Pažitka, Kadeřávek



host - 38.52 (?) 
18.7.2013 23:02, zobrazeno: 6274x

Dobrý den,

již několik let se snažím pěstovat bylinky, a to zejména pažitku a kadeřávek-petržel.
Zkoušela jsem si koupit krásnou a silnou sazenici v zahradnictví (žádné supermarketové bez zeminy), zkoušela jsem si přesadit ji z rozděleného trsu od babičky nebo zasít ze semen. Ač to byly sazenice nebo semena z pytlíku s obrázkem, vždy byla na začátku nebo obrázku ze semen silná pažitka a mně během krátké doby se zmenšovala, zmenšovala, sice nezdechla, ale prostě to není taková pažitka, jakou má babička na zahrádce, jako je vyobrazená na semínkách nebo jako prodávají v normálním zahradnictví.
Pěstovala jsem je v plastovém prostorném květináči, v keramickém, ve velkém korytě metr na metr... vždy na lodžii... prostě jsem zkoušela všechno možné. Už asi 4. rokem však vše marné...
Jako substrát používám vždy koupený zahradnický substrát nový.

S kadeřávkem to je podobná story...

A teď prosím, poradí mi někdo, co mám změnit, abych měla silnou pažitku???

Děkuji!

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6490) - 14.199 (?), 19.7.2013 7:31

Jednak kadeřávek je něco jiného než petržel kadeřavá. Druhak pro pěstování šnitlíku bych doporučil použít těžší zahradní zeminu. Občas trochu pohnojit, nebo tyčinku. Pažitka je velmi náročná na vodu, malý trs vypije denně podmisku vody. Tedy neopomínat zálivku. Petržel kadeřavou pěstuji pro zahrádkáře poněkud potupným způsobem. Brzy zjara koupím v hypermarketu květináč s petrželí, trs rozdělím na 4 díly a rozsadím. Postupně pomalu navykám na slunce a pak vysadím na záhon. Funguje to skvěle, petržele jsou kvanta. Nejsou problémy s klíčením, nájezdy slimáků na klíčící rostlinky a jinými údery.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 9.2 (?), 19.7.2013 8:08

Opravdu to funguje? Opravdu se dá takhle na slimáky vyzrát? Příští rok jdu do toho. Každý rok jsem petrželku měla, ale letos se slimáci překonali, sežrali postupně čerstvě vyseté rostliny, pak ty loňské, a nakonec i papírový sáček od semínek, kterým jsem označila výsev surprise. Hanča

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5576) - 242.167 (?), 19.7.2013 8:42

Prosím Vás, co je to ten slimák?wink.

Pěstováni pažitky v květináči se mi nikdy moc nedařilo, víceméně sloužil jen pro výsev a předpěstování brzy ze začátku roku a pak s ní šup na záhon. Zkoušel jsem i kupovanou ale ta je vyhnaná umělým světlem a dost dlouho ji trvalo než se zmátořila a byla krásně tmavě zelená. Já si vždy myslel že pažitka je plevel ale asi to bude trochu jinak. Pro příští sezonu se přidržím radou pana PP a opět vyzkouším brzký výsev do květináče.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika