Acer palmatum naroubování jiného javoru



host - 112.7 (?) 
8.2.2013 19:11, zobrazeno: 5581x

Mám na zahradě několik vzrostlých semenáčů zelenolistých japonských javorů - cca 2 m (standardní 5,7 lobé listy, některé s pilovitým okrajem). Protože na jejich bujný vzrůst není prostor, zvažuju jejich "přeroubování" na jiné kultivary (mám různé v květináčích). S tímto záměrem je ale pro mne, laika ve věci roubování, spojeno mnoho nejasností. Sice jsem googlil, ale víme jak to je... napsat se dá všechno, takže, vážení "kolegové" zahradníci:

1.Je možné nechat javory v zemi, odstranit korunu a vsadit roub, nebo je brutální trápení stromu? (Viděl jsem v Holandsku naroubované javory na průměr cca 3 cm, teda jako to dělají při tom průměru, že se jim to ujme?)

2.Taky jsem se dočetl, že nejlepší vlastnosti, jako podnož, vykazuje klasický acer palmatum atropurpureum. Má tedy cenu roubovat na zelenolisté?

3.A pak, v jakém období? Někdy na jaře (duben) nebo letní roubování (srpen)?

Díky za pochopení a odpovědi.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 121.128 (?), 20.3.2013 15:30

Přeroubovat velké A. palmatum si myslím, že bude dost velký problém, nevím jaké máte zkušenosti s roubováním A. palmatum. Mě se jich už pár ujmulo, ale šlo vždy o roubování menších (3 - 6 letých) nakontejnerovaných semenáčků klasického A. palmatum, a to roubováním do boku. Je tu řada problémů - špatně se shánějí silnější rouby, se slabými rouby je to hodinářská práce, přes roub se přetahuje igelitový sáček, ve kterém má být vlkost - a to je hlavní problém - srůst roubu je velmi ohrožen plísněmi, proto je třeba dodržovat určitou hygienu - roubovací načiní desinfikovat lihem a rouby ošetřit před roubováním fungicidem.

Jako podnož lze spolehlivě použít i zelenolisté semenáčky A. palmatum, ale pokud budete roubovat výš nad zemí, pak je otázka jak bude kontrastovat barva kůry podnože s barvou kůry roubu.

Roubovat lze na jaře i v létě. Na jaře se ale A. palmatum neroubuje v dubnu, ale už v půlce února ve skleníku - a to je u Vás problém, protože Vy ty vzrostlé keře do skleníku asi nedostanete - jedině je zakrýt na tu dobu nějakým foliovníkem. V létě se roubují koncem července a začátkem srpna - tam je zase ale potřeba aby rouby do zimy dobře přirostly aby je nezničily mrazy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 112.7 (?), 23.3.2013 22:02

Děkuji za odpověď. Vzhledem k tomu, že skleník nemám, zbývá tedy jen pokus v období červenec/srpen. Silnější rouby - to by neměl být problém,  javory, které chci množit jsou už starší, takže je kde brát.  Každopádně ještě jednou díky za sdělení Vašich zkušeností.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika