Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Dobrý den, jsem prodejce Seca a Husqvarny.

Zadokolka s uzávěrou vyjede směrem dokopce opravdu hodně. Měl jsem předváděčku Starjeta s automatickou uzávěrou a teď mám s mechanickou. S automatickou mě štvalo, že když se uzavěra zamkla nešlo s traktorem zatočit. To platilo i na 100% rovině. Při plném rejdu si převodovka řekla: došlo k prokluzu zapnu se- a tlačí vás nekompromisně rovně. Teď mám traktors mechanickou uzávěrkou a sám se rozhoduji kdy uzávěrku využiji.. Používám také frontridera Husqvarna R216AWD a mám na vlastní kůži odzkoušeno, že pohon 4x4 je ve svahu bezpečnější.

Zahradní traktory totiž nemají brzdy v kolech jak to známe z aut, brždění i pohon obstarává převodovka.

Se zadokolami bez uzávěrky, nebo s vypnutou uzávěrou při sjezdu prudšího kopce není nic neobvyklého že se zadní kolo smýkne a už si to jedete nezadržitelně dolů. Brzda zastaví pohon diferenciálu, ten je ale funkční, tzn. při takovéto jízdě střemhlav dolů se jedno zadní kolo normálně odvaluju rychlostí jízdy traktoru dopředu, ale druhé kolo se otáčí stejnou rychlostí v opačném směru- hrabe "nazpátek". Brzdný účinek je mizerný. Traktor jde se třemi nesmykujícími koly alespoň řídit.

Pokud je převodovka osazena automatickou uzávěrou nebo je sešláplá mechanická uzávěra, po sešlápnutí brzdy se obě zadní kola zastaví. Je to při smýknutí se docela dost nebezpečné, regulérně smykujete s 250kilovým kolosem z kopce se stojícími zadními koly. Není to úplně dobře říditelné kdykoli vás při troše neopatrnosti zvlášť s plným košem záď může taky pěkně předjet a ke kotrmelci jste opravdu jen kousíček.  K prokluzu a samotnému ujetí ze svahu dojde o malinko později než u traktorů bez uzávěrky.

Jediné bezpečné sekání svahu je jezdit předem proti kopci a scouvat dolů. Zatěžovat tak co nejvíc zadní nápravu

4x4 vás při jízdě z kopce podrží. Pohon předních kol udrží stát traktor v kopci a klidně s ním můžete i couvat. S riderem si dovolím až tolik že ve svahu skáču po předních kolech na zpátečku! Což je u traktoru se zadním pohonem v kopci s čumákem dolů naprosto nemyslitelné. Pohon 4x4 má také své limity. Je potřeba si uvědomit že žací ústrojí je poměrně nízko uprostřed stroje, takže nečekejte že bezproblémů zdoláte terénní vlny. Prostě když zůstane viset na žací plošině všechna čtyři kola se nadlehčená budou protáčet- traktor se nehne z místa. Jen dodám že Starjet 4x4 má taky uzávěrku, na zadní nápravu, takže po sešlápnutí pedálu v krizové situaci hrabou tři kola. U rideru Hsq R316awd hrabe jedno přední a jedno zadní.

snad jsem to napsal srozumitelně ;-)

Z.F.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 12 a číslo 19.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika