Alcea rosea - Slézová růže



Stránky: 1,  2   
host - 40.188 (?) 
24.6.2009 9:23, zobrazeno: 35335x

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat odborníků zda se dá tato dvouletka nějak namnožit-třeba až v příštím roce aby zase vydržela 2 roky anebo to nejde-řízek i tak příštím rokem končí.Moc děkuji.květinková začátečnice:))

A pokud se to dá, tak jak a co mám ustřihnout-nebo nějaké semínko?

Děkuji

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 66.207 (?), 24.6.2009 10:09

Velmi záleží na tom, kam jste slézovou růži zasadila, zda tam má dobré podmínky. Já mám slézové růže na jednom místě již devátý rok, staly se z nich trvalky. Jsem z Polabí. V odborné literatuře se píše, že když mají dobré podmínky, tak po dvou letech neodcházejí, ale zůstávají trvale. Za celou dobu mi nevymrzla ani jedna a daří se jim dobře. Nijak se o ně nestarám. Odb.literatura však doporučuje přihnojování kompostem a zakrytí přes zimu, aby nevymrzly. Chcete-li vysít nové slézové růže, tak to udělejte teď v červenci. Již příští rok Vám pokvetou. Semínka po odvětu musíte nechat na slézové růži řádně dozrát. Pokud semínka nemáte, pro zasetí v letošním červenci si je musíte koupit. Kvalitní dozrálá semínka z letošních květů budete mít asi až na podzim.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 116.7 (?), 24.6.2009 10:32

Dobrý den,

chci v těchto dnech vyset semena této rostliny, a ráda bych věděla, zda je mohu po vzejití vysadit již na trvalé stanoviště, nebo je přes zimu mít na chráněném místě, třeba v květináčcích, a na trvalé místo je zasadit až na jaře. Připadá mi totiž, že to na podzim budou ještě příliš maličké rostlinky? Děkuji za odpovědi, zdravím, Helena

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 66.207 (?), 24.6.2009 10:58

Paní Helenko, když semínka vysejete teď v červenci, budou z nich do podzimu pěkné a silné rostlinky. Přesaďte je každopádně na trvalé stanoviště, jakmile budou mít kromě děložních také i několik pravých lístků.  Takto se radí v odborné literatuře. Já jsem to tak však nedělala a semínka jsem zasadila rovnou na trvalé stanoviště. Udělala jsem několik hnízd se čtyřmi až pěti semínky, po vzejití jsem nechala jen tři přes zimu a na jaře jsem nechala žít jen tu nejsilnější a nejpěknější. Takto u mě vegetují už devět roků jako trvalky. Zatím nevymrzla ani jedna a daří se jim dobře. Právě jsou samé poupě a chystají se ke kvetení.  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 116.7 (?), 24.6.2009 12:17

Děkuji za odpověď; zrovna včera jsem si koupila semena - směs barev. Kromě slézových růží chci vyset ještě pomněnky. Řekněte mi, máte mezi slézovými růžemi i žlutou? Na obrázku se semínky vypadá úžasně - je taková i doopravdy? Díky, Helena

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 44.229 (?), 24.6.2009 15:30

Žlutou nemám. Pěstuji jenom ty tmavě fialové, až skoro fialovo černé. Jsou prý nejvíc léčivé. Zatím jsem je k léčení nikoho, bohudík, nepotřebovala, tak jen kvetou a zdobí .

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 139.182 (?), 24.6.2009 15:52

já ji pěstuji u Poděbrad, taky jsou na stanovišti asi 6 let. Vysévají se a pak je přemísťuju na trvalé místo. Na zimu nepřikrývám a ani nepřihnojuji. Minulý rok jsem měla všechny listy od rzi, toho roku zas listy žere nejaký černý skákavý brouk.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 40.188 (?), 25.6.2009 23:45

Moc děkuji za odpovědi:))) já jsem si koupila oranžovou-zatím jsem se vysela do květináčků a ted tedy v červenci je vysadím ven.Ještě mě zajímá-jak blízko od sebe je mohu dát? po jednom, tak 15cm od sebe? a spíše na sluníčku nebo stín.JM. Moooc děkuji.Paní psala, že jsou lečivé, tak by mě zajímalo na co a jak se získá tento lék... ted mě napadá písnička... Ještě, že Vááááás táááády máááám...:)))))

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 117.254 (?), 26.6.2009 10:35

Slézové růže je dobré vysadit do skupinky, ve vzdálenosti asi 25 cm. Dorostou až do 2 m výšky a pak je dobré jim poskytnout oporu a skupinku svázat. Ty moje stojí ve dvou skupinkách jak vojáci, jsou statné, silné a vysoké, oporu proto nepotřebují. Preferují prý slunné stanoviště, já mám jednu skupinku na slunci a jednu skupinku ve stínu, rozdíl je jen v tom, že ty co jsou na slunci kvetou o pár dnů dříve, jinak nevidím rozdíl žádný. Vzrůstnost je stejná. Jako léčivka se slézová růže používá jako čaj při dýchacích potížích, angínách, na katar horních cest dýchacích a kašel. Pro děti si z nich můžete vyrobit sirup. Vyrábí se i slézový krém, který se používá na křečové žíly, ale prodává se i krém na pleť. Jako podpůrný lék jsou možnosti využití slézové růže dosti velké. Přeji Vám zdraví a slézové růže ať máte jen na ozdobu .

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 166.35 (?), 10.7.2009 23:13

... dobrý den, letos mi slézové r. kvetly poprvé a doslova se překonávaly, směs barev při pohledu z okna byla úchvatná. ale ze dne na dne bylo po parádě, rostlina chytla "rez" a listy zpuchýřovatěly, seschly a zkroutily se. co šlo jsem otrhala, ale jak jim pomoct více? ze zdatných rostlin jsou teď opelíchanci nijak nevábní, asi už to "nerozdýchají",ale chci je nechat kvůli semínkům než dozrají... jak se toho příští rok - poku přezimují - vyvarovat? děkuji všem za radu, Ilona S.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika