Je lepší Líza nebo Dakr?



Stránky: 1,  2   
host - 241.163 (?) 
12.6.2009 10:18, zobrazeno: 25608x

Moc by mě zajímaly zkušenosti zahrádkářů s bubnovými sekačkami Líza a Dakr. Jsou skoro ve stejné cenové kategorii, ale Líza váží 64 kg, zatímco Dakr 35 kg. Vadí ten váhový rozdíl něčemu? Porouchá-li se pojezd Lízy, tak naložit ji do auta asi bude docela náročná záležitost? Pochvalte svoje bubnové sekačky Lízy a Dakry. Nebo si na ně zanadávejte. Zkusím se podle Vašich zkušeností rozhodnout .

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 142.59 (?), 12.6.2009 20:27
Vari Líza je dobrá sekačka vysoké kvality, ale pokud chcete opravdu dobrou mašinu, doporučuji vám Dakr Tekton enduro.Tato sekačka prošla jako i další modely řady výraznou modernizací.Můžete si vybrat dvou nebo třínožový sekaci disk, který je vyměnitelný za mulčovač.Do tohoto stroje se montuje nejmodernější čtyřdoby motor dnešní doby-Briggs 850 I/C Pro, který nahradil starší Intek pro.Nový motor má stejný obsah, litinovou vložku válce, ložisko na vývodové straně kliky, tlakovou filtraci oleje.Motor má také sadu ready start, která se osvědčila už u řady DOV.Značku dakr používám v sečení již sedm let a kromě výměny nožů a standartní údržby ani jedna oprava! Což samo o sobě dokazuje kvalitativní úroveň výrobků
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 112.35 (?), 13.6.2009 7:18

Děkuji za Váš názor. Říká se, že sekací kotouč u dakrů se prý snadno ohýbá a deformuje oproti Líze, která ho má zdvojený. Máte asi dokonalý terén pro sekání? Nebo to s tou snadnou deformovatelností žacího kotouče u dakrů není až tak úplně pravda? Enduro má 42 kg. I to je dost oproti ostatním typům dakrů, které mají jen 35 kg. Nízká váha se mi zatím jeví jako výhoda oproti Líze i Enduru. Píšete, že dakra používáte již sedm let, to však ještě Endura nebyly. Mohu se Vás zeptat, jaký typ dakra Vám tak dobře a tak dlouho šlape?.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 58.150 (?), 13.6.2009 18:34

Vzhledem k tomu, že používám Vari systém s motorem Jikov, sháněli jsme před sedmi lety nějakou šikovnou sekačku na vysokou trávu. Volba padla na DAKR RZS 69W s foukanými koly. S tím deformováním žacího talíře je to až příliš nafouklé, máme hrbolatou zahradu a disk to za celou dobu snášel dobře a bez pokřivení.

S těmi hmotnostmi sekaček pozor. Enduro patří mezi velmi lehký sekačky a nemusíte se bát toho že byste se bez pojezdu nadřel. RZS 69 i motorem a řidítky váží 60 kg a při vypnutém pojezdu se dá jezdit jak o závod, jde to moc pěkně, hlavně díky velkým, širokým kolům.

Ohromnou výhodu u sekaček DAKR Tekton vidím ve výběru motorů - k mání je Briggs 650 series, Honda GCV 160 a 190 a pak výše zmíněný Briggs 850 I/C.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 212.148 (?), 13.6.2009 23:45

Rád bych připojil moje zkušenosti z testování obou strojů, nasekáno cca 10hodin. Liza od VARI je velmi pohodlná na vedení, má 4 nožový disk a celkově má dobré dílenské zpracovaní, kovovou šnekovou převodovku, značkové řemeny Optibelt a především dobré krytovaní, nic nedoletuje na obsluhu, po sečení byl disk jako nový. Tekton od Dakru jsem měl s motorem Honda který je stejný jako na Líze, sekačka se velmi lehce ovláda a dobře se vede, zdá se mi že při práci váhový rozdíl je neznatelný snad jen Líza lepe sedí na disku a lepe díky té váze kopíruje teren, parkrát se mi na větším drnu stalo že Tekton odlehčil předek a musel jsem ho spíš řidítky přitlačit dolu to se mi zdálo trochu jako nevýhoda, 2 nože jeho disku běžnou luční trávu sekaly dobře, stejně tak jako 4 nože na Líze, kvalta sečení je velmi dobrá. Dakr je lehčí pro nakládání do auta to je fakt. Nadruhou stranu má ale plastovou převodovku, jednoduchý disk a naprosto nevyhovující krytovaní, tak že na vás neustále něco lítá, při práci to prostě chce ochanné brýle. Zkusil jsem také záběr kol a Tekton šel zastavit a prokluzoval řemen, Liza začala hrabat na místě, vzhledem ke stejnému řešení pojezdu mi příjde Liza lepe zpracovaná s lepšími tolerancemi. V hustší trávě s plevelem tedy ne lučného typu obě sekačky byly dobré jen u Tektona díky menší váze disku docházelo chvílemi k poklesu otáček, Líza těžila v podobných situacích z větší setrvačnosti disku a tyto části motor lepe překonával. Ergonomie řidítek mi přišla lepší na Líze ale hrazda na Tektonu je také dobrá protože se dá sekačka vést jednou rukou. Obě sekačky jsou v hobby kategorii pro zahrádkaře na mensí pozemky do 5000m2 proto bych nekladl tolik důraz na použitý motor protože vzhledem k tomu že takový stroj naseče do 40hodin za rok je životnost všech motorů které se nabízeji více než dostatečná. Co mě překvapilo na Dakru že se po těch cca 5 hodinách kdy nedošlo k žádnému kontaktu s pevným předmětem začaly nože a disk mírně ohýbat nahoru. Tekton má větší o trochu větší záběr než Líza. Pokud bych to tedy uzavřel za prakticky stejnou cenu bych jasně volil Lizu a to především díky lepšímu krytovaní, disku a použité převodovce a celově lepšímu dílenskému zpracoaní a delší záruce.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 45.204 (?), 14.6.2009 14:54

Moc Vám děkuji za popis Vašich zkušeností. Zajímalo by mě, jestli jste s oběma stroji zkoušel sekat i nízkou trávu, nebo otavu, která již není tak vysoká a hustá? Na již starší diskusi "Výběr bubnové sekačky" se píše, že není-li tráva dostatečně vysoká a hustá, zejména v případě otavy, v podstatě oba stroje trávu žmoulají? Můj výběr se názorem o žmoulajích vlastnostech bubnových sekaček, které mám v hledáčku, velmi ztížil  .  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 58.150 (?), 14.6.2009 17:34

Mluvím z vlastní zkušeností- RZS 69 bere nízkou trávu perfektně, plocha je posečena velmi kvalitně. Ten příspěvek nad vámi pane tazateli neberte v úvahu, zřejmě se jedná o prodejce Vari.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 212.148 (?), 14.6.2009 22:25

Sekal jsem trávu cca 70cm vysokou, a s oběma sekačkama nebyl problem, nizká trava no záleží co je nízká tráva, pokud 6-7cm tak se muže stát že to jakoby žmoulá, rozhodně strniště je trochu horší, ale tyhle stroje primárně nejsou určeny na nízkou trávu. Celkově diskovky trávu nesečou tak šetrně jako kdysi dobře seřízna a nabrušena lištovka.

Pro pána s RZS 69:  nevím proč píšete takovou poznámku o braní v úvahu... testoval jsem obě sekačky a myslím že jsem k nim přistupoval velmi objektivně, pokud máte Tektona vyzkoušeného tak prosím ale vy máte jiný model, proto nevím proč kritizujete můj názor. Mužete mi sdělit ve kterých poznatcích se pletu? Jezdil jste někdy s jiným stojem než s vaším RZS? Spíš mi příjde že v příspěvcích je více prodejců Dakru než prodejců VARI, usuzuji podle toho do jakých výšin jsou tyto stroje vynášeny a přitom k tomu při porovnání s ostatními stroji není důvod, jsou spíše průměrné, to je muj názor za kterým si stojím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 245.30 (?), 14.6.2009 23:57

Mám Dakr Panter 2 roky a proti Adéle Vari, se kterou taky občas seču, je Panter jednoznačně horší. Panter má sice větší záběr lepší kola a teoretické 3 rychlosti, které jsou stejně k ničemu, protože se seče stejně na jedničku a tím pádem udávaná výkonnost Dakru je proti Adéle tatam. Jinak když není tráva moc hustá tak seče Dakr Panter pěkně a když hustá je tak musíte každou chvilku zastavovat a nechat znovu roztočit buben do otáček a to je k vzteku, profi motor Brix Intek 6.5 HP to prostě neutáhne. Adéla nekompromisně jede i v tom nejhorším a nejhustším terénu a rychleji a to se slabší Hondou 5.5 HP. Spotřeba na m2 samozřejmě taky rozdílná a je jasné kdo ji má lepší.  Kdyby jste někdo Pantera chtěl, rád se ho zbavím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 233.164 (?), 15.6.2009 7:47

Děkuji za Váš názor. Jak sekal Panter oproti Adéle druhou trávu, tzv.otavu? Ta bývá řidší a někdy pak už dokonce dost nízká. Otavu mívám někdy 20, nebo 30 cm, hustá po suchém létě už nebývá. Žmoulají nízkou trávu obě, nebo ne? Jaká je Vaše zkušenost? V mém případě se jedná o sekání plochy 2600 m2. Při sekání 3x ročně, aby sad byl i vzhledově stále krásný, by Dakr i Adéla kvůli nižší trávě při druhém a třetím sečení dobrou volbou nebyl?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika