Ošetření staré břízy, beton?



E_Petr - (7) - 45.246 (?) 
5.3.2015 9:59, zobrazeno: 7915x

Máme u plotu tuto pěknou břízu, je stará nějaké to desetiletí, předchozí majitelé nic neřešily. Má poškozenou, vylomenou část na kmeni, drží se tam i voda... Co s tím, zabetonovat? Chceme ji ještě pokud možno zachovat, ale bojím se aby celá její část nespadla. Na foto pravá část nad plotem.

detail poškození
detail poškození
celkový pohled
celkový pohled
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 248.9 (?), 5.3.2015 10:39

Beton ne, ten nedýchá a drží vlhkost, ještě by stav zhoršil. Natřeba bych to jen balzámem a přes dutinu dala nějaké prkénko, aby dovnitř nepršelo, ale mohlo to dýchat. Ale stejně bude na odpis :-((

My jsme sundávali 60let starou břízu před dvěma roky z podobných důvodů. Už tam roste nová.           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 96.2 (?), 5.3.2015 11:10

Pokud dutina dole nějakou kapsu, tak provrtat zvnějšku šikmo vzhůru širokým vrtákem (10-15mm), i přes zdravé dřevo, aby voda odtékala. Případně propláchnout vodou od kalů a zbytků shnilého dřeva.

Veškeré přístupné shnilé dřevo odstranit-vyrýpat, vydlabat, vyškrábat až na zdravé jádro.

Nad otvor umísit nějaký deštník -stříšku ze dřeva či asfaltového pásu. Ale nepřikrývat! Otvor musí dostatečně větrat, ponechat min 10 cm prostor pro větrání. Vedou-li otvory do strany, tak stačí vyrobit jen malý kšilt. Slušivý je šindelový...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 157.239 (?), 5.3.2015 11:16

A co třeba vyčistit a potom zespodu provrtat, proti zarostení vložit kousek trubičky?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 9.229 (?), 5.3.2015 11:34

Je krásná ale nebezpečná = sundat... A zasadit novou.

Bříza snadno hnije a tohle už nezachráníte. Beton ne, vyčistit zabránit zatékání vody (stříška, provrtat aby voda odtékala. K tomu ještě svázat velké větve proti vylomení. Takhle vyhnilé už je moc a rozlomit se to může kdykoliv. Až to budete špalkovat tak uvidíte jak ten kmen vypadá uvnitř...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 49.39 (?), 5.3.2015 11:51

Takovýhle stromeček bych za velké nebezpečí nepovažoval. Upřesním: na obrázku není klasická veliká bříza, která dorůstá třeba do dvaceti metrů, ale pomalu a podstatně méně rostoucí odrůda (typ) Yongii.

Samozřejmě nemohu vyloučit prasknutí uvedené větve. Trochu by poničila asi tak jedno pole plotu a nevím, co je za ním, jak mnoho se tam chodí apod.

K její lepší trvanlivosti/stabilitě by pomohlo i její zakrácení - obvodová redukce třeba tak o 10-20% (neřezat do silného dřeva).

Dále by stabilitě pomohlo buď již zmíněné vyvázání, anebo podepření oné větve nějakou podpěrou (kůlem).

Již zmíněné zakrytí dutiny proti dešti a zatýkání by samozřejmě mělo být prvotní.

Těžko říci, jakou stromek může mít ještě trvanlivost, 10-20 let si myslím, že by ještě vydržel. Ale už nyní doporučuji uvažovat o její výměně během několika let (prostě se na to i psychicky připravit, že tam stávající bříza není na dlouho).

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 9.229 (?), 5.3.2015 13:02

Nebo to taky rupne s prvním děckem co se na tu větev pověsí, má to jen pár desítek až set kilo, to ho do země vůbec nezarazí...

Ta větev už vyhnilá je a bude chycený i kmen = vyvázat a ošetřit to zachrání max. na pár let a to riziko zlomení je velké = já bych to sundal hned. Ideál by bylo, kdyby ca před 10 lety už byla zasazená nová vedle... A to píšu jako odpůrce kácení.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 157.239 (?), 5.3.2015 13:26

Děcko je vzácnost, stejně tak strom jako je tento. Umést všecky cestičky, zakulatit všecky špičky- to se přece nepovedlo ani v pohádce O Šípkové Růžence. Stále více dnešních dětí při pouhé představě pohybu venku chytá osypky, o nějakém šmějdění po stromech nemůže být řeč. Vzácné výjimky pocházejí z prostředí, kde jsou rodiče a prarodiče schopni a ochotni těmto lidským veveřičkámwinkvysvětlit rizika a být jim nablízku v krizových situacích.  Mě se tato bříza velice líbí, a co teprve jiným živočichům-ptákům, hmyzu... Takže pokud by se hlasovalo o zachování-za měyes S.P.,Ch.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 5.3.2015 14:07

Pokud dobře koukám, tak je to rozvětvení cca ve výši očí dospělého člověka. Kdyby bylo o půl metru výše, tak by jste si toho asi nevšimli a neřešili to.

No, životnost roubovanců Betula pendula Youngii je kratší než klasické břízy, ale furt je to cca dvojnásobek životnosti broskvoně. No, já bych to asi nejprve očistil Wapkou, pak to napustil směsí fungicidů nebo alespoň jen hydroxidem měďnatým. Z nějakého plastu bych vytvořil imitaci kůry a připevnil ji nad poškozené místo (primární účel ochrana před srážkami jako je déšť, sníh a kroupy). Pod plastem by měla být odvětrávaná mezera.

Odlehčovací řez, jak píše Josef je dobrý, ale to už by bylo spíše na pozvání odborného arboristy, který dokáže odhadnout další vývoj koruny tak, že to bude vypadat pěkně a nenásilně.

Asi se necítíte na to, že by jste si vypěstovali náhradní stromek svépomocí, přesto je možné na obvodu položit kontejner s malou planou břízkou, která když doroste do úrovně převislých větví se k některé z nich přiroubuje přikájením. Za pokus i úplným amatérem to stojí = budete mít lepší vztah k náhradnímu stromku (i když Youngii je v každém okrasném zahradnictví běžně v stálém sortimentu).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 45.246 (?), 10.3.2015 8:18

Díky všem za reakce. Tak že to vidím zatím tak že dle uvedených rad to místo vyčistím, ošetřím a zastříškuju.. Případně tuto část kmenu zajistím uvázáním, až obrazí, dle toho jak to bude vypadat... 

Odlehčovací řez už nějaký proběhl, na obou stranách za plotem je travnatý pás a pak cesta. Ta bříza měla větve až nad obě cesty, krom osobáku nic většího neprojelo aniž by větve vadily.

Já jsem majitelem rok, cca.60 let starý dům a zahrada, ta bříza bude mít nejspíš k těm 60ti letům. Původní majitelé nic neřešily, mám zahradu velkých starých přerostlých stromů ne v nejlepší kondici a k tomu všude spousty pařezů. Pomalu začínám s obnovou.. Tak že i zde to vidím tak že zasadím po stranách jednu, možná i dvě nové Youngii. Do ničeho složitějšího se asi pouštět nebudu, další práce je více než dost..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika