Rychlerostoucí dřeviny, jak na to?



host - 112.10 (?) 
4.6.2012 12:40, zobrazeno: 4887x

Dobrý den, vzhledem k tomu že informace na internetu ohledně rychlerostoucích dřevin a hlavně takzvaného Japonského topolu připomínají směs džungle a klondajku, musím zde napsat pár rad jako pěstitel, který zkusil rady prodejců a rádoby odborníků.

Za prvé. Při pořizování sadby nehleďte na cenu, ale na zkušenosti a přidanou hodnotu člověka, který vám chce prodat sadbu. Jedná se o to, že RRD nejsou jen Japonské topoly, ale je to několik druhů klonů topolů a vrb(cca 30), kdy prodejce by měl vidět lokalitu, vyhodnotit vhodnost pozemku pro pěstování, a podle toho určit kultivar, který zde bude mít nejlepší podmínky. Na příklad já vám dám řízky za korunu a vy máte 10ha rovnou zapomeňte, je to cesta do pekel. Pro příklad uvedu, že japonský topol má srdčitý kořenový systém jdoucí do hloubky, a když máte podmáčené stanoviště tak jeho kořeny budou vyhnívat a on se je bude snažit obnovovat až dokud se nevyčerpá a zajde, zde patří vrba!
Sám jsem bohužel v mých začátcích naletěl jednomu rádoby odborníkovi a se zlou jsem se potázal, a taky jsem koupil řízky za korunu:-(

za druhé. Nečerpejte informace pouze z jednoho zdroje! Nejjistější je kontaktovat vědecké pracoviště kde vám rádi uvedou vaše informace na pravou míru a poradí vám, a uvidíte že jste udělali nejlepší věc jakou jste mohli. Ušetří vám čas i peníze.

Za třetí, vždy vyžadujte pomoc s vypracováním projektové dokumentace, konzultaci pro udělení kladného stanoviska odboru životního prostředí(je nezbytné!) ale také poradenství, protože jen toto je cesta k úspěšnému založení plantáže rychlerostoucích dřevin!

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 202.142 (?), 11.3.2017 7:03

Mnohem lepší je ze zkušeností sida oboupohlavná. Při sklízení 3x za rok roste 20-25 let, při sklízení 1x za rok dokonce až 30 let a má větší výhřevnost než smrk. Množí se sama oddenky ale není invazivní. Je také vhodná pro silážování a na bioplyn. Viz japonske topoly: Energie spálené Vlákně oboupohlavné je 18,5 MJ / kg Smrkové dřevo je 18 MJ / kg borovice - 17 MJ / kg Vrba, topol je asi 15 MJ / kg ale při těžbě topolu i vrby je zhruba 55% vlhkost a výhřevnost mezi 8 -9 MJ / kg Vlhkost Vlákně při sklizni se pohybuje od 15–20 % a výhřevnost 15-18,5MJ/kg. Z toho je zřejmé, že vlákeň je jedena z nejlepších rostlin pro energetické účely. Po speletování nebo briketování kalorická hodnota ještě vzroste a je možno získat až cca 30 MJ / kg

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika