Čím sekat 2ha louky



Stránky: 1,  2,  3,  4   
permartin - (3) - 234.69 (?) 
28.7.2015 17:05, zobrazeno: 26534x

Zdravím,

hledám stroj pro úpravu louky necelé 2ha. Louka je členitá a v poměrně velkém svahu. Zatím uvízl v mém hledáčku jednoosý malotraktor a to buď VARI nebo DAKR s mulčovacím nástavcem. Nechci za tím traktorem běhat, protože to bych se docela nachodil, ale vzhledem ke kopcovitému terénu to nejspíš sedačku neutahne (prokluzují kola). Protože chystám stavbu a terénní úpravy pozemku, chtěl bych mít možnost rozšířit na nějaké motorové kolečko pro transport materiálu.

Co byste poradili? Budu vděčný za jakoukoliv radu.

Martin

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 65.138 (?), 28.7.2015 18:30

Ako majiteľ FD3 s mulčovačom radím: najmite si suseda s normálnym traktorom a mulčovačom. Je úplne jedno či Vari alebo DAKR, do kopca vás to na sedačke neutiahne, záhradný traktor nezvládne terén... Zostáva len niečo nad 35 (30) koní. Aj TKZ je slabé. Môže experimentovať na vlastnú škodu, alebo zaplatiť zlomok škody niekomu, kto má techniku na to určenú.

Ak chce motorové kolečko, tak to sa volá motúčko, ak chcete kosačku, ktorá pripojí nástavec s korbou, odporúčam FD2H s diskovou kosačkou. Na vysokej tráve sa trápi aj mulčovač.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
permartin - (3) - 234.69 (?), 28.7.2015 19:17

To jste mi poradil přesně to, co nechci slyšet smiley

No teď je stav takový, že mi to tam soused (obhospodařuje skoro všechny louky v okolí) seká traktorem, ale trávu pak odváží na krmení. Mám pocit že se tím půda vyčerpává, protože se stále jen materiál odváží, ale nic nepřidává (nevím, jsem laik). Chystám se tam i něco málo zasadit a nechci tomu traktoristovi neustále vést ruku, aby mi tam neposekal něco co nechci.

Trošku jste mě zklamal s FD3, myslel jsem že těžší stroj je schopný mulčovač a sulku utáhnout a neprokluzovat. Co sekání/mulčování po vrstevnici? Jakou to má stabilitu? Není to zas tak brutální stoupání, přeci jen traktor to po vrstevnici seká a neskutálí se. A opravdu se mulčovač s FD3 na vysoké trávě dusí?

Motůčko není to, co jsem si představoval. To bych se ulítal. Ale zajímavý tip. Díky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 223.253 (?), 28.7.2015 20:30

Dobrý den, vaše reakce je přesně ta laická.  Na vašem místě budu tomu, kdo mi louku poseká děkovat, jinak ji máte za tři roky zaplevelenou a porostlou náletovými druhy nežádoucí vegetace.  Mate li dojem, že se nic nedodává, můžete tam rozhodit hnojivo průmyslové nebo jakékoliv statkové. pak teprve uvidíte, kolik trávy si bude ten ochotný traktorista odvážet.  Hospodářství není hra, jako v televizi. Vaší šancí je požádat o dotace na údržbu pozemku  nebo ji ponechat někomu pro pastvu, možností je více. Ale bez mechanizace je naivní představa, že to zvládnete sám.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 59.177 (?), 29.7.2015 8:42

Naprosto souhlasím najít někoho kdo mi poseče a udržuje 2ha jen za odvoz hmoty je zázrak, ty 2ha ve svahu na malou mechanizaci není.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
permartin - (3) - 234.69 (?), 29.7.2015 9:56

To jsou ty základy, které mi chybí Opravdu nevím jestli se louka hnojí nebo ne, přeci jen jsem městské dítě... Ale učím se rychle:) Na druhou stranu vidím tady v okolí co udělá neudržovaná louka (je plná šípkových keřů) a neudržovaný sad (teď už spíš les) a neudržovaná zahrada (za 20 let už bez debat prales), takže chápu že sekat a udržovat se to prostě musí.

Osobně by se mi tam líbila pestrá louka s pár ovocnými stromy, četl jsem že se to musí sekat často, ne jen dvakrát ročně a pokud možno co nejlehčí mechanizací, ideálně ručně. Kosu mám, ale je to dřina a v podstatě bych asi nedělal nic jiného než to. Takže hledám něco použitelného, ale zas abych nemusel kupovat traktor. Mám totiž k tomu ještě zahradu/sad přes 3tis metrů, která má ještě větší sklon než ta louka. Sousedi to tu sekají převážně křoviňákama. Taky jsem to zkusil, ale je to neskutečný randál. Z té louky jsem dal křoviňákem asi pětinu a pak ho odložil jako na tu plochu nesmyslný.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 168.18 (?), 29.7.2015 17:56

Múžete být šťastný, že máte souseda, který louku poseče a sklidí, aniž by po vás za ty služby něco chtěl. Velmi často to funguje jinak, ten, kdo seče a sklízí chce nájemní(pachtovní) smlouvu, aby získal dotace, jinak nehne prstem. A že máte pocit, že mizí tráva a půda se vyčerpá? Každý druhý by si přál, kdyby té trávy nebylo tolik.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 193.20 (?), 29.7.2015 3:19

I louku je nutné hnojit, aby z ní něco bylo. Je nutné ji také opečovávat, ale hobby mechanizací na tak velké ploše to nejde.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6460) - 9.135 (?), 29.7.2015 8:24

Hnojit je i není. Záleží, zda je potřeba nějaký výnos. V okolí má farmář hodně pozemků zalučených a krom kravinců od Herefordu, který je tam celoročně to ničím nehnojí. Tedy se z půdy stále jen bere a nezdá se, že by nějak strádala. Jednou za rok to přejede cepákem, ten to porovná a rozemele šťovíky. Další malé kousky luk se jen každoročně jednou posečou a usuší. Ničím se nehnojí a taky za ty roky nepozoruju zhoršení, tráva je tam metrová. Druhá věta platí. Dva hektary jsou pro hoby hodně. Řešení je víc, ale je potřeba aby si tazatel uvědomil co chce a případné následky toho, co provede. Když to poseče, je to třeba taky obrátit, shrnout a odvézt. Když tam nasází cik zak nějaké stromy aby to bylo romantické, žádnej traktorista tam nevjede. Dneska už neseče strýček ve vestě, ale traktory jak stodoly se záběrem 10 metrů a sbírá se samosběrem se kterým jen tak někde neotočí. Ručně mu to tam hrabat nikdo nepůjde.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 189.156 (?), 29.7.2015 9:08

Bez nějakého přidatného hnojení docháí po určité době k proměně vegetace. Ustupují druhy náročné na živiny jako psárka, nebo böjíbek a objevují se jiné druhy trav, které netvoří tolik biomasy a samozřejmě květnäté byliny. Louka je z přírodního hlediska poté výrazně cenější než louka hnojená umělými hnojivy. Ideální je samozřejmě kosit louku kosou, ty dva hektary je už ale mimoi možnosti průměrného sekáče.  Ovšem nechat to obhospodařovat zemědělce obřími mašinami a proto tam nic nevysadit to je cesta do pekel.

           Ing. Fidla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika