Jakou sekačku s pojezdem na celodenní práci



Stránky: 1,  2   
host - 161.252 (?) 
30.3.2015 19:21, zobrazeno: 12593x

Ahoj,

  plánuji si udělat nějaké vozítko na pole, které by vozilo postřikovač. Napadlo mne použít sekačku s pojezdem. Zní to asi divně, ale potřebuji něco, na co posadím cca 20 kg postřikovač + autobaterii a nebudu to muset tlačit po poli. Do teď sem to nosil na zádech a to už mně moc nebaví:)

Trávu bych tím nesekal, jde mi jen o ten pojezd, takže by bylo ideální, kdyby šel celý mechanismus pro nůž odpojit. Tuším, že jsou i sekačky se spojkou, nebo jak to je. Asi bych musel i upravit kolečka, aby to nezapadalo do hlíny.

Dotazy: zvládne jezdit nějaká kvalitnější sekačka s touto zátěží? Myslím, že když je plný koš mokré trávy, tak to taky cca 30 kg může mít a je to vlastně vše na zadní nápravě, že? Já bych viděl nějakou jednoduchou konstrukci nad motor sekačky a na to bych položil ten aku postřikovač.

Vydrží sekačka jezdit 12 hodin denně?

Napadá vás někoho něco lepšího, co by za mně na poli vozilo samo postřikovač? Rád bych to vozil na klasickém vozíku za autem, takže žádný malotraktor a něco takového velkého nechci. Investici do sekačky bych viděl max 20k.

Díky

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 236.199 (?), 30.3.2015 20:08

Dobrý den, docela mě zaujal Váš neobvylý dotaz. Nejsem žádný zemědělec ani technik, ale s tou sekačkou bych to asi kdyby nebylo zbytí nedělal.

A. Čistě teoreticky a podle mého názoru:

1. sekačky v ceně ca 20 000 Kč zvládnou jezdit se zátěží 20-30 kg (viz. výkon jejich motorů). Otázkou je, jaký máte povrch na poli.

2. Sekačka vydrží pracovat 12 hod/den (s malými přestávkami ca 15 min/hod), stejně musíte dolévat postřikovací směs.

3. Sekačka Vám na poli zapadne pokud jí neupravíte všechny kola do šířky a výšky neboť má nízkou světlou výšku (i při nejvyšším nastavení na seč). Musel by jste kromě výměny kol za nějaké vyšší "balóny" sundat i šasi co chrání nůž. Nůž samotný by jste musel sundat, nikoliv však setrvačník kvůli možnosti přetočení motoru sekačky = komplikace s nejistým výsledkem.

B. Pokud chodíte 12 hodin po poli, tak bude asi dost velké, tj. prakticky bych si pole nechal postříkat za úplatu od JZD (záleží, jak často stříkáte) nebo lépe vybaveného souseda, případně bych šel s někým napůl do traktůrku (který ale kvůli potížím s dopravou na pole nechcete).

Toť názor laika, ale šikovné české ručičky si určitě poradí:-) Držím palce.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 161.252 (?), 30.3.2015 20:24

Díky za názor. Ono to pole je ve výsledku krásně ploché, takže by mělo stačit kola pouze rozšířit, popř zdvojit. Zde bohužel větší technika než MT použít nelze a protože to je práce po celé republice, potřebuji právě něco, co sám převezu a složím. Postřikovač bude mít individuální stínítko. Nyní to má být právě 11 hektarů, které budu muset projít 3x. Proto bych potřeboval tu výdrž. A je jasně, že se bude co 20 minut dolévat, takže pauzy mít bude.

A jak píšete, české ručičky si nějak poradí. Když sem nyní stavěl vyvážečku dřeva s elektromotorem na autobaterie, taxe mi taky všichni smáli, že 800 W motor nemůže utáhnout půl tuny dřeva:-) Naštěstí uveze

Ve finále třeba vyrobím něco úplně nového:)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 65.138 (?), 31.3.2015 14:06

Zaujímavá otázka, zaujímavá cena.

Cene ľahko vyhovie Motúčko, ale baterky nevydržia.

Riešenie má cenu inde. Ide o tom či repas alebo nové. Ak nové; či Vari alebo Dakr. A či chcete 12 h denne chodiť alebo sa voziť.

 Ak chodiť stačí Dakr FD2-h + predný vozík (stačí nosič bez korby). V pohode uvezie 200 kg. Len ste na dvojnásobku ceny. Zložený sa zmestí aj do kufra.

Ak sedieť, potom prívesný vozík so sedačkou. Len sa zle zmestí na vozík za auto. Značky Agzat, Vari, Dakr. Motor čo najsilnejší - takže od 190 kubíkov vyššie.

12 h chodenia po poli so záťažou je nad moje sily, dokonca aj chápanie.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.14 (?), 30.3.2015 20:43

Na sekačkový základ zapomeňte.

  1. pojezdová převodovka má malou účinnost přenosu síly
  2. nůž nemůžete odstranit, slouží jao druhý setrvačník (je možné jej nahradit setrvačníkem, který bude mít menší aerodynamický odpor
  3. pojezd sekačky se ovládá minimálně jednou rukou, ale občas jsou potřeba obě.
  4. U levných sekaček se na hřídel pojezdové nápravy namotává neposekaná tráva, která dokáže stroj po krátkém čase zcela znehybnit.

Zkuste se zamyslet nad tím, když jednoúčelový rotavátor přezujete na kola, nebo na nože navléknete rukáv ze starého koberce. Aby se koberec neprořízl, mezi nože napěchujete spoustu starých hadrů. Do pojezdu jde 99% výkonu motoru, namísto 10-15% u sekačky (pak dojde k prokluzu v řemenici). Pokud vymyslíte nějakou skládací sulku (aby jste pojezd ovládal nohama a ruce Vám zůstaly na obsluhu postřikovače), mohlo by se vše vejít do kufru lidového vozítka jako byl Š-Forman. Na vozík za autem pak luxusně,

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 161.252 (?), 30.3.2015 20:49

Aha, takže sekačka je tedy asi opravdu na nic. Rotavátor MS 16 jsem před rokem prodal:) Tam jen vymyslet, aby se to nepřeklápělo a asi by to uvezlo i mnohem více. Ovládání postřikovače nebude nutné, to jen sepnu vypínač.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.14 (?), 30.3.2015 21:01

Pokud chcete úspornou elektrokočičku, tak stejnou pojezdovou sílu jako 5Hp sekačka by Vám dal elektromotor 600W 12V (DC motor 600W 12V S1) nasazený na převodovku RP-T2/S od Vari (z druhé ruky bez nožů a krytů nožů cca za 2k). Druhá/tažená náprava by nesla postřikovač a baterky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 161.252 (?), 30.3.2015 23:20

Přesně tenhle motor mám v tom povozu jak jsem psal a takhle maká.

Bohužel to na postřkovač už na baterie mít nemohu, protže bych jich na ty velké plochy potřeboval hodně. Nedovedu si představit jak bych někde v penzionu, kde budu nocovat dobíjel dvě baterky:))

Proto bych volil benzínový pohon a kanistr naturalu v autě. Asi to vypadá na nějakou úpravu ty MS16.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 131.55 (?), 31.3.2015 13:03

Díky Stando za připomínku, s odmontovaným nožem by motor sekačky při tomhle provozu asi rychle vzal za své, to mi nedošlo...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 37.253 (?), 31.3.2015 14:16

Zdravím, sekačky s vypínáním sekání jsou vybaveny motory s těžkým setrvákem a tak mají stabilní otáčky a snadné starty i bez nože.

Váš problém bych řešil komplexněji, proč tahat baterku, když by motor mohl pohánět krom jiného rovnou i čerpadlo. Případně alespoň alternátor a neustále dobíjet baterii. Není pravda, že převodovka sekačky přenese jen 20% výkonu motoru. Kam by se podělo zbylých 80% proměněných v teplo. To jsou dvě rychlovarné konvice, nějak to nesedí co? 

Využil bych třírychlostní převodovku ze sekačky, sehnal motor s těžkým setrvákem a vše ostatní dotvořil k obrazu svému. Standa.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika