Sázení nově koupených keřů



Stránky: 1,  2,  3   
host - 168.18 (?) 
5.4.2012 12:48, zobrazeno: 25339x

Zahynula mi už 2x azalka, brslen, cesmína a při odstranění jsem zjistila, že kořenový bal je přesně v tom stavu, jak byl vyňat z kontejneru-květináče. Vytáhla jsem to lehce ze země ve stejném tvaru, jak jsem to tam vložila, ani jediný kořínek nebyl mimo. Bylo to tak zatemované, že to nešlo vůbec rozrušit, abych se podívala na stav kořenů. Nebyla chyba v tom, že ještě před zasazením se má ten bal rozrušit, i za cenu porušení kořínků, protože je to nedobytné??? Nebo kde byla chyba?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 220.182 (?), 5.4.2012 14:21

Určitě. Pokud je bal v květináči po vyklopení celistvý a propletené kořeny (většina rostlin v "akcích"), je potřeba bal alespoň částečně rozvolnit a některé kořeny uvolnit buď prsty nebo nějakým kolíčkem. Není to nutné v případě, že po vyklopení z květináče vidíte jen zem a semtam kořínek. Právě proto některé firmy stejně velké rostliny ve větších květináčích prodávají dráž, než v malých...           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 182.192 (?), 5.4.2012 14:25

Ono hlavně záleží na tom kde je kupujete. Jestli v obchodních centrech tak rostliny bývají nezalévané, přeschlé. Před zasazením je nutné je namočit a po zasazení zalévat. Kořenový bal se rozrušovat nemá. Ale azalky, brslen i cesmína mají raději vlhkou půdu, není-li zrovna období dešťů je nutné je dost zalévat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 168.18 (?), 5.4.2012 14:35

Všechno bylo ze zahradnictví, a dost drahé. Nejdřív to bylo zelené, tak jsem se radovala, ale přes zimu je to pryč, už podruhé. Sice jsem zalévala, ale asi málo... Ten bal je bohužel fakt nedobytný, plný jakoby hnědé vaty, země minimálně, a jde to rozvolnit jen velkým násilím, víceméně jen roztrhat, což jsem se bála a vsadila to proto tak jak jsem to vyklopila. Dnes jsem si koupila zimolez a proto se bojím, že mi zahyne taky, i když ten tak pevný není a trošku to rozvolnit šlo. 

Každopádně děkuji za rady, jsem zahradník z boží milosti a tohle mě dost odradilo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 220.182 (?), 5.4.2012 14:47

Kořenový bal se nerozrušuje, pokud je takový, jak má být. Pokud jsou v květináči kořeny omotané kolem dokola, rozrušit se musí i za cenu poškození kořenů. Bohužel někde dlouho pěstují rostliny v malých květnících a pak se je snaží honem honem prodat. Pak to vypadá, jak tazatelka popisuje.

Jinak stálezelené rostliny je potřeba před zimou několikrát řádně zalít, zalévat i v zimě během oblevy nebo pokud nemrzne. Sama raději ty stálezelené sázím zjara, do zimy pak už zakoření.           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 182.192 (?), 5.4.2012 14:55

Pro paní Lídu - já jsem taky vyučená zahradnice ale ještě jsem takový bal aby ho bylo třeba rozrušit neviděla. Pravda je že už nic nekupuji, množím si sama a v tom to asi bude. Moje zkušenosti praví, že většinu lidí vůbec nenapadne že rostliny je třeba zalévat a pak se diví když uschnou. Cesmínu mám zelenou i zelenobílou, ta zelenobílá letos omrzla. Je naděje že obrazí?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
konvalinka - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1285) - 143.17 (?), 5.4.2012 15:14

Paní Lída má pravdu, stejně tak tazatelka. Mě vysazovali zahradu zahradníci a ti se opravdu neobtěžovali kořenové baly rozvolňovat u ničeho... jen to,,prali" do země. Po třech letech živoření jak kytek, tak keřů, jsem to začala postupně vykopávat s tím, že to má třeba špatnou zem a dám k tomu kompostu. A přesně jak se tu píše - kořenový byl stlučený, zvatovatěný, namotaný dokola jak klubko zmijí a ani kořínek mimosad Všechno jsem musela postupně vytahovat, ne že rozvolňovat, ale přímo rozsekat rýčemindecision a sadit znovufrown

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 182.192 (?), 5.4.2012 15:21

Nojo, jsem už pár let v důchodu a na kupovat nemám smiley množím si zajímavé keře z větviček.a tak nevím co všechno - v zájmu vydělat - se dneska prodává.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 25.2 (?), 4.5.2013 10:35

wink Vykopávat není třeba nic, jako první pokus záchrany ve vašem případě úplně stačilo, háčkem nebo trojháčkem rozrušit vrchní vrstvu kolem sazeniček a zalívat jen vodou bez hnojiva do doby než jsou viditelné přírustky. Jinak pro ty zkušenější a znalejší je možná "injektáž" provzdušnění rycími vydlemi.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 168.18 (?), 5.4.2012 15:39

Taky co jde a pořídím, tak si namnožím, ale na tohle jsem si netroufla. Zalívala jsem, celou dobu, ale v zimě mě to tedy nenapadlo. Ale nenapadlo mě taky, že se ten bal v zemi ani nehne, to jsem viděla poprve loni u té azalky, myslela jsem že jsem udělala nějakou chybu, proto letos ten dotaz. Musí se doslova rozsekat či rozřezat, jak to drží dokupy - není v tom žádná zem, jen ta rozmočená hobra nebo co to je. Díky. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika