Jaká je reálná svahová dostupnost traktorů s rozstřikem mazanými motory?



host - 245.17 (?) 
6.5.2015 22:45, zobrazeno: 15313x

Vybírám traktor tak okolo cca 50 tisíc na sekání zahrady, která je celá na mírném svahu tak mezi 10 až 15%. Mým aktuálním favoritem je Stiga 3084 H, která má ovšem mazání rozstřikem a v manuálu udanou max. dostupnost 17% tzn., byl bych v podstatě na hraně parametrů. Alternativy s tlakovým mazáním v této cenové relaci existují (Husquarna TC 130, MTD RE 130H) ovšem ani jedna se mi nelíbí. Husquarna je až moc malá a to, co jsem se na tomto fóru dočetl o značce MTD, mne nenaplnilo velkou důvěrou v cokoliv od MTD. Chtěl jsem se tedy zeptat, jaké jsou zkušenosti s reálnou svahovou dostupností rozstřikem mazaných motorů.

Mám totiž pocit, že výrobci tato čísla tak trochu hází od boku. Pokud jsem se např. díval do manuálů Husquarn a McCullochů našel jsem vždy omezení na 15° tzn. 27% naprosto bez ohledu na to, zda to byl stroj s tlakovým mazáním či s mazáním rozstřikem.
Na jedné straně tedy nechci koupit stroj, který bych provozem na hranicích možností mohl zničit, na druhé straně v podstatě nevím, zda tlakové mazání skutečně potřebuji či nikoliv.

           Jaroslav

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 50.8 (?), 6.5.2015 23:03
O motor se bát nemusíte, většinou to musí výrobci udávat na celý stroj tzn. aby se nepřevrátil i s obsluhou a to zejména v jízdě po vrstevnici.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.12 (?), 6.5.2015 23:17

Pokud je svahová dostupnost stroje odvozena od bezpečnosti proti překlopení, pak je to o umístění těžiště a momentu, který je potřeba na iniciaci překlopení stroje. Ta může být u některých strojů s úzkým rozchodem a vysoko položeným motorem dosti nízká.

Jinak, jak již v některých jiných vláknech tohoto fóra zaznělo, krátkodobě dokáže jakýkoliv motor pracovat i hlavou dolů (a nebo hlavou nahoru při konstrukci ležatého válce). Předklon nebo záklon motoru je většinou omezen na spolehlivost funkce karburátoru ale pro mazání motoru není kritický. Naopak náklon do boku karburátor zvládne dobře, ale omezení je buď stabilitou stroje nebo polohou, kdy už kliková hřídel míjí hladinu oleje a tedy neplní funkci rozstřikového ústrojí. Tam je z hlediska velmi podobných geometrií (daných kompresním poměrem 1:8) mezní úhel cca 30° + neco dle aktuálního stavu olejové náplně mezi min/max ryskami. Tlakové mazání je spíše omezujícím faktorem svahové dostupnosti, protože při vynoření sacího koše z provozní náplně stroj přestane mazat a jeho mazání rozstřikem je nedostatečné. Pozor, jsou ale i motory s olejovým čerpadlem a přitom mazané rozstřikem. Zde olejové čerpadlo plní pouze funkci oběhového pro filtraci, aby se prodloužil interval výměny oleje. Tam krátkodobý výpadek funkce filtrování oleje nemá vliv na kvalitu mazání.

Pokud chcete používat stroj Stiga 3084 nad hranicí papírové svahové dostupnosti, zjistěte si, kde má stroj těžiště při započítání stojící obsluhy o hmotnosti 120 kg a držící se volantu (mezní případ nastupování nebo vystupování z traktoru). Pak si zkuste přepočítat polohu těžiště se svou váhou a určete si odpovídající moment působící proti překlopení...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 32.163 (?), 7.5.2015 4:05
Ještě dodám, že jsem měl husqvarnu a stigu a tuším, že u obou strojů byl samostatně navíc nakreslen obrázek stroje s obsluhou a nejvyšším možným náklonem na A5-ce, kdyby náhodou majitel nečetl nic jiného, tak toto viděl.Holt si to může koupit každý, řidičák nato není.A s motorem to nemělo nic společného, vždyť i honda udává 30° boční náklon u motoru mazaném rozstřikem u vari, jinak by nešlo ani orat-to jen tak pro klid duše.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika