Jak udržet cca 1000m2 nevyužívané travnaté plochy?



ales_22 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (262) - 9.129 (?)
6.3.2015 20:58

Byly časy, kdy jsem pár sezón sekal plochu 2000 m2 elektrickou sekačkou socialistické výroby uvázaný na 3 nastavených prodlužovačkách jak pes u boudy. Jaký to byl zážitek se radši ani neptejte.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5   
                  
host - 243.245 (?), 10.3.2015 20:50
Ovečky stačí 1-2, bydlet tam trvale nemusíte. Známý to dělá tak, že na jaře koupí mladé a na podzim je snědí nebo prodají (většinou je snědli). Odpadá starost přes zimu. Horší je, že ve vašem případě, se to nejspíš nebude líbit dětem :-(
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 139.27 (?), 11.3.2015 21:28
Kde jste na takovou pitomost s ovečkami přišel. Proveďte sám s jednou ovečkou a uvidíte a co hlavně uslyšíte!!
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 6.3.2015 14:55

Jaká bubnovka, kdo tam mluvil o bubnovce?

A kmínky bez kůry? To se spíš oholí křoviňákem než rotační sekačkou. Viděl vůbec někdy křoviňák?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 91.178 (?), 6.3.2015 18:03

To píšete pro zasmání?Já sekem plochu o velikosti přibližně půl hektaru pravidelně osazenou stromky bubnovou sekačkou tak 6x ročně a stromky posekané nemám.Trávu nechám ležet případně se může dát jako mulč ke stromkům.To nedělám protože se do toho stáhli hryzci a hraboši.Křovinořez nepoužívám vůbec kdo má ten kravál poslouchat.Tuto plochu jsem sekal i elektrickou sekačkou chce to jen několik kvalitních kabelů ale zabere to hodně času.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 89.117 (?), 6.3.2015 20:38
To jste opravdu geroj! Rád bych se přijel podívat, ale o mé návštěvě by jste neměl vědět. Tak zvaný přepadáček. Možná by se mohla pořídit fotodokumence, aby bylo vidět jestli kecáte, nebo ne.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
ales_22 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (262) - 9.129 (?), 6.3.2015 20:58

Byly časy, kdy jsem pár sezón sekal plochu 2000 m2 elektrickou sekačkou socialistické výroby uvázaný na 3 nastavených prodlužovačkách jak pes u boudy. Jaký to byl zážitek se radši ani neptejte.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
chrestysek - (19) - 190.83 (?), 6.3.2015 15:38

Dekuji za obsahly popis :).

Jelikož sekačku už mám, zkusím to tak, jak popisujete a pojedu na otevřený zadní výhoz. Byla by to dost uleva, kdyby to takto vyslo.

Křovinořez mám v merku bud HECHT 146BTS, nebo Husqvarnu 128R. U HECHT je cena kolem 3300 a zaberu 44cm. Nevyhoda vaha (7-8 kg) s nutnosti asi vymenit rovnou strunu a strunovou hlavu za Al-ko a modlit se, aby nenastal zadny problem.  Husqvarna 6900,-, zaber 25 cm a vaha cca 5kg. Asi bude lepsi kvalita provedeni/materialu. Predpokladam na ty plotove veci a kolem stromu/keru/...  neni potreba mit neco extra vykonneho, ale rada bych neco spolehliveho. Nejsem kutil, co si vysoustruhuje novy spunt, kdyz se ulomi apd. Mate nejake doporučení i ohledně tohoto? Váha by mi až tak nevadila, kdyby to bylo jinak OK.
Diky!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
ales_22 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (262) - 9.129 (?), 6.3.2015 21:06

Určitě berte značkový křovinořez, i když bude dražší. CHECHT je právě z té kategotie "tu vysoustružit, tam zalepit...". Kromě Husqvarny se můžete podívat i na Stihl, to by měla být taky spolehlivá značka. Ale samozřejmě na aušus jde narazit v každé velkosériové výrobě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
ronyx - (15) - 3.246 (?), 7.3.2015 7:32

K tomu otevřenému zadnímu výhozu - z bezpečnostních důvodů se to nesmí hlavně proto, že když budete mít na sekané ploše třeba kámen, nůž ho tím otevřeným výhozem vymrští dozadu proti vašim nohám a může vám to způsobit úraz. Proto jsem psal, že používám otevřený zadní výhoz, ale chodím vedle sekačky - mimo výhoz. Co se týká sečení - když je tráva nižší (řidší), seču na plný záběr, když je hustší (vyšší) jedu třeba půl záběru. Celkově to není třeba moc řešit - prostě seču a při pohybu podle potřeby směruju sekačku víc nebo míň do trávy. Je to o cviku - jako ostatně všechno. 
Ke křovinořezům. Prohlédl jsem jak ten Hecht 146 BTS, tak tu Husqvarnu 128 R (odkazy jsou na stránky výrobce nebo dovozce - werco je výhradní dovozce Hechtu, proto nahoře také najdete v menu i servisní síť - doporučuju prostudovat). Výkonově je na tom lépe Hecht, váhově Husqvarna. Cenově koupíte 2x Hecht za cenu 1 Husqvarny. Když vezmeme v ůvahu, že křovinořez budete používat pouze na sečení okolo stromků a okolo plotu, pak se dá říct, že celkově budete s křovinořezem pracovat cca 4-5 hodin ročně při sečení celé zahrady 4x za rok. Z toho mi vychází, že nároky na křoviňák budou zcela minimální. Proto bych se nebál jít od toho Hechtu - nejvíc zatížená část křoviňáku je stejně strunová hlava a i ta vás při vašem minimálním použití možná přežije (odírá se pouze střed taháním po terénu a poklepem k výsuvu struny a pak se vymačkávají vodící pouzdra struny). O Husqvarně (či jiném značkovém křovinořezu) bych uvažoval, pokud bych tu vaši rozlohu měl sekat celou 4x ročně a pak bych ale zas volil výkonnější verzi.
K váze křovinořezu - k obou vámi vybraným typům jsou v základu dodávány popruhy na obě ramena - to je základní výhoda, protože lze křoviňák dobře vyvážit pro práci. Při rozložení váhy na obě ramena a dobrém vyvážení váha stroje nehraje zas až takovou roli. Stroj je třeba na popruzích vyvážit tak, aby hlava byla těsně nad terénem a jen lehkým tlakem (tahem) ruk jste si regulovala výšku sečení. Každé jiné vyvážení je zbytečná dřina. Samozřejmě je potřeba k tomu také správně seřídit řidítka, abyste ruce při práci měla v pohodlné poloze - ne křečovitě napnuté či naopak pokrčené.
Křovinořez Hecht má jednu zvláštnost - dělenou hřídel, což někdy může být výhodou a někdy naopak nevýhodou. Výhoda je v tom, že když potřebujete stroj převážet složíte ho bez problémů do auta. Nevýhoda je v tom, že při sestavování stroje je potřeba dát si záležet na pečlivém sestavení té hřídele - při nedokonalém zasunutí a upnutí obou částí hřídele do sebe dojde k opotřebení unášecích částí s oprava se nevyplatí. Takže na to je třeba dát opravdu pozor.
Za mne tedy, pokud mohu doporučit, koupit ten Hecht (viz výhody/nevýhody výše) a používat ho tak jak ho koupíte - výměnu hlavy udělat až v případě potřeby, měnit ji hned je zbytečné vyhazování peněz. A samozřejmě před koupí na mnou odkazovaném webu prostudovat vše. co se stroje týká (sekce "časté otázky").
Poslední, na co budu reagovat, je přesnost sečení okolo stromků a plotu. S bubnovou sekačkou sečete s přesností +-5cm, pokud to jde hodně dobře. S rotační sekačkou s přesností +- 2-3cm. S křovinořezem lze sekat s přesností 2-3mm. takže při pečlivé práci nepoškodíte ani stromky ani plot. Mladé stromky jsou na poškození kůry hodně háklivé, tak opatrně. Jednu radu - pokud chcte sekat s křoviňákem opravdu přesně (třeba i to jedno jediné stéblo trávy), je potřeba sekat zásadně pravou stranou a při sečení couvat. Křovnořez je tak tlačen odporem trávy od stromku do volného prostoru. Při obráceném postupu vám odpor trávy tlačí nástroj proti stromku (překážce) a sekání nikdy není přesné a hrozí poškození třeba toho kmínku stromku. Doporučuji předem (než půjdete sekat okolo stromků) si to vyzkoušet někde na volné ploše (třeba u nějakého kolíku zapíchnutého do země). 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
chrestysek - (19) - 190.83 (?), 10.3.2015 9:26

Dekuji opet za obsahle rady :). Zjistila jsem, ze bych mozna i mela dodavatele Hecthu dokonce kousek od baraku, tak bych ho mozna mohla risknout, pokud bude zajistovat i servis. 

Na stromky si budu davat pozor, to by me asi zdeptalo si je tam zdecimovat.

Zacinam i vazne uvazovat i o nejakejm zahradnim projektu si nechat vypracovat, aby se casem sekana plocha zmensila (vysadba nejakych rozsahlych ploch keri apd.).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika