Staré šeříky - omlazení



host - 240.105 (?) 
2.2.2015 20:36, zobrazeno: 10369x

Zdravím.

Na chalupě je vysazeno několik keřů šeříků, odhadem kolem 30 let. Jsou to ty klasické obyčejné, co mají hodně nových výhonků. Někdy v předchozích letech byly všechny jednorázově redukovány na polovinu, tedy žádný prořez, ale seřezané podle čáry, aby se změnšila plocha, kterou zarůstají. Reakcí je (celkem přirozeně) hromada hustého roští, ze kterého trčí nahoru část starých větví. Jak to probrat, aby to pokud možno šlo do květu a ne do hmoty? Vyřezat i ty zbývající přestárlé větve a z mladých vybrat podle nějakého klíče nové, nebo vyholit ten podrost a nechat staré nebo... nevím. Nevypadá to moc dobře, nekvete to, chtěla bych tomu nějak pomoct. Poradíte?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 157.239 (?), 2.2.2015 21:15

Šeřík kvete na koncích loňských výhonů, které vyrůstají z dvouletých-a ty zase o rok starších-tzn.,že při silném zmlazení se květů dočkáme napřesrok. Už je možné rozpoznat i z pupenů jsou-li tyto květní-leží po stranách konců větviček, prostřední je růstový. Větších květenství lze-krom výživy-dosáhnout prosvětlením porostu, nové, mladé výhony průběžně nahrazují staré-bavíme se zde o keřové formě, roubované stromky-to je jiná ligawink. S.P.,Ch.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 25.2 (?), 7.2.2015 22:26

Řez šeříku a jeho zmlazení se provádí po odkvětu. A u těchto třicátníku se nemusíte bát sesadit nikoli na pařez, to je zásadní chyba, ale na rozvětvení na kmínku. Všechny silné větve seřežte na cca deset cm nad větevním kroužkem větve. Během krátké doby se na těchto probudí spící očka a vytvoří nový obrost. Tento střihem zredukujte na dvě větvičky. Ty nechte volně rust netvarujte je, aby se mohly vytvořit nejen budoucí listové ale i květové pupeny. Šeřík vám vždy pujde do dřeva než do květu. Dá se to redukovat jedině pravidelným řezem po třech až pěti letech.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 7.2.2015 23:01

Dejte fotky, ale většinou se zpětné sesazení opakuje tak, že nová linie "podle špagátu" se vede cca 10-15 cm nad předchozí. Z těch patek 10-15 cm dlouhých naroste dost jednoletých prutů. Část jich zaštípněte v létě a pokud budete mít štěstí na kombinaci odrůdy a pořasí tak předčasný obrost pokvete. Další část nechte na zapěstování prodloužení kosterních větví, pokvetou napřesrok. a nějaké taky musíte vystříhat, aby v soutěži o nejdelší délku nezastínily ostatní a tím nekvetlo nic. Pokud je keřů více, je lepší totálně zmlazovat vždy kompletní keř a jiný nechat komplet kvést, než na všech udělat 1/3 práce. Výsledek je pak nulový, nemáte zmlazeno ale máte spoustu nadbytečné hmoty na málo kvetoucím keři. Takže tentokrát si vyberte jeden keř a udělejte ho pořádně. Příští rok se zkušeností letošní pokračujte dál na ostatních.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 25.2 (?), 8.2.2015 9:20

Ano Stando - máte pravdu nejde zmlazovat podle špagátu - je to o praxi a zkušenosti. Rozhodně u šeříku a podobných rostlin nejde uvažovat o jednostraném řezu jednou pro vždy. U "ŘEZU"  na pařez je nebezpečí, že si přivodíte problém ve schopnosti šeříku stát se invazivní rostlinou a obsadit prostor kde v mnoha případech nepomuže běžná zahradní sekačka. Protože mám zkušenost s více jak šedesátiletým šeříkovým živým plotem a posledních dvacet let provádím periodické sesazování každé pětileté období, většinou se z nekvetení neobávám. Vždy se totiž najde letorost který zakvete. Ale je pravdou, že v mém případě je kvetení druhořadé,

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů10:55
Nářadí pro průklest vysokých stromů9:50
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika