Mišpule japonská



Stránky: 1,  2   
ijj - (1) 
27.10.2005 14:35, zobrazeno: 72663x
Můžete mi, prosím, poradit s pěstováním mišpule japonské v našich zeměpisných šířkách?
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host, 30.10.2005 22:40
Jako mnoho stálezelených keřů i tento se u nás pokládá za choulostivý. Hodně záleží na tom, zda je roubovaný na mrazuvzdornou podnož (a tím pádem i několikanásobně dražší) nebo běžný řízek z teplých krajin. Obecně platí zásady: chránit proti vysychání větrem - stromek umístit někde u zdi v závětří; chránit před ostrým a teplým jarní m sluncem, které jej probudí a mráz v noci spálí; zajistit dostatek vody i přes zimu - např. tím, že nasteleme silnou vrstvu mulče, který promrzá velmi pomalu. No až pak už jenom čekat, zda Vás stromek ujistí v tom, že ve Vašich podmínkách umí přežít, nebo že jste byl přílišný optimista. Vzhledem k tomu, že kvete v únoru až březnu, kdy u nás úspěšně mrzne, jediná šance na plody je studený skleník. Jestli by pomohla jenom přikrývka z bílé netkané textilie, zatím nemám vyzkoušeno. Přeji hodně úspěchů.
Milan
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 176.2 (?), 29.5.2006 14:57
Je li mišpule mišpulí a nejde jen o homonymum,měla by teoreticky jít naroubovat na mišpuli německou???
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 165.88 (?), 30.7.2006 13:35
Veľmi dobré sa vrúbľuje na hloh.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 15.196 (?), 26.1.2008 20:52

Tak toto naozaj nedovediem posúdiť. Já když už se vypravím z domu na zahradu či do přírody, tak jedině se sekerou nebo puškou, podle toho zda potřebuji zatopit nebo navařit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 160.106 (?), 19.11.2006 19:19
Opravdu jen teoreticky-shnije shnije shnije.......
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 198.148 (?), 22.12.2006 9:31
Dobrý den přeji,

mišpule japonská (lokvát) je ve své podstatě úžasná záležitost s drobnou "vadou" na kráse.
Vykazuje docela dobrou mrazuvzdornost (tak okolo -10°C), při naroubování na hloh či mišpuli německou to lze v chráněných polohách i venku (asi jako tomel japonský, takže na to 100% nespoléhat). Onen problém je, že kvete na podzim (výše uváděný únor-březen je atypickým posunem) a plody jsou tak v subtropech prvním jarním ovocem. Jejich "základ" ovšem má nulovou mrazuvzdornost, takže je to celkem neřešitelné. V Česku se traduje, že při chladním podzimu se kvetení přesune na jaro, pěstuji několik roubovaných mišpulí řadu let a nikdy na jaře nekvetly!! Koukněte na www.pawpaw.cz - jsou tam roubované mišpule dvou odrůd, řada rostlin (sám jsem je viděl) na podzim odkvetla, takže na jaře asi budou plody a jde o dobrou koupi (velikost okolo 1,5 metru, cena asi 750 Kč).
Potkal jsem v Belgii člověka, který je má naroubované na mišpuli německé venku a tvrdí, že plody po podzimním odkvětu obaluje filcem (netkaná textlie, ...) a do jara přežijí. Jsou tam sice mírnější zimy, ale přesto se mi to úplně nezdálo a nezdá.
Jinak pokud Vám nejde o plody, nejlepší stálezelený strom do našich podmínek je magnilia grandiflora. Musíte mít tu správnou odrůdu (třeba Victoria, Edith Bogue) a opravdu to funguje a opravdu je to normální strom. Kvete v létě, nádherně voní a vzhled je prvotřídní. Slyšel jsem, že lidé provozující zmíněný web na jaře začnou prodávat i tyto magnolie. Neváhal bych. Sám mám 2 již několik zim a jsou spolehlivě zimující.
Ať Vám vše dobře roste.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 11.198 (?), 30.11.2009 11:35

Tyto mišpule nejsou příbuzné mají pouze stejný český název. Já bych ji venku ani nezkoušel, podobně jako čínské kiwi.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 235.228 (?), 1.7.2008 13:19

Zakoupili jsme v Itáli plody označené jako "nespole" a byly krásně oranžové a velmi chutné, něco jako blumy.Jadérka z nich jsme si zasadili doma a vyrostl krásný stromek.Ale neplodí, ani nekvete.Přes zimu ho dáváme domů, ale bohužel listy skoro vždy opadají.Plody nebyly v Italii ani trpké, ani neměly tuhou slupku.Co jsme to tedy jdeli, když čtu, že jsou plody sice oranžové, ale trpké a tuhé?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 160.106 (?), 19.11.2006 19:16
Mám s tím dobré zkušenosti, naroubovala jsem to na meloun. Plody velké shnilé se sklonem k plísním. Velmi doporučuji.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika