Bělas viržinský - Chionanthus virginicus



Marijka.O - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (52) - 54.70 (?) 
7.1.2014 1:23, zobrazeno: 5165x

Zdravím,

prosím o radu pro výsadbu kontejnerovaného bělasu viržinského - jak poznám, zda použít rašelinu? Po malém pátrání na webu semenáče potřebují kyselou půdu, ale často je množen (očka, rouby) na jasan zimnář nebo ligustrum, tam je zdůrazněno hlavně rašelinu nepřidávat (autor Ing. Jabůrek). Na keříku cca 40cm stopy po roubování nevidím, ale to nemusí nic znamenat.

Zkouška pH půdy ve stávajícím květináči ze zahradnictví? Teď je jen založený na přezimování, ale počasí mi nedá, už by mohl pouštět kořínky na místo určení. Původ keříku neznám, je to dárek, ale prokořeněný je dobře.

Nebo nad tím nedumat a dát ho do běžné, u nás mírně kyselé půdy, ať se s tím popere? Jasany i ptačí zob tu rostou podél plotů až moc, semenáče tahám z půdy každou chvilku :-) 

Děkuji, M.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
Beny2 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (759) - 150.232 (?), 7.1.2014 8:45

Pokud není možné zjistit původ (u nás moc možností nebude), vycházel bych z následujícího. Pokud rostlina vyloženě potřebuje větší množství rašeliny, bývá to výslovně uvedeno. Pokud je uveden jen "kyselejší substrát" (jak je tomu v případě Chionanthusu), předpokládám, že hlavně nemá být alkalický. Použil bych v tomto případě směs substrátu pro okrasné jehličnany (má upravené pH) a zahradnického substrátu + trochu křemičitého písku. Hlavně si pohrát s odvodněním. Ligustrum ovalifolium v mém případě roste v kyselém substrátu (jako předsadba thůjí) velice dobře (snad ze začátku pár rostlinek zašlo, musel jsem dosazovat - když tak vzpomínám).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Marijka.O - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (52) - 54.70 (?), 8.1.2014 0:02

Moc děkuji a hezký den,

M.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 179.90 (?), 9.1.2014 17:49

Mám Ch. virginicus (semenáček), pěstuju ho již několik let v květníčku (hodně pomalinku přirůstá). Potvrzuji, že potřebuje nízké pH, již při zalévání vodou z vod. řádu se u něj projevovala chloroza.

Dá se předpokládat, že vaše rostlinka bude spíše roubovaná (dělá se to z důvodů rozdílnosti samčích a samiččích květenství). Kamarádka takovouto rostlinu má vysazenou, stačí jí mírně kys. půda, bez chlorozy.

Ještě poznámka - s vysazením teď bych váhala, záleží na tom, v jaké zóně bydlíte. Mladé rostlinky prý jsou náchylné k namrzání.

Květa

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika