Acer palmatum dissectum garnet



Stránky: 1,  2,  3   
host - 38.90 (?) 
23.4.2012 12:13, zobrazeno: 31386x

Dobrý den, koupila jsem si v zahradnictví tento stromek. Je nádherně rostlý, ale listy mu vyrašily zelené. Zčervenají ještě? Vybírala jsem schválně červenolistou odrůdu do zahrady, tak jsem teď zmatená... Na kmínku je stále ještě originál cedulka, že se jedná o tento druh. Pro úplnost dodávám, že stromek je zatím ve světlé předsíni ve velkém květináči, ven do volné země půjde po "zmrzlých".

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1576) - 178.81 (?), 23.4.2012 12:45

Pokud mu vyrašily zelené listy, není to kultivar Garnet, ten má již rašící listy červené...  Pokud byl drahý, tak reklamovat u prodejce. Ovšem zelenolistý má v našich podmínkách naději na delší život...wink

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 112.7 (?), 23.4.2012 18:19

V hodnocení toho, zda se jedná či nejedná o červenolistý kultivar, bych byl poněkud zdrženlivý a neunáhloval bych se. Je třeba především, říct, že je bohužel běžnou praxí řady prodejců bez ostychu zaměňovat jednotlivé podobné druhy a "vybavit" je hlavně cedulkou s odpovídající cenou. Nedá se tedy vyloučit ani tato situace. Dělají to běžně všechny hobby markety... nevadí jim ani, že je na kmínku originální pásek s označením, klidně vedle něho pověsí svůj nesmysl. Nicméně, mám na zahradě několik kultivarů jap.javorů, které bývají označeny jako červenolisté (garnet, red dragon, tamukeyama, inaba shidare, crimson queen, ornatum a orangeola. Troufnu si tvrdit, že svou úlohu, mimo konkrétní vlastnosti kultivaru, hraje i míra oslunění. Mám garnet, který je v polostínu a listí, které není dostatečně vystaveno slunci je tmavě zelené a na tomtéž stromku mají horní listy tu správnou barvu - tmavě červenou. Dále je fakt, že listí některých javorů, dissecta nevyjímaje, nemá celý rok úplně stejnou barvu. Šlechtitelé se snaží dosáhnout této stability po co jak největší dobu vegetace. Dle mé zkušenosti je nejstabilnější Inaba shidare a red dragon. Pokud máte půdu v zahradě vlhčí, nebál bych se garnet dát na místo, kde bude mít hodně slunce, jedině tak se vybarví. A taky, pro objektivní zhodnocení Vašeho nákupu: Počkejte až půjde Váš javor na slunce z předsíně, může se změnit. Zkuste vydržet. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 112.7 (?), 23.4.2012 19:15

Připojuji 3 aktuální fota javorů střihanolistých ze zahrady. Pro srovnání barev: Zelenolisté dissectum, dissectum garnet (v určité fázi, než se list zcela rozvine, může mít zelenou barvu, ta ale rychle na slunci mizí) a dissectum stella rosa - taky je na chvíli zelená. Zkuste vydžet a oslunit Váš javor.

dissectum zelené
dissectum zelené
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 112.7 (?), 23.4.2012 19:17

garnet

garnet
garnet
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 112.7 (?), 23.4.2012 19:19

stella rosa

stella rosa
stella rosa
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 160.145 (?), 23.4.2012 22:53

Dobrý večer, ráda bych se připojila k vaší diskusi a poprosila Vás o radu, vidím, že tomu skutečně rozumíte. Budeme budovat malé jezírko (asi 2x3m- na větší nemáme místo) a chtěli bychom u něj zasadit právě červenolistý javor. Místo, kde by měl být zasazen, je na jiho-západě a sluníčko by na něj svítilo od oběda skoro celý den... Je červenolistý javor vhodný na toto stanoviště? na jinou stranu jej zasadit nemůžeme... Z jedné strany tomu brání terasa, z druhé stěna domu a z třetí převislá vrba a borovice... Pokud je toto stanoviště vhodné, poradil byste nám odrůdu? Vím, že červenolistých je hodně, u některých jsem viděla v zahradnictvích listy skutečmě červené, světlejší i tmavší, některé měly listy velmi výrazné, něco mezi červenou a tmavě růžovou-téměř do fialova... nevím, jak bych tu barvu popsala... Byla nádherná... Poradil byste prosím odrůdu nejvíce odolnou, vhodnou pro začátečníka? (Pokud taková existuje). Děkuji moc...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 112.7 (?), 24.4.2012 17:24

Myslím, že nejdůležitější pro zdárný růst, je trvale a přiměřně vlhká kvalitní půda. Jestli je tato podmínka u Vás splněna, nebál bych se javor vysadit. Zřejmě Vás zaujal javor acer palmatum dissectum Garnet (-foto1), který má na slunci tmavě červenou barvu je to tvarově jakýsi "hříbek"; navíc je u nás snadno v hobby marketech dostupný. Dopřejte mu kvalitní zeminu, jíl se stavební sutí není to pravé. Počítejte však s tím, že po mnoha letech může mít i 3m na výšku (-foto2 z Linze, kultivar Ornatum, tento kultivar je méně červený a docela proměnlivý v průběhu vegetace).

Japonských javorů je spousta, některé mají sotva metr, některé i 8 m., pokud máte jiné výškové požadavky, třeba i 6 m výšky volil bych kultivar Bloodgood.

garnet
garnet
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 112.7 (?), 24.4.2012 17:25

Ornatum z Linze

ornatum
ornatum
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 160.145 (?), 24.4.2012 21:19

Děkuji moc za radu. Asi bych vybrala kultivar na obr.1. Nepotřebujeme, aby vyrostl moc velký.

Pokusíme se přichystat stromku co nejlepří podmínky. Jaká je nejlepší půda? Máme na zahradě půdu spíše písčitou, rozhodně není jílovitá. Máme ji vylepšit např. rašelinou a kompostem? Děkuji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika