Kultivátor vs Rotavátor - jaký je rozdíl?



Stránky: 1,  2,  3,  4   
host - 234.19 (?) 
10.4.2008 9:44, zobrazeno: 140491x

Dobrý den,

mám zahradu cca 2500m2 a na ní trávník v žalostném stavu. Uvažuji o novém založení. Mám na zahradě ovocné a okrasné stromy a tudíž nemohu povolat traktor aby mi zahradu zryl a zvláčel. Jal jsem se koupit Kultivátor, ale dostal jsem doporučení, ať si pořídím Rotavátor. Kultivátor (pomalý) že je do zryté země, rotavátor (vysokootáčkový) na to co potřebuji. Ten mi rozemele drn a nerovnosti, poté že se dá rovnou sázet. Rotavátory ale v běžných obchodech se zahradní technikou nenabízejí a když se podívám na nabídku na netu, rotavátorů najdu celkem dost, ale zaráží mne, že vypadají stejně jako kultivátory a rychlost otáčení nožů je od 130 do 180 otáček za minutu. Připadá mi to málo. U kultivátoru jsem nikde ruchlost otáčení nožů nenašel. Kolik otáček má tedy Kultivátor a kolik Rotavátor? Jaký je mezi nimi rozdíl? Dokáže mi někdo poradit? Děkuji.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
MirekCh - (11) - 249.3 (?), 10.4.2008 10:41

Kultivator je zařízení pro kypření pudy, sestava radliček tažená za strojem. Rotavátor se otáčí a taky vlastně prokypřuje půdu, jenže všechno co mu stojí v cestě rozemele na kousky. Rotavátory pro zahrádky mají malé otáčky kolem 130/minutu. Plevel se tak nerozemele, ale spiše vytáhne na povrch, za další jsou malé otáčky bezpečné pro práci, kdýž náhodou najedete do kořene. Rotavátory za traktor se otáčí velice rychle, všechno rozemelou. Mají kryt proti odlétávani kamenu a krásně srovnají terén. Pokud chcete srovnat váš velký pozemek, tak bych určitě nic nekupoval, ale zašel do technických služeb, nebo zahradnictví a tady bych si tuto práci na rotavátorováni objednal. Určitě se to oplatí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 234.19 (?), 10.4.2008 12:52

Díky za odpověď.

Je to asi rozumné řešení. Jen mám obavu, aby objednaná práce v zahradnictví nevyšla na cenu celého zařízení i s malotraktorem :-)

Jestli jsem správně pochopil, tak tyto malé zahrádkářské rotavátory by mi službu udělaly podobnou, jen s vynaložením většího úsilí, a měly by mít dostatečnou sílu koberec pokrájet (rozsekat). Pak už si musím plevel vyhrabat ručne.

Jen pro zajímavost. Kolik otáček má tedy již zmiňovaný kultivátor?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 220.253 (?), 10.4.2008 13:14

Kultivátor má radličky, za nimi mohou být válečky, které rovnají půdu a drtí malé hrudky, nebo pouze radličky pro meziřádkovou kultivaci - kultivátor je z pohledu pohonu pasivní  - tedy ne poháněné, ale tažené zařízení. Rotavátor má nože, které rotují na hřídeli, kterou něco pohání - malé stroje vlastní motor, velké stroje kardan od traktoru - z pohledu pohonu je to aktivní zařízení. Z hlediska složitosti je jednodušší kultivátor, který je určen pro např. předseťovou přípravu, nebo nakypření meziřádků plodin. Rotavátor je určen k rozmělnění tvrdé půdy, řeší prokypření do větší hloubky a dokonalejší promísení vrstev půdy, zvládne drny, trávník, ale když se pokazí je to složitější záležitost. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 234.19 (?), 10.4.2008 13:19

Takže motorové kultivátory s rotačními zahnutými čepeleni, které jsou k dostání v obchodech jako Horbach, Baumax, Mountfield jsou vlastně rotavátory - jen špatně popsané?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
MirekCh - (11) - 249.3 (?), 10.4.2008 13:30

Ano v obchodech je to nazýváno všelijak.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 221.138 (?), 10.4.2008 13:45

Trošku se připojím. Pokud vím, tak to co se běžně prodává v obchodech, které jmenujete, tak to je správně rotační kultivátor. Tyto stroje točí totiž zhruba 120 otáček za minutu, jak už bylo zmíněno a většinou nemají nezávislý pohon. Rotavátor točí 360 otáček za minutu a v tom je ten rozdíl. Existují totiž i rotační kultivátory, který mají svůj vlastní nezávislý pohon, i když to nebývá tak běžné. Rotavátor má nezávislý pohon vždy. Zásadní rozdíl je také ve zpracování půdy, kdy rotavátor půdu rozmnělní na daleko menší částečky, než tak dokáže kultivátor. Ne vždy je to ale výhodné, to je třeba vědět! Pohodu přeje Stanislaw:-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 220.253 (?), 10.4.2008 14:12

P.Stanislaw z pohledu toho, co je v obchodech a jak to nazývají souhlasím. Ale principielně je rotavátor - rotuje - rotační nože, kultivátor - kultivace pasivní - nože, radličky. Tak nás to učili a nijak jsme tomu neřekli. Kdybych řekl - zapřáhni si rotační kultivátor, tak by se traktorista asi podíval, kolik jsem toho vypil. Ovšem to jen pro doplnění, vím, že to tak nazývají. Když jsem koupil k Vari rotavátor, tak to byl rotavátor, dnes je to na jejich stránkách rotavátor - kultivátor. Pro mě je to zásadní rozdíl, neboť jsem v tomto oboru nějakou desítku let pracoval.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 221.138 (?), 10.4.2008 14:35

Pane, souhlasím v principu s Vámi. Proto se ale nazývá rotační kultivátor, protože je to zásadní rozdíl mezi pasivní kultivací, což Vám jistě nemusím vysvětlovat. Ale ten hlavní je v těch otáčkách, protože jinak zpracujete půdu při 120 a jinak při 36O otáčkách. Nejste sám, kdo v oboru pracuje dlouho. Já letos přesně 40 roků, ale ne jako polař. Jsem zahradník, i když jsem se kdysi vyučil lesařem. Pohodu Vám přeje Stanislaw:-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 234.19 (?), 16.4.2008 14:32

Děkuji za příspěvky do diskuse. Jsem laik jak poleno, i kozel by byl proti mě profík :-) Sleduji, že pro člověka jako já je řešení zdánlivě jednoduchého problému v situaci nepřesných názvosloví a marketingových strategií velmi složité.

Tedy, jak jsem pochytil, pokud by se mělo jednat o neoranou zem se starým trávníkem, potom je pro jakýkoli rotační nástroj nezbytný nezávislý pojezd. Jestli dobře chápu potom by ideální mašina měla vypadat nějak takhle: www.necas-zt.cz/dakr-panter/dakr-panter-rotavator-rot.html, protože cokoli bez hnacích kol se hodí pouze pro oranou zem ať už jsou otáčky jakékoli.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika