El. predlzovacka 100 m



Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 7.210 (?)
13.12.2008 21:21

Cituji:

"Na jeden konec namontujete zástrčku, na druhý zásuvku a je to!"

Ten konec  :"A je to!" bych doporučoval vytesat jako epitaf na náhrobek, pokud by Vás (A skutečně Vám to nepřeji)  Vaše lehkovážnost připravila o pobyt v našem slzavém údolí.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  6   
                     
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 7.210 (?), 14.12.2008 3:20

Prosté vedení v domě nikdy nedosahuje délky stovek metrů. Výjimečně desítek. Počítám samozřejmě délku jednotlivé větve, nikoli sumární součet. Navíc - vedení k silovým spotřebičům soudný projektant doporučuje vést průřezem 2,5 mm2.  V projektové dokumentaci se počítá s tím, aby spotřebiče s vysokým odběrem (trouba, pračka a podobně) byly na svých sólových větvích vedení. Norma počítá s přechodovými odpory, ztrátami ve vedení, úbytkem napětí, jeho oteplením (vedení).  Vedení je navíc chráněné a nedochází (nikde) ke snížení průřezu.

Pokud zapojíte dlouhou prodlužovačku, pak na 100m máte při průřezu 1,5mm2 úbytek napětí okolo dvaceti volt, řeknete si, to není příliš, ale přidejte k tomu přechodový odpor v zásuvkách a zástrčkách, fakt, že frekventně používané prodlužka trpí na lámání drátků ve svazku - na některých místech se tak snižuje aktivní průřez a tedy dál zvyšuje odpor.Napětí v prodlužce dále klesá.. Zcela pomíjím fakt, že některé asijské prodlužky mají menší aktivní průřez, než je deklarováno - no a do takové soustavy zapojíte třeba pilu- ty hobby jedou na doraz, co se týče vinutí (z hlediska proudového), a co se stane? Pokud začnete řezat - tak se musí mechanický výkon nějak vytvořit, pokud zapojíte do obvodu ampérmetr, uvidíte, jak při řezání letí proudy nahoru. A my jsme na dlouhém prodloužení, napětí je nižší, ale ne o "ideálních 20V", ale díky popsaným jevům třeba i o 30, nebo 40, na starých nevhodných prodlužkách i více V. Ale P=U x I. Takže proudy letí nahoru, teplota kabelu též, je-li navinutý, teplota letí v hloubce navinutého kabelu vzhůru. I když nedojde k poškození kabelu, technika na konci, zvlášť ta hobby dostává zahulit (hobby mají menší rezervy v průřezech vinutí motorů), vinutím motoru protékají při odevzdání stejného výkonu při nižším napětí logicky vyšší proudy. Majitel se pak diví, že tu pilu, nebo jiný stroj zase veze do opravny, co že je to za šunt...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 7.210 (?), 13.12.2008 21:21

Cituji:

"Na jeden konec namontujete zástrčku, na druhý zásuvku a je to!"

Ten konec  :"A je to!" bych doporučoval vytesat jako epitaf na náhrobek, pokud by Vás (A skutečně Vám to nepřeji)  Vaše lehkovážnost připravila o pobyt v našem slzavém údolí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1575) - 73.206 (?), 13.12.2008 23:17

Pánové, končím tuto diskuzi, motá se stále kolem mého očekávaného špatného konce zapřičiněného mou prodlužovačkou.  Až se tak stane, kolega Vysloužil vám dá vědět.

Do té doby si já budu po zahradě rozvádět proud jako dosud a vy si dělejte, co uznáte za vhodné a pro vás bezpečné. Konec konců největší riziko úrazu proudem představuje přeseknutí či přeříznutí kabelu, a to na délce vůbec nezávisí.

A je to!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1575) - 73.206 (?), 14.12.2008 10:01

Ještě poslední reakce na noční příspěvek pana Chemického Aliho:

"Pokud začnete řezat - tak se musí mechanický výkon nějak vytvořit, pokud zapojíte do obvodu ampérmetr, uvidíte, jak při řezání letí proudy nahoru. A my jsme na dlouhém prodloužení, napětí je nižší, ale ne o "ideálních 20V", ale díky popsaným jevům třeba i o 30, nebo 40, na starých nevhodných prodlužkách i více V. Ale P=U x I. Takže proudy letí nahoru,..."

Tedy nevím, elektrotechnické školy nemám, ale přece jen jsem se učil fyziku na střední a dosud jsem se zřejmě mylně domníval, že s poklesem napětí klesá výkon spotřebiče a nestoupá proud jím tekoucí. Podle Vaší teorie by musel být proud při nulovém napětí nekonečný..., což je evidentně v rozporu s pozorovanou skutečností. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 217.144 (?), 14.12.2008 16:26

Nemam v tomto velmi jasno, ... rast prudu mozno nie je v kazdom pripade. Mozno to zavisi od vnutorneho odporu spotrebica. Asi v niektorych situaciach naozaj moze dojst k narastu prudu ak klesne napatie, ked sa vykon kompenzuje vyssimi prudmi. Je tu nejaky elektrikar, co by to vedel rozsudit?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 217.144 (?), 14.12.2008 16:20

co sa tyka 24 a 240 V ziarovky myslel som to inac. Dve riesenia na rovnaky vykon jedno z toho riesenie cez trafo na 24 V. Mensie napatie pri rovnakom vykone ziada vacsi prud a kabelaz s hrubsim prierezom ako by to bolo pri 240 V svetlach. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 7.142 (?), 14.12.2008 19:40
Je tady uváděno příliš mnoho omylů, pokusím se je uvést zčásti na pravou míru. Skutečné napětí v zásuvce bývá většinou vyšší, než je stanovených 230V, toleranci norma povoluje i v rozvodné síti. Takže pak není úbytek na konci tak dramatický. Samozřejmě jde i o stav celého rozvodu od sítě až ke spotřebiči i o situaci v provozu dalších připojených spotřebičů, ale pro hobby přístroje toto vše nemá až tak velký vliv, hůře jsou na tom počítače či televizory. Často ale díky napětí příliš vysokému či jeho kolísání. Ohřev vodiče nějakou dobu trvá - ale pila stále neřeže, tzv. činitel soudobosti u nás kutilů nebývá vysoký. Jinak je tomu např. u el. boileru, kde odběr je několik hodin stálý a plný. Ve skutečnosti nejčastější jsou problémy s mechanickým poškozením kabelů a pak také v krabicích či zásuvkách, vystavených dlouhodobě větším odběrům, blízkým štítkovým. Zásuvka na 10A, je-li jim vystavena dlouhodobě, spolehlivě vyhoří. Problém dělá i "tečení" hliníkových vodičů pod šroubovými spoji v krabicích - málokdo je dotahuje, nalomený vodič při montáži, neodborně vyrobené prodlužky atd. atd. Ale kabel na špulce - mi zatím problémy nedělá. K uvedenému nárůstu proudu: Je možná tato příčina: Při nižším napětí je skutečně nižší výkon motoru a snáze se přibrzdí až zastaví. Zabržděný motor je obdoba zkratu - odebírá vysoký proud, vyhazuje jištění, ev. "odejde", jednofázové jsou na přibrždění zvlášť citlivé. Jediné, co mohu doporučit: Vše kolem elektriky ponechte odborníkům a svá zařízení si často kontrolujte ve vypnutém a odpojeném stavu, zda vizuelně, mechanicky nevykazují závadu. A také dodržujte návody. Z.E.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 234.140 (?), 15.12.2008 13:57

 Drobne doplnenie prispevku.7.142 (?), 14.12.2008 19:40:  Som toho nazoru, ze p. Z.E. velmi dobre popisal rad praktickych aspektov problematiky el.napajania el.spotrebicov v sietach 230/400V.  Mozno by som len doplnil pohlady na -narast prudu pri poklese napatia na svorkach elektromotora.  a  -"kabel na spulce".

    Co sa tyka narastu prudu pri poklese napatia, je to v zasade jasne:  Proti prudu pretekajucemu el.motorom posobi hlavne vplyv indukcnej reaktancie,  co sa (len z didaktickeho hladiska) povazovat za akysi "premenlivy odpor". Takze pri nemennom el. napeti po zapnuti el.motora stupa velkost pretekajuceho striedaveho prudu motorom a tym aj jeho indukcna reaktancia az po stav, kedy su tieto dve "protisily" v rovnovahe (z didaktickych dovodov v tomto priklade vynechavam vplyv cinnej aj kapacitnej reaktancie, ktore nie su dominantne, ale v realnom svete sa pripocitavaju k induktancii. ) a tento stav pretrvava v rovnovahe az do doby, kedy poklesnu otacky (z vlastnej definicie indukcie - rychlost ktorou vodic v elektromagnetickom poli pretina elmg.silociary), alebo AK POKLESNE napajacie napetie, cim by poklesol aj pretekajuci prud, a tym by poklesla aj indukcna reaktancia (zase z definicie), ale pokles induktivnej reaktancie vyvola ZVYSENIE PRUDU tecuceho elektromotorom. Tato zavislost vsak nie je linearna a nedaju sa z toho odvodzovat zjednodusujuce nezmysly. Je to vsak jednym z dovodov, preco sa niekedy laicky hovorovo tvrdi, ze 1KW elektrickej pily je viac ako 1kW benzinovej pily. Fyzikalne je to samozrejme jedno, kW ako kW, lenze ta elektricka si tak akosi "prida" pri pretazeni (a mozu tomu napomoct aj boost-obvody), kdezto benzinovy motor pri pretazeni "straca" vykon, lebo poklesom otacok je pracuje v casti vykonovej krivky s nizsim vykom aj krutiacim momentom. Preto to pilcik pocitovo vnima rozdielne. V strucnosti asi tak.

   Co sa tyka navinuteho kablu na spulce, zmienim iba maly pribeh o Darwinovu cenu, zo zivota, z praxe, ale doma to neskusajte!  :o)  Chlapik tu od nas, (dobre ho poznam), si potreboval rychlo vyriesit napajanie svetiel vianocneho stromceka. Ako muz cinu, skocil do garaze, doniesol spulku s 50m / 1mm2 kablu, nechal ho zvinuty, umne ho skryl za stromcek a napojil z neho svetla vianocneho stromceka (iba cca 0,3Ampera/230V!), ktore nechal trvalo svietit. Este stastie, ze kvoli stresu nemoze spavat, tak isiel v noci do obyvacky a tam uz kopa dymu, co sa tavila izolacia na zvinutej predlzovacke na spulke... Uz vobec sa mu nelenilo zajst az do hypermarketu a kupit si 5m predlzovacku... Este ze dobre dopadlo...  ___pooh.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 252.44 (?), 16.12.2008 19:58

Pridam tak trochu svoji do mlyna. Kdyz mate velky ubytek napeti, tak se maximalne vrtacka... nerozbehne. Podpeti. Problem nastava jinde. Zkrat tzn. silny narust proudu ktery vznikne: na zarizeni/ kabelu nebo clovek proti "zemi" (coz je pus... r). Pri spravne impedanci obvodu zkrat vytvori takovy proud ktery jistic vybavi V pripade dlouheno vedeni, tento vypinaci proud kabel utlumi. Jistic "nevidi" zkrat a vesele drzi obvod sepnuty. (u cloveka je to trochu jine, tvori odpor) Zarizeni shori, clovek umre. Resi se to proudovymi chranici na 30mA, ktere hlida vektorovy soucet proudu. Kazda vernkovni zasuvka by mela mit proudovy chranic. To plati i pro "nepevne" ulozene kabely.

Vetsina motru s moznosti regulovani otacek: vrtacky, pracky... je komutatoroveho typu- kartacky.  Nekdy samodomo pouziva asynchronni motory spoustrene "natvrdo" se pri velkem ubytku napeti- dlouhe kabely s malym prurezem- nerozbehnou (zaberny proud az 10x jmenoviteho). Pri pouziti frekvencnich menicu je to bez problemu.

Hlavne jde o zivot a ten za tech usmolenych 1000 Kc stoji. Kdo nekdy zustal na dratech, tak vi o cem mluvim. Miras

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
<  6   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika