Ořezávání větví stromů



host - 131.58 (?) 
13.10.2006 10:42, zobrazeno: 20461x
Zdravím všechny odborniky na slovo vzaté..
Mám relativně velkou zahradu po svých rodičich, kde rostou předevšim ovocné stromy značneho staři, nepřiliš omlazovany a ošetrovány. Ja sám jsem na onu zahradu vysadil pár mladých stromků ruzných druhů, abych alespoň trochu omladil tak dost starý sad...Zbavil jsem se podle všeho starých a neplodných větví na stromech kde by to mohlo pomoci ..a tam kde to nepomohlo jsem ..zkratka strom porazil.
Chtěl bych, ale vědět jak postupovat aspoň trochu odborně při podzimnim a jarnim ořezávani ovocných stromků.  Již z literatury vím, že u některých druhů se prozeřavani a ořezávani provadí na jaře a u některých pouze na podzim, a nebo někdy jindy.
Takže asi takto by zněla otazka.....Jak, kdy, u kterých a jak často prozeřat  větve stromu ? ... Je rozdil mezi prozeřazáním mladého stromku o proti starému ?.Prosim o radu ..Předem o jakoukoliv snahu o zodpovězeni těchto otázek děkuji..
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 101.97 (?), 10.11.2006 21:01
Jakýkoliv pozdní podzimní řez ovocných dřevin je nežádoucí, kromě vysekávání nežádoucích kořenových výmladků některých podnoží.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 166.20 (?), 12.11.2006 0:26

Říká se, že průklest je třeba dělat až po pominutí silných mrazů. Asi tím rány více vysíchají, takže třeba až v únoru. My jsme ale museli v JZD začnout už po sklizni hned když opadalo listí. Také proto, aby jsme tah velké sady vůbec stihli dočervna prořezat. Takovou práci nechtěl totiž nikdo dělat, řezalo se v úkole a za každého počasí. Nikoho nezajímalo že bylo -20 stupňů. Prostě počet stromů si každý musel udělat. Nerad na to vzpomínám. Za každého počasí, ráno v 6 hodin autobusem a ve4 domů za pár korun.    VašekB

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 164.37 (?), 17.11.2011 7:36

Nejenom kdy prořezat ale dobrá by byla odpověď jak prořezat. Mám rovněž podobný starý sad po dědovi. Stáří stromů cca 60 let. Stromy plodí chutné plody na něž je rodina zvyklá (dobré na zavařování i "do trubek")... akorát u nás se vždy prořezavalo "jak příkazal děda" a to pozdě na podzim, někdy už i za mrazu. Potřebuji vědět, zda mohu mimo ořezání neplodných větví na dolním kmeni ořezat i hlavní větve v koruně. Stromy jsou už tak dost vysoké a protože rostou uprostřed polí, tu i tam se za silných větrů ulomí velká plodná větev. Za vaše odpovědi vám děkuji. 

Prořez větví v sadu
Prořez větví v sadu
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 220.233 (?), 17.11.2011 19:55

Jabloně a hrušně řezat po přejití hlavních mrazů, když už teplota v noci neklesá pod -7°C. Jinak je dřevo mrazem křehké, láme se a větší rány namrzají. Dříve se řezalo únor - březen, nyní se doporučuje březen - duben. Takže do té doby by to chtělo něco si o řezu nastudovat, alespoň základní zásady.          Lída           

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 170.155 (?), 20.1.2012 22:15

Chtěl bych se připojit k příspěvku o průklestu ovocných stromů. Ovocné stromy prořezávám konec února, březen až do poloviny dubna. Než začnou stromy rašit. Tak zvaný zmlazovací řez starých ovocných stromů provádím též v březnu. Velké rány je dobré zatřít štěpařským voskem. Po zmlazovacím řezu staré stromy vyhánějí spoustu nových letorostů a musíte je každý rok prořezávat až si někdy člověk říká, že by pomalu bylo lepší starý strom porazit a vysadit nové.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika