Antiskalpovací kolečka u traktoru - nezbytnost?



host - 204.49 (?) 
12.7.2013 11:33, zobrazeno: 17816x

Dobrý den,

řeším výběr zahradního traktoru v ceně kolem 50-60 tisíc, na rozlohu zahrady 7000m2 v mírném svahu. Zahrada je sice pravidelně sečena rotačkou, část křoviňákem a bubnovkou na traktoru, přesto je plná nerovností, hrbolů a pod. Nevím, jestli mám dát přednost traktoru s výkonem a dobrými referencemi od lidí, jež ho mají (Stiga Senator), který ale nemá antiskalpovaví kolečka, nebo traktoru o němž toho zas tak nevím a spíš na něho slyším negativní reakce, ale v této ceně již kolečka má (HSQ CT 154). Pokud se mi nepodaří našetřit na nejlepší volbu, kterou by dle mě byla Stiga Royal 19, je tak důležité, aby traktor na nerovném pozemku antiskalpovací kolečka měl? Jestli někde vybrousí trávník je mi totálně jedno, potřebuju praktičnost před estetičnem, neseču golfové hřiště, spíš mě ale jde o to, jestli hrboly nevadí nožům, jak je toto řečeno, rotačka hrbol buď rozseká nebo chcípne, ale u traktoru? bojím se, že třeba vyšší a ztvrdlý krtinec, či různé pahorky poškodí sekačku. Přeci když budu například najíždět na vyvýšené místo tak ve zlomu musí sekačka kolidovat s terénem.

Takže má otázka zní, mají tyto kolečka význam jen pro zachování trávníku, nebo chrání sekací hlavu před poškozením? Děkuji Vám

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Standam - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (471) - 239.249 (?), 12.7.2013 20:34

Zdravím, na Vámi popsaný pozemek se tato kola vůbec nehodí, jsou jen na roviny, nebo mírné svahy. Pořízením zahradního traktoru ale váš problém nevyřešíte, tyto stroje požadují určitou rovnost terénu a pokud to tak nebude, tak budete pořád opravovat. Jednou pro vždy bude nutné pozemek srovnat a kameny vysbírat. Rozhodně vybírejte lištu s nastavitelnými rolnami, které omezují minimální výšku sečení (pokud nesekáte tankodrom). Jsou i lišty bez těchto rolniček a zde je výška limitována pouze stavitelným závěsem na traktrou. Když půjdete do lišty se synchronizovanými noži, tak lépe seká i v zatáčkách, ale ozubený řemen je za několik tisíc a nesnese krtince. Potom je lišta s noži šikmo příčně, zde je pouze jeden šestihranný řemen a nechá si podstatně více líbit, ovšem sekačka do pravé zatáčky nechává stát "kohouta" a do levé zmenšuje šířku záběru. Je na vás co si vyberete, ale úprava povrchu pozemku Vás čeká tak jako tak. Standa.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 109.1 (?), 12.7.2013 23:00
dobry den Stando, dekuji za reakci. Mozna sem to trochu nadsadil, tezko se popisuje teren pozemku.Krtince se snazim rozhrnovat, nechci preci jen znicit ani rotacku.Sem tam ale nejaky unikne a po zime je z neho hrb.Coz to neni problem zarovnat.Spise abych se lepe vyjadril je pozemek zvlneny, jen jedna cast je opravdu hrbolata, byvalo to pole ale necham si ho uvlacet.Soused ma parcelu prakticky stejnou a zahradnim traktorem ji uz druhy rok sece.Ale mate pravdu, na krtincich prerval remen, jenze on je umyslne rozjizdel, nebot je traktorem chtel srovnat. Ve svahu sice jsme ale neni to zavratne az na par useku. Napsal jste mi zajimave informace o ech nozich, to by mel prodejce asi znat, ze? ja jako laik to dokazu rozeznat? chapu tedy spravne, nyni bez ohledu na to, jestli traktor ano ci ne, ze ty kolecka nejsou zase tak dulezite? omlouvam se za text, datluju z mobilu. Diky Mirek
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 2.73 (?), 13.7.2013 7:54

Jen jednou jsem při sekání trávy s novým traktorem přejel seskupení několika krtinců tvořící hromadu hlíny a slyšel, jak jeden nůž se jimi "prosekal". Výsledkem byly posunuté nože - jsou protiběžné a poháněné ozubeným řemenem. Při servisní prohlídce jsem si to nechal odstranit, neboť při případněm dalším posunutí nožů by hrozilo jejich vzájemné "setkání". Také seču zatravněné pole, které je nerovné. Na jaře krtince vždy rozhrabujeme a před sekáním pozemek projdu a velké krtince srovnám. Samozřejmě neseču na nejnižší polohu sekačky traktoru. Pak žádné problémy se strojem nejsou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 227.215 (?), 13.7.2013 18:22
A je tedy lepsi volba traktoru s koleckama nebo bez?Poznam nejak, ktery remen ten traktor ma?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 209.177 (?), 14.7.2013 8:32
Pokud nebudete sekat na angličáka, tak se bez nich obejdete, a pokud bude vyvýšenina menšího průměru, tak Vám stejně nepomůžou.Takže než koupit HQ se slabým šestihraným klíňákem, to radši nic.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 11.200 (?), 14.7.2013 22:36

Zase tu někdo psal, že šestihranej řemen si nechá ví líbi..

Co myslíty tyto dva traktory? Je to dobrá volba?

- Stiga Estate Senator HST
- Stiga Estate Royal 19

Jeden má kolečka a druhý ne, jinak parametry podobné. Je tedy lepší si těch 10 tisíc připlatit, nebo je raději investovat někam jinam?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika