Dutiny (nejen) listnatých stromů



host - 198.219 (?) 
17.11.2013 12:11, zobrazeno: 3797x

Stromové dutiny a jejich (ne)ošetřování je kapitola sama pro sebe.

Jelikož se v současnosti snažím nějak vyřešit problém ne zrovna malé dutiny v kmeni starého ořešáku, jehož jsem zdědil se zahradou, pátrám na internetu po všelijakých, nejlépe fundovaných radách.

Historie ošetřování stromových dutin by se dala stručně shrnout takto:

- již sto let stará metoda vyplňování dutin betonem byla naštěstí záhy shledána škodlivou. I tak se ovšem v dnešní době najdou "odborníci" tuto metodu vyznávající, mnohdy beton jen zaměnivší za neméně nevhodnou montážní pěnu či jinou totální zátku.

- ještě v nedávné době byl ražen názor, že dutiny musí větrat, ale nesmí do nich zatékat voda. U velmi rozsáhlých dutin se používaly stříšky, nejlépe z dřevěnných šindelů, dutiny menší pak stačilo zakrýt epoxido-pryskyřično-pilinno-pletivovou zátkou s ponechaným dolním odvětrávacím otvorem.

- dnešní názor dendrologů na ošetřování dutin je alespoň dle mě velmi překvapivý. Nejedná se totiž o krok kupředu, kdy by se z hlediska nových technologií prosazovaly např. kompozitní materiály či něco podobného, nýbrž o krok "do pravěku". Dutiny se totiž nemají ošetřovat vůbec! To znamená, nevyplňovat je, nezastřešovat je proti vodě a ani je ničím nenatírat. Zkrátka je nechat tak, jak jsou. Prý to stromu nejen, že neubližuje, ale dokonce prospívá.

Abych řekl pravdu, jsem z takovéhoto vývoje v "lékařství stromů" volaako zmetený. Podotýkám, že se jedná o názor skutečných odborníků.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 21.230 (?), 17.11.2013 12:47

To máte jako s rýmou...

neléčená trvá týden a léčená 7 dní.

Každému stromu vyhovuje něco jiného, u některých životnost stejně neprodloužíte jen je to pracnější.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 18.11.2013 9:28

Ty názory "skutečnýchn odborníků" by bylo dobré ocitovat i s konkrétním zdrojem.  

beton jen zaměnivší za neméně nevhodnou montážní pěnu
Až budete ošetřený strom kácet a krátit, tak utržený řetěz poví, je-li pěna neméně nevhodná nebo lepší. Na druhé straně beton nevyzobou ptáci.

Dutiny se totiž nemají ošetřovat vůbec!
Ač nejsem skutečný odborník, dovolím si nesouhlasit. Zastřešená dutina se oproti nezastřešené liší pouze tím, že do ní nezatéká. A těžko předpokládat, že by stojící voda v dutině starému stromu prospívala.   Takže zastřešením nelze nic pokazit.     
       Jiná věc je, jestli je v profesionálních podmínkách ošetřování a zastřešování dutin ekomomicky efektivní. U ovocný stromů asi ne, vyklučí se a nasadí nový. U okrasných dřevin taky ne - pokácí se, však v parku historický strom nikomu scházet nebude. Památkářům se ucpe huba hrozbou pádu a odpovědný referent přeci potřebuje něco do krbu...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika