Listmaté keře - jílovitá půda



host - 7.193 (?) 
29.5.2012 13:58, zobrazeno: 5906x

Poprve v životě jsem začala budovat zahrádku. Na pozemku máme jílovitou půdu. Před 14 dny jsem zasadila listnaté keře Svídu japonskou, floridu, tavolu, dřišťál a pustoryl a šeřík. Sázela jsem je tak, že jsem vykopala jámu, vložila keř, do poloviny zasypala vypopanou zeminou, přidala hnojivo cererit a zalila vodou a pak dosypala zase vykopanou zeminu. Až teď jsem si někde našla, že u jílovité půdy jsem měla místo vykopané zeminy použít nějaký kupovaný substrát. Co s tím? Přežijí to keře? Nebo je mám vykopat a zasadit znovu? Díky za radu.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 187.162 (?), 15.7.2012 15:03

Neudělala jste zase tak velkou chybu, abyste musela vše vykopávat. Většina ze jmenovaných roste v pohodě bez velkých nároků na kvalitu půdy. Soudím tak podle naší zahrady, kde narazíme na jíl poté, co vykopeme asi 30 cm " jámu" pro cokoliv. Možná šeřík by chtěl kvalitnější půdu a Cornus florida, ale rostly nám také dobře, dokud je nezničila říjnová sněhová kalamita před asi 2 (3?) lety. Šeřík vyvrátila (stromek) a Cornus rozlomila. Vše " díky " tomu, že měly ještě hodně listů. Odešly i jabloň a švestka - no ale to je jiná historie... nebyli jsme sami, komu tato kalamita zničila zahradu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Beny2 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (759) - 150.232 (?), 15.7.2012 22:11

V hodně jílovité půdě je vhodnější vysazovat některé, na podmáčení choulostivé, keře spíše nad povrch zahrady. Např. šeřík, borovice, buky ale i třeba thuje (Smaragd). U vřesovištních rostlin (rododendrony, azalky, pierisy) je to nutnost.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika