Drtič nebo štěpkovač



Stránky: 1,  2   
host - 66.88 (?) 
12.8.2014 15:04, zobrazeno: 20512x

Ze sadu mám každý rok hromadu dřevního odpadu z prostříhávání stromů a to jak suchých větviček tak a to hlavně konců olistěných větví . Potřebuji to průběžně likvidovat a to nejlépe do kompostu. Pro rychlejší rozklad v kompostu bych to chtěl co nejvíce rozmělnit.  Větve do průměru cca 4 cm včetně zeleného olistění, mokré i suché.  Poraďte co zvolit na likkvidaci při použití během celé sezony.

Děkuji Josef

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
centsm - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (82) - 118.192 (?), 12.8.2014 22:14

Do kompostu radím drtič. Štěpkovač dělá dřevní hmotu v rozměru několika cm a drtič v mm. Sám jsem začínal hoby el.drtičem, ale nevydržel zatížení. Potom jsem měl krátce štěpkovač, jenže kompost se rozkládal několik let. Nyní mám motorový drtič větví do průměru 5cm a jsem nadmíru spokojen. Skutečně dělá 5cm a je velmi rychlý. Do roka drtím asi 6m3 větví.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 10.60 (?), 12.8.2014 23:07

Hrubsie vetvy vie kazdy zuzitkovat na kurenie, ale co s tymi tenkymi. Maloktory drvic si s tym vie poradit. Len sa to namotava, zapchava... Poradte zahradkari.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 176.91 (?), 13.8.2014 6:11

Drtič je stroj, do kterého převážně tlačíte svazek větviček.Jakmile přestanete svazek tlačit, nic z toho nepadá.

Štěpkovač je stroj, ke kterému jednou přitlačíte svazek větviček a už si je převážně posouvá sám.Vy se věnujete dalšímu svazku a jeho přípravě na drcení.Takže rychloběžný drtič a pomaloběžný štěpkovač.Aby jsme si rozuměli.            

Mám pravdu a nebo už dělají drtič, který si sám posouvá na nože? Jestli ne, tak proč bych si ho měl kupovat?

Velikost štěpků a vhodnost do kompostu.?Tak vše, z čeho já udělám štěpku, protože po drtiči u kterého jsem umíral bezmocí jsem si koupil štěpkovač, tak ani deko jsem nikdy nedal do kompostu.Vše dáváme na mulčování ke keřům, cestiček mezi jahodama, rajčatama a máme málo.A velikost štěpky?Cpeme tam od jehličnanů a ž po nějaké měké stvoly, které by jste do drtiče an nedali.Velikost?No když tam necpu 4cm větve, taky proč, tak je malá.Drť máme v ruce jenom jednou, po roce ji nikdy nevidíme, že by jsme poznali, kde byla cestička.Proč bych si proboha měl kupovat drtič, brousit nože a tlačit to tam?To bych chtěl vysvětlit.

Kompost?To je taky umění.Jak míchat sušinu a mokřinou šlapat, nešlapat,bakterie, žížaly,nebo přehazovat.Zalívat.??I piliny tam můžete najít když to špatně do kompostu uložíte.To jsem chtěl naznačit.A to nejsem žádný zahradník.Jen koukám když to přehazuju a je to potřeba.I JZD přehazovali komposty

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
centsm - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (82) - 118.192 (?), 13.8.2014 16:21

Mám plynové topení, nemohu pálit štěpku, tak drtím na drtiči HECHT 6159. Drtič poměrně úspěšně vtahuje větve k drcení. A to drtím každoročně i kroucenou vrbu, která má měkké, tenké a asi 4m dlouhé větvičky. Když se v komoře vzepřou a nože na ně nedosáhnou, tak tomu pomohu silnější větví nebo dodaným pádlem. Nože jsou z tvrdokovu a bez boušení vydrží asi 1/2 roku. Ikdyž všude píší, že má automatické natahování větví, tak ten můj nemá. Musel jsem ale vyřezat větší otvor v podavači, aby se daly zpracovávat i tvrdé a všelijak pokroucené větve.

A kompost až tak velká věda není. Jenom dřevní hmoty nesmíte dávat víc než ostatní hmoty a občas prohodit trochou hlíny nebo kompostu pro aktivaci procesu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 13.8.2014 17:34

Rozdíl mezi drtičem a štěpkjovačem netkví v tom, že by jeden větve vtahoval a druhý ne. V ideálním stavu (rovné prutry)  vtahují oba. Po zkušenosti s dvěma drttiči a třemi štěpkovači bych dnes drtič nechtěl ani zadarmo.
1. Většinou dělá dost velký randál, a to nejen levné typy
2.. Vibrace se přenášení přes drcenou větev do rukou
3. Kůra ze syrových prutů - např. vrby se namotává na hřídel a vyčištění vyžaduje poměrně náročnou demontáž
4. Drť se dá kompostovat, ale nejde s ní topit. Naopak se štěpkou jde obojí. I velké naštěpkované kouzsky jsou částečně rozmáčknuté, takže tlejí bez problémů
5. Třebaže štěpkovač se točí pomalu, větve drtí podstatně rychleji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 192.242 (?), 13.8.2014 17:53

pozor na teccnické parametre, niektorým výrobcom a predajcom je štiepkovač a drvič to isté. Už sa vyrábaju i drviče s automatickým posuvom alebo vtahovaním, nech už to pomenujeme akokolvek, no na tích na ktorých skutočne funguje stoja pomerne pekný balík. Drvič to robí pomerne pomali a hlučne a zvláda len polovičnu hrubku konárov pri rovnakom priemere a musíte to tam tlačit, štiepkovač to robí v porovnaní ako rýchlik a tihchšie, vačšinu vetiev si vtahuje sám, no listy mu velmi nejdu a ked to nastavíte aby ich porezal, tak sa opotrebuva. Na štiepkovači sa zvačša dá utupené ostrie nabrusit, na štiepkovači nie, musí sa menit podperná doska a nož. Na konáre rozhodne radšej stiepkovač.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 176.91 (?), 13.8.2014 18:35

Píšete - Na štiepkovači sa zvačša dá utupené ostrie nabrusit, na štiepkovači nie, musí sa menit podperná doska a nož. Na konáre rozhodne radšej stiepkovač. - Myslel jste asi to první jako drtič že.? I to druhé se dá nabrousit, nemusí se měnit operná deska ta se potom seřídí. Měnit se musí, když si nekdo umane že bude štěpkovat listí nebo že to musí dořezávat. Pak to stále dotahuje až z operné desky nadělá piliny.Jinak jsem rád, že máme v nečem stejný názor.Je to internetová diskuse.Někdo si koupí drtič a vychvaluje ho až do nebe. Štepkovač je drahý, protože má planetovou převodovku (provedení nic moc) ale na těch šest sedm let to stojí za to.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 192.242 (?), 14.8.2014 10:21

stretol som sa stím, že štiepkovač bol označený a predávaný drvič. Na vačšine drvičov je jednoduchý nož, ktorý sa dá nabrusit, ked sa to robí pravidelne a nie je opotrebený, dokonca ho je možné často i otočit. životnost ale nie je velká, či sa ostrí alebo nie, len podstatne horšie a pomalšie pracuje.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 192.242 (?), 14.8.2014 10:24

máte pravdu, ako prvý tam mal byt drvič. Ospravedlnujem sa

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika