Šeřík dobré stanoviště



host - 97.96 (?) 
6.9.2014 10:26, zobrazeno: 5875x

Dobrý den,

máme na zahradě krásný veliký šeřík, bohatě kvetoucí. Jeho velikost je asi lehce nad 2,5 m výšky a šíře keře je asi 3 m. Každé jaro z něj mám velkou radost. Šeřík je vysazen u sousedova plotu (sázeli původní majitelé) a je to západní strana.

Dnes přišel soused s tím, že si chce stavět zeď 2,5 m vysokou, za kterou bude mít altán, tzn, že i se střechou to bude ještě vyšší, čímž šeříku sebere úplně západní sluníčko a zeď bude těsně doléhat na kmeny šeříku. Bojím se vysoké vlhkosti (u nás jsou vyšší podzemní vody), chorob a plísní. Teď má soused za plaňkovým plotem složené harampádí ("pouze" do 1,5 m výšky) a kdybych plot občas neošetřila proti plísni, tak máme bílo všude. A i tak se mi zdá, že vlhkost je sice ještě vpořádku, ale jen tak tak na hranici.

Je takto vysoká zeď řešením situace nebo ji akorát zhorší (myšleno pro šeřík)?

Předem děkuji za odpověď, jsem z toho celkem zoufalá.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 248.95 (?), 6.9.2014 21:05

Má šeřík ještě slunce a vzduch z jiné strany? Jinak pokud vím, tak ke stavbě takhle vysoké zdi na hranici musí mít soused váš souhlas a pokud bude stavět altán blíž než dva metry od hranice, tak také.           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 25.2 (?), 23.10.2014 13:14

Ano k vybudování takového nového oplocení musí být nejen stavební povolení a s tím i souhlas sousedu. Ale o tom dotaz není. Šeřík je velice plastickou rostlinou a dobře se dokáže přizpusobit. V podstatě by mu ani tato stavba neměla ublížit, spíše naopak, svojí vitalitou a bojovností muže s plotem zápasit. Pokud by po výstavbě plotu začal klempírovat, není na závadu ho po odkvětu (hned) celý seřezat na spodní rozvětvení. Nemusíte se bát do příštíko května spolehlivě obroste a přinese květy stejně jako dříve (v prvních letech možná méně, ale pokud se mu tam daří tak to dožene), U šeříku všeobecně platí, že by se měl cca jednou za pět až sedm let prořezat a prosvětlit. U nízkých tvaru se snažit po odkvětu tyto vystříhat, aby v příštím roce stejně bohatě kvetl. Vzhledem k tvorbě květních pupenu toto nenechávat na podzim, tím se připravujete o květní násadu. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 62.248 (?), 4.11.2014 14:09

Děkuju za radu, Máme ještě jeden šeřík, kterému se dostalo odborného zásahu a už 2 roky pořádně neobráží a je to koště o ničem. A to je naopak na světlém stanovišti kde mu nic nebrání.

Proto si myslím, že kdybych měla seřezat i tento šeřík, tak z něj nic nezbude. Je to rozlehlý keř tvořící velký "bobek". Takže v případě seříznutí bych ho asi musela celý odstranit. Nikdo se o něj roky nestaral, takže je to takový samorost a má své kouzlo. Jak bude bojovat s betonovou zdí nevím, nicméně doba oslunění klesne zhruba o polovinu (tedy cca na 3-4 hod), a to se bavím jen o létě. Podzim a zima je vcelku špatná, to má jen to západní slunce.

No nic, necháme to koňovi a uvidíme. Holt poděděnou věc člověk ne vždy zachrání anebo se taky nic nestane a bude to ok.

Každopádně děkuji oběma.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 7.9.2014 8:44

A co s tím chcete dělat? Nechte to tak a až to soused postaví, tak uvidíte co sebude se šeříkem dít.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika