Čím sekat zahradu ve svahu - plocha přes 2ha



Stránky: 1,  2   
host - 11.196 (?) 
26.4.2010 17:46, zobrazeno: 20200x

Obracím se na zkušenější kolegy "sekáče" s radou či lépe vlastní zkušeností jak co nejlépe pečovat o starou (vzrostlé stromy) zahradu bohužel většinou ve svahu. Doposud sekám MF-70 s lištou 120cm, ta svah zvládne, ale trávu v dnešní době kdy není odbyt na seno musím ještě složitě uklízet a chozením s hráběmi, či za sekačkou trávím mnoho letních víkendů. Zkusil jsem si půjčit mulčovač Hurricane F-600, ale s šíří záběru okolo 60cm to není žadná sláva a obě sezóny to vzdal pro nějakou poruchu druhý víkend plného zápřahu. No a zahradní traktůrek (myslím StarJet) ze sousedství měl bez šípových kol problém ještě než se zanořil do vzrostlé trávy kde to vzdal úplně.  Bohužel nevím kam se obrátit o radu tak pokud se někdo podělí o vlastní zkušenost co funguje budu moc rád.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
víítek - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (573) - 6.15 (?), 29.4.2010 16:47

Kupte si ovečky. Na jaře vypustíte, na podzim zabijete.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 90.168 (?), 29.4.2010 17:09

V létě zajeďte na dovolenou do Alp a koukejte čím tam sekají. Možná zároveň natrefíte na možnost koupě něčeho staršího použitelného. Po vesničkách je vidět všelicos, co funguje na alpských svazích to funguje všude. Znalost jazyka je výhoda.   Gl.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 29.4.2010 17:24

Ono jde především o to jak velký ten svah je, myslím %. Bývají občas na bazarových stránkách ke koupi "horské sekačky" se samosběrem. Plocha 2 ha už není zahrádka, to je celkem slušná louka. Co takhle trávu nabídnout místním myslivcům? Tedy od posekání až po usušení . Často mi ti lenivější oponují větou : " a kde mám to seno sehnat? "! Tak jim vždy říkám " u Pražáků na zahradě" nasekej, nasuš a budeš mít na přikrmování v zimě, už ale nedodám "a já se s tím nebudu muset drbat "  .

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 58.185 (?), 29.4.2010 17:34

CrossJet 4x4, to je mašinka na svahy jak stvořená.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 17.173 (?), 29.4.2010 23:10

Doporučil bych rider. Musíte ale počítat, že to něco stojí a musí to být varianta s náhonem na všechny čtyři a s tlakovým mazáním, takže minimálně 17k.

Pokud si pořídíte levnější variantu - ovečky, musíte udělat dvě věci. Postavit jim přístřešek, pro případ nepříznivého počasí, jinak vás sežerou ochránci zvířat. A pokud chcete uchovat stromy, tak je obalit proti okusu.

M.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 221.218 (?), 13.5.2010 13:04

Dobrý den, přístřešek na ovečky nepotřebujete,  ovce je zvíře pastevní a běhá venku, ať je jak je. Když je opravdu hnusně, lehne si pod strom, i když má přístřešek. To mi věřte. Okus je problém, opravdu obalte pořádně. Starší stromy většinou neberou, ale co je mladé, to má smůlu. Obojí znám z vlastní zkušenosti.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 0.146 (?), 22.3.2013 7:19

Krásný den měl bych otázku potřebuji poradit vlastním 4 ha pole moje myšlenka je 3 ha pronajmout a na 1 ha nechat nasít vojtěšku na sušení a krmení pro zvířata zatím vlastním novou vari s oběma převodovkami s rotační sekačkou odvoz píce bych ze začátku udělal mikrobusem s velkým vlekem ale do budoucna přemýšlím o nákupu traktoru a nevím jestli T4K14 nebo zetor6911 oboje je to v pruměru za 80000,- ale malotraktor zaparkuji v dílně a velkej bude překážet na dvoře i ta udrřba a díly na malotraktor je levnější provoz taky určitě nechci pole orat max řádek brambor

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
rades - (8) - 73.236 (?), 13.5.2010 12:07

Také vlastním starou zahradu s plochou několika tisíc metrů, každý rok jsme sekali varinou a sušili. Jenže už nejsou lidi, takže jsme dobytek zrušili a pak vyvstala otázka co s trávou? Takže jsme loni koupili rider s mulčovací jednotkou. Celou sezónu jsem zahradu sekal ob týden až čtrnáct dní. Sběrací zařízení na rideru nemám, ať si říká o tom kdo chce co chce, mulčování jsem měl zapnuto pořád a ničemu to neškodilo. Trávu jsem nesbíral, přesto se na zahradě vytvořil pěkný pažit, radost pohledět! Letos dělám to samé a dělám to rád. Do zahrady už nemusím chodit jen kvůli práci, můžu se tam chodit prostě jen tak kochat. Sousedi se mě teď ptají, kdy začnem hrát golf:) Zahradu mám mírně svažitou, takže jsem si pořídil nejlevnější variantu od HQ, vy byste se měl poohédnout po vybavenějším stroji. Jakou značku, jaký model, toť diskuse pro lidi, kteří můžou srovnávat! A rider nebo traktor? Jednoznačně rider: Je obratnější, co sečete vidíte před sebou. A když umí mulčovat, přestane Vás zajímat, kam s tím:)

Radek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
rades - (8) - 73.236 (?), 13.5.2010 12:17

Kromě toho je potřeba zahradu na jaře a na podzim projet bránami. I když to pak vypadá ošklivě, povrch se srovná a trávník provzdušní.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika