Jaký malotraktor na zahradu



Stránky: 1,  2   
carter - (13) - 218.219 (?) 
31.3.2015 16:40, zobrazeno: 17981x

Nazdar

Na svoji mírně svažitou zahradu o velikosti půl hektaru bych si rád pořídil nějaký ten traktůrek do 100 tisíc se všim všudy.

Chci s ním dělat běžné věci, které zatím děláme ručně, aby se dalo orat, dělat brázdy na brambory, vláčet, připojit vozík a převážet menší náklady. Nepotřebuju profi výbavu, ale funkční řešení pro nadšeného pěstitele.

Po týdnu čtení diskuzí a bazarů vidím tyto možnosti:

  • zachovalý TZ-4-TK14 nebo MT8, dá se rozumně koupit i s příslušenstvím
  • levnější dovoz z bazaru - Iseki, Yanmar, Hinomoto - nevím, jaké se na to dá připojit příslušenství, pluhy, brány
  • VARI Global s vozíkem a příslušenstvím

Nemám zatím zkušenosti, co z toho je nejrozumnější volba? Nebo zvolit něco úplně jiného? Máte nějaké rady, do čeho jít a čemu se vyhnout? Díky moc

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 47.2 (?), 1.4.2015 22:16
Pokud to doteď děláte ručně, tak Vari Vám to luxusně nahradí-oral jsem středně těžkou půdu, perfektní rotavátor, utáhlo to 1t nákladu-neskutečný záber na nezpevněném pozemku, malé servisní a hlavně provozní náklady.Do 100tis.,v pohodě.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 47.2 (?), 1.4.2015 22:37
Koukal jsem i po japoncích (Iseki a Kubota),skvělé spolehlivé úsporné motory, ale bezinvestični stroj začíná právě na 100t. bez ničeho, takže dokoupit vše potřebné-má to své příslušenství.Naproti tomu hydraulika, pocit z traktoru, větší průchodnost atd.Nad starýma vykopávkama TZ apod.ač s dobrou pověstí jsem neuvažoval, nejsem opravárenský typ.Tak pokud to shrnu-záleží na finální budoucí ploše a na penězích.Vari je jistota, nové,léty vyzkoušené, naproti tomu nejlevnější.Japan dost dobrý, na větší plochy, poměrně výběr, ale vyšší cena.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.136 (?), 1.4.2015 23:13

1/2 ha je málo na dvounápravové traktůrky. Buď máte výhled, že budete vypomáhat v sousedství, pak ti "Iseki a Kubota" budou dobá volba.

Ale pokud spíše co nezvládne Vari, tak si pozvete silnější stroj, je na Vás jestli novou sestavu, nebo bazarovou kompletaci. Nevýhodou bazaru je, že na vozík nikdy nedostanete techničák, takže pokud budete jezdit s vozíkem přes ves = alespoň nový základ s vozíkem (Vari IV Global + ANV-400 (motor GSV 190).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 176.91 (?), 2.4.2015 7:41

Záleží taky jak jste na tom fyzicky.Není asi ostuda, když si vlastník Vari nechá 5000m2 zorat větsím traktorem.No ale překážet může česnek, jahody atd.Přemýšlím, kam se poděje technický průkaz, když prodám do bazaru soupravu, která ho má.Přeci to není vymoženost jen Globálu a ANV400.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 2.4.2015 11:33

ano, většinou ale jsou bazarové vozíky bez techničáku a nebo pokud TP mají a prodávající si nevzpomene, tak jste na tom stejně. Záleží jak často a jak dlouho se na veřejné komunikaci bude uživatel pohybovat. Stále platí "kde není žalobce tam není třeba soudce".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
carter - (13) - 218.219 (?), 2.4.2015 19:52

Díky za názory. Fyzicky jsem na tom tak nějak normálně, jsme se ženou před čtyřicítkou a zryjeme co se dá, ale trvá to mnohem déle než by to trvalo traktorem :)

Celý náš pozemek má hektar, ale hospodaříme jen na té půlce, ani do budoucna více než ten hektar neplánujeme, já jsem programátor a zahrada mne živit nebude :)

Nechat si něco zorat taky není problém jednou za čas, ale chtělo by to něco vlastního, třeba i na to převážení věcí, pozemek je 250x40 metrů a tahat věci těch 250 metrů z kopce a do kopce taky není úplně sranda :)

Já jsem byl víceméně rozhodnutý pro Vari Global s GSV-190, ale pak do mne začala žena, jestli nevzít něco většího, pak přijel tchán, že má TK14 za 50 litrů a je s ním strašně spokojenej, no a když jsem hledal na netu TK, narazil jsem na ty Iseki a Kuboty, které taky nevypadají zle. Tak ted nevím :)

Taky nejsem opravárenský typ, ale teď mám třeba nabídku na TK14 s dokladama po čerstvé kompletní generálce (nový kola, brzdy a všechny ty věci)) za 85 tisíc, tak si říkám, jestli to není lepší než Varovka, sice nová, ale pořád jen Varovka.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
HONZAD - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (497) - 39.19 (?), 2.4.2015 21:37

Já jsem řešil podobný problém před pěti lety. Jen mám mimo zahrady, ještě sad 1ha a kousek vinice, takže jsem zatím skončil u malého japonce Kubota. Myslím, že ceny začínají někde kolem 80 tisíc, záleží jestli chcete komplet repasi, nebo se naskytne zachovalý kus. Já pořídil komplet repasovaný model od firmy s dobrým jménem v oboru (rozhodně doporučuji!). Za pět let nebyla potřeba žádná oprava, měním jen náplně a filtry. Je až neuvěřitelné, jak je to spolehlivá technika. Je to první stroj co mi slouží a já nejsem nucen neustále něco opravovat. Jen příjdu, nastartuji a jedu. Ze značek má mít Kubota a Yanmar lepší dostupnost náhradních dílů oproti ostatním značkám. Spotřeba nafty je též minimální. Tyto stroje však nemohou legálně jezdit po veřejných komunikacíchsad a maximální rychlost je 15 km/hod - málo na delší přesuny. Práce se pro mne stala spíše zábavou a traktor dalším "koníčkem". Rozhodně nelituji, byla to pro mne dobrá volba. Nyní bych vzhledem k výměře volil větší a těžší a tudíž výkonnější model. Vám by však bohatě stačil na 0,5 ha i stroj kolem 16 koní, 4 WD. Nářadí na to co popisujete by se dalo pořídit za cca 20 tis., pokud netrváte na novém (rotavátor, pluh, kopčení brambor, možná i nějaký kultivátorek). Mimo japonce, mám doma ještě i Vari, to používám jen s rotavátorem na malé plochy, ale už jen minimálně. Pokud se týká TK, tak většina lidí co mají zkušenost s TK a japonskými malotraktory, většinou považují japonce za lepší volbu. MT8 je už dražší technika, leda že by jste měl na mysli MT8-70 Mini (s tím jsem začínal) - měl jsem ale rovnou pořídit Kubotu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 176.91 (?), 3.4.2015 7:18

Tak jestli má tchán TK, proč pokukujete jinam.To bydlíte od sebe tak daleko, aby jste si to vyzkoušel a rozhodnul? Všechno má své.Jste celkem mladý a v případě, že se rozhodnete, že postřik a sadba brambor je dražší než si je koupit hotové, tak třeba bubnovka na Vari se k tomu Globálu dá koupit za 14 tisíc nová.To kdyby jste se dal na zvířátka.Celé to projede normálníma dveřma do koutku místnosti, otočí se to na místě.Těžko radit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 34.31 (?), 6.4.2015 2:31
Ono s tím techničákem to bylo tak, že se o něj žádalo u výrobce a ten ho tehdá posílal s nějakou sadou za několik stovek, tak proč by o něj někdo žádal, když mu varina neopustila pozemek a když jo, tak to tehdá nikdo neřešil, po vesnici jezdilo udělátek... Dnes to je za body, pokuta 25-50000kč a 1/2roku bez papírů.Na ty japonce se papíry nedají dát, ale jsou to dělníci, kteří mají navíc u nás zastoupení, např. kubota je velmi oblíben, kupuje se nový do komunálu nebo vinic.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika