru nemělo projít. Šlo mě spíš o to, pokud se seče bez záslepky kanálu, tedy nemulčuje se a posečenou trávu usměrňuje pouze deflektor, zda dochází k rozptylu hmoty do stran, která se pak může dostávat až na chodník, či na přístupovou cestu atd. a zda k takovému rozptylu i přes usměrňovací deflektor dochází.    Mirek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 59.177 (?), 3.6.2015 21:32

Odpovím krátce, mám traktor taky 2 sezonu a deflektor jsem si dokoupil ještě loni na podzim protože bez deflektoru tráva lítá všude a hlavně k sousedům a jakmile foukne táva je hlavně za krkem. Při jeho použití padá hmota hned za traktor. Jeho montáž je jednoduchá a rychlá. Koš používám jen na dvoře, co mám deflektor nemulčuji. Po výměně nožů se teď přicpával tunel ale musím přiznat, že nevím jaké nože jsou teď nasazeny protože traktor používá i syn ale přehodím je. Doporučuji dokoupit i motohodiny (cca 250kč). O prvotních peripetiích s motorem (výměna) se radši zmiňovat nebudu ještě jsem to po roce nerozdýchal.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 90.135 (?), 3.6.2015 22:44

Děkuji za info. Měřák otáček a motohodin s různými dalšími nastaveními. jsem si koupil na Aukru a za ty peníze je to nějaká No Name China. Ale otáčky a motohodiny ukazuje a to je pro mě hlavní.  Musím zaťukat, zatím žádný problém s traktorem nebyl, ale mám teprve natočeno 7 Mh a jsem s traktůrkem spokojený. Ten měřák mě ukazuje max.otáčky bez zatížení kolem 2850-2900 ot/min a při zatížení běžně o moc neklesnou. Podle Pavla Havlíčka - servisního manažera GGP v České republice by otáčky motoru bez zátěže měly být 3100+/-50 ot/min, na volnoběh pak 1750+/-50 ot min. Volnoběh ten je u mého traktoru OK, maximum těchto otáček ale nedoshuje a řekl bych, že je to na kvalitě sečení trochu znát, i když jsou kudly dost ostré. Otázkou taky je, jak ten měřák ukazuje taky přesně. A tak až pojedu na servisní prohlídku, chci to nechat v servisu zkontrolovat a změřit, případně nechat maximální otáčky seřídit. Jen se ještě zeptám, když nemulčujete a používáte deflektor s volným výpadem posekané trávy na zem, tu pak necháváte ležet, nebo ji hrabete? Jinak je vám jistě známo, že mulčovací nože mají menší lopatky a tím i menší ventilační schopnost, protože u mulčování spolehlivý odhoz trávy do kanálu není potřeba. Ale při sečení do koše nebo i přes deflektor s mulčovacími noži by to mohlo způsobovat ucpávání kanálu.

Přeji pěkný večer. Mirek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 59.177 (?), 4.6.2015 7:00

Ano trávu nechávám ležet pokud se seče včas propadne až na zem, když je delší dělají se řádky, co nepropadne rozhrábnu. Tunel se dá ucpat s oběma noži. Já mám natočeno 9mth letos. S panem Havlíčkem jsem si taky dopisoval. Stigu jsem koupil synovi aby mě obstral sečení, já jsem pracovně často a dlouho pryč tak nestíhám.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 90.135 (?), 4.6.2015 12:01

Díky za info. Já to s tím propadáváním mám poněkud složitější. Trávník jsem dost při zakládání před 4mi lety "usel", takže je hustý jako kožich a tím toho moc nepropadne. Sice vertikutací jsem to už dvakrát dost drasticky prosvětlil a chvíli byl řidší, jenmože mám to založené na dosti jílovité půdě, která špatně drží vodu a když nezaprší tak akorát, tak buď je na pozemku moc mokro, nebo moc sucho. Takže aby trávník při suchu udržel v zemi vláhu, seču ho raději trochu výše a hlavně z jara musím nahnojit a během vegetace přihnojit, tráva odnoží a je z toho zase kožich.

Ještě se vás zeptám na ty otáčky motoru. Kolik vám točí motor na maximum při běžném sečení? Mě, jak jsem uvedl, tak něco mezi 2800-2850 ot/min a zdá se mě, že by to mohlo být o něco výše-tak kolem těch 3000-3100 ot/min. Mirek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 59.177 (?), 4.6.2015 16:04

s otáčkama nepoloužím, moje motohodiny to neumí, kupoval jsem je hlavně kvůli výměně oleje. Omezovač otáček na plynovém lanku vám prodejce předpokládám odstranil. Můj trávník je letitý, nešlechtěný původně sečený jen na seno a je na podobné půdě, část zatěžuji pojezdem aut. Při sečení s deflektorem traktor nedostává tak zabrat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 25.106 (?), 4.6.2015 19:46

Náš točí při plným plynu cca 3150 a po zapnutí kudel nad 3000 (většinou kolem 3050).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 90.135 (?), 5.6.2015 0:12

Díky za info. Těch 3000-3100 ot/min je asi optímální. Mirek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 59.177 (?), 7.6.2015 20:03

Dva dny zpět jsem posekal s deflektorem bez přehození nożů, tráva pěkně propadala, tunel se neucpával

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika