Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Před tím, než jsem šel poprvé orat s VARI GLOBAL s oboustranným pluhem APH-352 jsem si přečetl skoro celou tuto diskusi. Docela mě vyděsila, zvlášť s ohledem na to, že mám těžší jílovitou půdu. Zjistil jsem ale, že to vůbec není taková věda a že to při troše snahy a rozvahy jde docela dobře. Zatím mám za sebou menší políčko cca 150 m2. Pozemek je pravidelně obdělávaný, jde o zeleninovou zahradu. Půda byla v dobré konzistenci: mírně vlhká, ale nelepivá, na povrchu rozházený hnůj.

Postupoval jsem v podstatě podle návodu. To je: postavil sestavu na rovnou plochu, seřídil první radlici, aby směřovala kolmo k zemi, otočil na druhou, posunul doraz, aby také byla kolmá k zemi. Náklon radlice tak, aby konec plazu byl lehce výše než její špička. Pokusil jsem se také odstranit barvu, jak je na stránkách VARI vícekrát doporučováno. To šlo velmi těžce a tak jsem očistil jen jednu radlici (a to ještě nedokonale) a druhou nechal, že to aspoň porovnám.

Orba šla celkově velmi dobře. Vyoral jsem první brázdu, zdála se mi mělká, tak jsem se vrátil a projel ji ještě jednou. Otočil jsem stroj, přehodil na druhou radlici, zajel kolem do brázdy a seřídil radlici, aby zase šla kolmo k zemi. Prvních několik brázd jsem s tím různě experimentoval a musel jsem i znovu upravit doraz druhé radlice, protože přes pečlivé počáteční seřízení po otočení nebyla kolmo. Pak jsem to ale celkem dostal do ruky a zbytek rutinně pojezdil. Hlína se krásně zaklápěla, až jsem se divil. Semtam se sice nalepila, ale šla na konci brázdy lehce rukou odstranit.

Jediný problém byl rozházený hnůj. Nabaloval se na kola, vzorek se prakticky úplně zanesl a místy docházelo k prokluzování, takže jsem musel zatlačit nebo lehce přizvednout. Pomyslel jsem na to, jak jsem slyšel špačkovat traktoristy, že na hnoji se jede jak na ledě. Nebylo to ale nijak obtížné a rozhodně jsem se nenadřel. Pozoruhodné bylo, že na konci vlastně na kolech prakticky žádný hnůj nezůstal. Všechno se správně zaoralo. Nepříjemné bylo také složité otáčení, protože na obou koncích jsou překážky - plot a skleník. Ale celkem se mi dařilo orat až do krajů.

Závěry, které jsem si z této zkušenosti udělal:

  • Nejdůležitější je pořád hlídat, aby radlice zajížděla kolmo do země.
  • Orat pokud možno když jsou k tomu dobré půdní podmínky (podobně jako s rotavátorem: vlhká, ale nelepivá hlína).
  • Nepotřebuji žádné dodatečné úpravy pluhu, dobře funguje tak jak je. K nedostatečnému zaklápění docházelo jen, když byla radlice vychýlená z kolmého směru.
  • VARI má rozhodně dost síly na provedení orby. Problém je jen v nízké váze. Pro lepší adhezi na to naskládat všechna závaží, která jsou k dipozici. Potřebuji zorat také letitý drn (kus louky). S VARI na to nepůjdu a nechám to na traktor. Kdybych tu možnost neměl, raději bych to přeruchal s rotavátorem, což už mám vyzkoušeno a zoral až příští rok.
  • Je sice žádoucí, aby plocha radlice byla co nejhladší, ale obroušení barvy z nového pluhu nemělo vliv na funkci. Obroušená radlice se chovala stejně jako ta s barvou.
  • Orby s VARI se není třeba bát.
Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 16 a číslo 19.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika