Křovinořez Dolmar MS 340



Stránky: 1,  2,  3,  4   
host - 80.18 (?) 
8.7.2009 18:14, zobrazeno: 42870x
Sekal jsem hodně prudké břehy sekačkou Dakr, je to dost nebezpečné a náročné pro mě i pro sekačku - po 10 sezónách je dost na odpis a stále víc dokupuju drahé náhradní díly. Zvažuji, že vhodnější by byl na tento terén tento křovinořez, mýlím se?? Nebo se nadřu a nanervuju ještě víc než sekačkou nebo kosou? - křovinořez jsem ještě nedržel v ruce. Prosím o názor a zkušenosti, je to asi celkem 20 arů vysoké a často zválené trávy. Děkuji těm, kdo mají zkušenosti.
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 213.141 (?), 8.7.2009 20:17

Vhodnost použití uvedených strojů se může prolínat, ale pokud se uvažuje použití Dakru na prudké břehy, je to jednoznačně nevhodné a nebezpečné. Na velké rovné plochy je zase nevhodné používat motorovou kosu, neboť je to namáhavější, zdlouhavější. Přesto se tak děje, neboť mnoho majitelů zahrad nemá oba stroje a volí ten, bez kterého se nemohou obejít. Počítejte s tím, že v porovnání výkonu na rovné ploše s Dakrem nemá křovinořez šanci. Ale v prudké stráni se nehledí jen na výkon, ale také na to, že to vůbec lze sekat bez nebezpečí převrácení stroje, pádu, poškození motoru. Na svahu je to vždy těžší, i jen chodit bez práce. Proto je křovinořez proti stroji na kolech v takových podmínkách předností a nevadí, že to trvá déle.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 80.18 (?), 9.7.2009 13:19
Děkuji za vyjádření, jen mi nejde na rozum, proč tady v kamenném obchodě (dneska mi řekli), že by ho objednali za zhruba 15 000, když na internetu jsou akce i pod 11 000 + zdarma nějaké doplňky jako chránič sluchu a štít na obličej. Není v tom nějaký fígl? Není potřeba ten nový stroj nějak odborně seřídit, což na tom internetu schází třeba??? Zkušenosti s dvoudobým motorem mám (sekačka, pila), ale nejsem zrovna odborník a křovinořez jsem ještě neměl.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 213.141 (?), 9.7.2009 19:28

Nebudeme zde probírat rozdíly cen internet a kamenné obchody, neboť každé má svoje přednosti i zápory. Kdo nemá hlavu jen na čepici, tak si dokáže vybrat, co je lepší. Internet nabízí nižší cenu, ale prodavače nevidíte a přijde Vám domů to, co jste si objednal. Pokud je vše v pořádku, tak podle návodu dokážete většinou nahradit to, co řekne nezkušený prodavač. Horší je varianta, že až to přijde, tak není vše v pořádku. Potom je třeba zboží vrátit a reklamovat, když je to po stanovené lhůtě vrácení bez uvedení důvodu. Tomuto se většinou vyhnete při nákupu v kamenném obchodě, ale není to automaticky vždy tak. Přesto vyřešení problému může být rychlejší a nemusíte čekat až na konec lhůty pro reklamaci. Výhoda kamenného obchodu je ta, že při koupi je vše vysvětleno a pokud narazíte na zkušeného a znalého prodavače, může Vám ušetřit spoustu nepříjemností i zbytečných výdajů. Potom se po nějaké takové nepříjemnosti cenový rozdíl zdá zanedbatelný proti tomu, co musí majitel přístroje podstoupit, zejména, když neměl dostatek informací, a prostě třeba nepochopil, nebo špatně pochopil návod, který mu přes internet nikdo nevysvětlí, pokud se přímo nezeptá, což je v kamenném obchodě téměř automatické při prodeji takových přístrojů. Takže výhody a nevýhody musí každý zvážit a zvolit, zda je mu bližší okamžitá nižší cena, nebo naopak chce mít jistotu, že přístroj bude správně obsluhovat a bude mít možnost se kdykoliv zeptat u prodejce na obsluhu a údržbu. Ve Vašem případě bych se internetu nebál, neboť máte zkušenosti s obsluhou těchto přístrojů, ale vyberte si větší obchod, kde jsou předpoklady pro spokojenost i při nutnosti řešení nějakého problému. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 80.18 (?), 10.7.2009 23:48
...asi to zkusím, protože zrovna dneska jsem měnil disky u kola Dakru koupené podle rozkresu náhradních dílů a zjistil jsem pozdě, že ten výkres v některých záludných detailech se neshoduje s realitou a musel jsem si pracně svařit disk s pouzdrem, protože to tak mám dělaný u mě jinak by mi nový disky bez pouzdra byly k ničemu a v rozkresu je to jinak a v tom obchodě a servisu jim tohle nějak uniklo... zkrátka disk mám svařený s pouzdrem kola a teď se to dělá trošku jinak a pouzdra se cpou z obou stran a ti pánové se to dozvěděli až ode mě a nechtěli tomu věřit. No stává se. A pane J.S. rozumím tomu teda správně, že o ten motor křovinořezu se starat stejně jako u tý sekačky? To znamená jednu stejnou směs klidně nalít do obojího a na plný plyn posekat obojím celou zahradu? Protože tady slyším, jak někdo pořád během sekání přidává a ubírá... no možná se moc ptám, protože jsem ještě nic nekoupil a nečetl žádný návod. Děkuji.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 213.141 (?), 11.7.2009 21:34

Obsluha křovinořezu MS 340, nebo každého jiného s odstředivou spojkou má díky přenosu síly přes tuto spojku určitá specifika. Seče se vždy naplný plyn, pouze obsíkání malých ploch, kolem obrubníků, stromků, kde nechceme nic poškodit a nepotřebujeme plný výkon můžeme snížit otáčky, ale nad hranici sepnutí spojky. Jinak se seče tak, aby motor jel ve svých ideálních otáčkách, což je téměř plný plyn. Když je nutné otáčky měnit, tak je třeba to dělat plynule a ne po každém pracovním záběru, jako když se seče klasickou ruční kosou - rozmach plný plyn a kosa do výchozí pozice volnoběh. Takto ne!!! To je nevhodné pro motor, převody a spojku. Pořád dokola se musí motor rozbíhat téměř z volnoběhu do plných otáček, což snižuje jeho výkon a zvyšuje to jeho opotřebení, je méně využívána setrvačnost rotujících dílů. Nevím, jaký máte motor na sekačce, ale v každém případě do MS 340 doporučuji originální olej a mísit s BA 95 1:50. Max. otáčky jsou 13500 a to je třeba zohlednit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 80.18 (?), 12.7.2009 17:14
Dneska je neděle a chalupáři sečou, a tak to slyším... přesně jak píšete... plný plyn... volnoběh...plný plyn... volnoběh...hned mi to bylo divný, pač u sekačky je taky odstředivá spojka a taky se jede celou dobu na plný plyn i když je to hrozný rámus a spotřeba benzínu. Takže moc děkuju za potvrzení mé domněnky. Ještě k tomu benzinu a oleji: motorovou jednotku mám Vari, dvoudobý motor Jikov 1454 - VAPE - (otáčky 4 800), v obchodě mi řekli benzin Special 91, a olej nikoliv jak je uvedeno v návoduTC, ale MOGUL TS SAE 40, poměr nikoliv jak je uvedeno v návodu 1:50, ale důrazně mě upozornili, určitě 1:40, jinak to za pár roků prý ztratí kompresi a už to nikdo nenastartuje, protože to prý bude vydřený. Jak už jsem naznačil v mém příspěvku, i mistr tesař z kamenného obchodu se utne, proto se ptám tady ve fóru, než něco zničím: Opravdu do výše zmiňovaného křovinořezu poměr 1:50 s Naturalem 95? V tomtéž obchodě jsem koupil později pilu (Partner) a tam mi zase řekli na rozdíl od té sekačky olej HUSQUARNA ku NATURAL 95 v poměru též 1:40. Sice nevím, co by se stalo, kdybych do té pily nalil před prvním použitím tutéž směs jako do sekačky, no ale dělám to jak mi řekli raději a už to asi nejde změnit. Ještě mi není úplně jasný co je to "ORIGINÁLNÍ OLEJ" - asi značka Makita předpokládám. Takže do křovinořezu Dolmar MS 340 olej pro dvoudobé motory Makita ku Natural 95 1: 50 a plyn naplno po celým břehu. Děkuji moc.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 213.141 (?), 12.7.2009 21:09

Měl jsem na mysli olej Dolmar, což je stejné, jako Makita. Kdybyste chtěl používat poměr 1:40, je to možné, ale pro MS 340 zbytečné, ovšem pro Jikov 1454 nutnost. V podstatě se nic nestane, jen to bude mít jiné hodnoty emisí, bude více zakarbonovaný motor, ale je to možné. Já používám poměr u zmíněného oleje léta 1:50 poctivě měřeno a žádný problém nikdy nebyl. Pokud byste chtěl sjednotit mísení oleje, má to svoji logiku a v takovém případě je to pochopitelné. Např. olej Stihl by se měl používat v Dolmaru také 1:40, což je vyzkoušené, že to bez problémů umaže při 1:50, ale v návodu je uvedeno jiný olej, což je nějaký, který nemusí mít takové vlastnosti, jako Stihl olej. Z toho vyplývá, že se podle výrobce není třeba obávat u jiných olejů nějakého poškození motoru, při mísení 1:40, ale je třeba zásadně dodržet požadované vlastnosti u jiného oleje. Větší množství oleje v benzínu např. 1:30, je naprosto zbytečné a již se výrazněji projeví zápory tohoto mísení, při použití oleje, který se má mísit na 1:50 pro daný přístroj. Ještě k té obsluze, obecně se má za to, že při plném plynu je vyšší spotřeba. Ale když necháváte opakovaně rozbíhat motor z nízkých otáček, kdy má nižší účinost a také nízký výkon, tak je vytvořený výkon v průměru nižší a nižší výkon = méně udělané práce. Takový spalovací motor je jako ryba ve vodě při vyšších otáčkách a naopak nízké otáčky jej velmi zatěžují a motor musí překonávat velké odpory, způsobené zátěží od pracovního nástroje a dále vlastní odpory při překonávání horní a dolní úvratě. Proto tento způsob použití vede zejména při dlouhodobém provozu ke snížení životnosti motoru i jeho příslušenství a také se snižuje kvalita sečení, neboť při nízkých otáčkách je výkon při sečení nižší.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 80.18 (?), 13.7.2009 19:43
Takže koupím křovinořez MS 340 - ještě mě napadlo - (doufám to bude dostatečně vysvětleno v přiloženém návodu), ale využiji tuto příležitost a předem poprosím ještě raději o vyjádření odborníka: Jak je to se záběhem takového nového stroje? A vydrží po zaběhnutí sekat třeba celou sobotu-neděli, jako to vidím tady kolem nás? Děkuji.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 213.141 (?), 13.7.2009 20:36

Záběh je u současných moderních 2 taktů většinou vyřešen tak, že nastavení karburátoru je cca na 85% výkonu a směs je bohatější. Tím se dosáhne dřívějších postupů, navíc jednodušší a účinnější cestou. V záběhu zejména je třeba dodržet správný poměr směsi, kvalitní olej a benzín, sekat tak, aby stroj měl zátěž, která je úměrná záběhu, aby se stačil dobře chladit. Tyto stroje jsou určeny na profesionální sečení trávy.Sekat celou sobotu a neděli snadno vydrží, ale co obsluha. Mnohdy se u těchto mašin střídá více lidí, když je třeba udělat velké výkony.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika