Křovinořez - vibrace a zahřívání kloubu



Stránky: 1,  2,  3,  4   
host - 234.4 (?) 
7.4.2009 9:58, zobrazeno: 46563x

Dobrý den,

mám dotaz ohledně křovinořezu, jestli by někdo dokázal poradit. Sekal jsem se svým křivonořezem Oleo-Mac T740 (používal jsem zrovna sekací kotouč nikoliv strunu) a najednou začal celý odspoda vibrovat. Okamžitě jsem vypnul a pokoušel se zjistit, kde je problem. Nic jsem nenašel. Když nyní nastartuji, už nic nevybruje, problém ale je, že z dolního kloubu (to, co spojuje velkou dlouhou hřídel s hřídelí, na které je připevněn sekací kotouč) se ozývá podivný zvuk, jako kdyby se něco o něco brousilo a celý ten kloub se šíleně zahřeje. Pokoušel jsem se vše rozebrat, ale do kloubu se nedostanu, tak tam nedokáži posoudit, co asi může být špatně. Vůli v ložiscích nepozoruji. Nedostatkem maziva to není, mazal jsem dost a pravidelně.

Předem děkuji za radu.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
pikacu - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (69) - 109.17 (?), 7.4.2009 10:46

Přímo oleo-mac neznám, ale např. u stihlu je dole pod kotouč přítlačná podložka. Mezi ní a nerotující hlavu hřídele se čas od času dostane kamínek nebo prostě jiný nevhodný materiál. Stačí kotouč sundat, kalíšek vyčistit šroubovákem nebo jiným vhodným nářadím a pokračovat v práci. Jinak může se stát, že když se kotoučem dobře "trefíte" do kamene, může posléze díky úbytku materiálu na jedné straně začít vibrovat.

Ten krycí plechový kalíšek by měl zakrývat vnitřní část hlavy (převodovky) hřídele - měl by tam být k vidění mazací tuk. Pokud je suchý, tak málo mažete. Místo tuby na mazání co se běžně kupuje jsem si udělal nástavec na tlakovou maznici, který závitem pasuje do toho na hlavě hřídele - vytlačí to veškeré nečistoty, což tubou neuděláte - to je doporučení i pro ostatní. Jinak ohledně oleo-macu Vám zřejmě lépe poradí někdo, kdo ho má doma, já se snažím pomoci tak, jak to znám já. J.K.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6490) - 70.100 (?), 7.4.2009 11:27

Promažte dolní kloub doporučeným mazivem (s molybdenem). Zkuste roztočit bez upnutého kotouče. Když bude vibrace pokračovat, je v tahu úhlový převod. Když ne, je nakopnutý a rozvážený kotouč. Je třeba jej vyvážit. Jestli je převod nějak extrémně hlučný, má taky své dny sečteny.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 234.4 (?), 7.4.2009 14:08

Díky za posouzení. Mám ale obavy, že asi ani jedno to nebude. Vemu to popořadě.

- Kloub promazán je.
- Bez kotouče vibrace nepozoruji (nebo jsou možná jen v takové úrovni, že to neposoudím, jestli před poruchou byly v jiné míře).
- Nečistoty nejsou, zkontrolováno.

Hlavní charakteristikou problému je nyní to, že z úhlového převodu (kloubu) se ozývá zvuk jako když se něco o něco brousí a když po několika minutách sekání trávy šáhnu na kloub, je hodně rozpálený.

Dotaz: Když sekáte, zahřívá se váš úhlový převod? Jak moc?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 211.155 (?), 7.4.2009 15:36

Je jasné že se tam uvnitř něco podělalo a tře se to vzájemně o sebe a tím vzniká teplo. Pokud je vše v pořádku, též vzniká teplo ale v menší míře. Když se dovnitř úhlového převodu nedokážete dostat sám, odneste to do opravy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 234.4 (?), 7.4.2009 16:47

Díky za radu. Máte představu, jestli když se něco pokazí uvnitř úhlového převodu, jestli se ten vnitřek dá opravit nebo jestli je nutné vyměnit cený převod? Kolik tak asi ten úhlový převod stojí?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 44.120 (?), 7.4.2009 20:25
Nevím jak na oleo-mac, ale na můj Dolmar 4010 stojí úhlový převod kolem 5000,- :(R. S.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 7.4.2009 22:06

Úhlový převod O.M. 740T lze bez problémů repasovat, lze i samostatně vyměnit ložiska. Ta také pravděpodobně způsobují ten hluk a zvuky, vibrace způsobilo nejspíše rozpadající se a zadírající ložisko v převodu. Není nutné měnit celý převod. Vůli v ložiscích pozorovat nemusíte, mohou to být horní ložiska uložení hnací hřídele ( 2 ks). Lze vyměnit i samostatně kuželové soukolí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 44.138 (?), 7.4.2009 22:22
Bez problémů? Bez přípravku to dá se říci rozdělat nelze. Aspoň nějaké „udělátko“ na to musí být. Prvně musíte vyndat ložiska co vedou k trubce a to i s pastorkem. Pak máte trochu šanci vyndat unašeč i s dalšími ložisky. Samozřejmě prvně odstraníte všechny segrovky. Při montáži dávat pozor aby nebyly namáhaný valivý elementy, nebo to za chvíli dopadne obdobně.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 7.4.2009 22:32

Opakuji, bez problémů, bez přípravku! Jen to chce segerovky, zdroj tepla a nové díly! A samozřejmě rukavice, nebo je člověk na dost dlouho dostatečně "promazán "! Nevím jaký unašeč chcete vyndávat, já demontuji hřídele s ložisky a stačí mi na to obyčejný štípací špalek! Demontáž i montáž dělám stejně jako montáž pístního čepu. Použijete-li při demontáži studenou cestu, s jakýmkoli přípravkem, dopadnou bídně úložné plochy ložisek v obalu! To samé platí o montáži! Je totiž z hliníku!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika